Tayland'da, Müslüman Mahkum Hücrede Ölü Bulundu

Ülkenin güneyinde yer alan Yala bölgesinde gözaltında bulunan 51 yaşındaki Somjit Jarae'nin intihar ettiği öne sürüldü.

Tayland'da Somjit Jarae adındaki müslüman bir mahkumun hücresinde asılı olarak bulunduğu bildirildi.

Güney Tayland bölge polis şefi Suchad Choosangkit, yaptığı basın açıklamasında, Jarae'nin gözaltına alındıktan birkaç saat sonra, tutulduğu Yala polis karakolunda kentini asmış halde bulunduğunu belirtti.

Polisin, içinde bomba bulunan bir paket taşıdığı gerekçesiyle Jarae'yi gözaltına aldığını ifade eden Choosangkit, mahkumun, ifadesinde paketin tanımadığı biri tarafından kendisine verildiğini ve içeriğiyle ilgili bir bilgisinin olmadığını söylediğini aktardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Brad Adams ise yaptığı açıklamada, 'Yapılan işkence ve diğer suçları örtmek amacıyla insan hakları aktivistlerini hedef almak, ülkenin güneyindeki sorunu çözmek yerine, daha da derinleştirecektir.' diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri, Taylandlı yetkilileri, gözaltındaki mahkumlara işkence yapılmasına göz yummakla suçluyor.

Geçen yüzyılın başlarında Tayland'a bağlanmadan önce bağımsız bir sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyor. Ülkenin güneyinde nüfusun yüzde 80'ini Müslümanların oluşturduğu Patani, Yala ve Narativat eyaletlerinde 2004'te Müslüman grupların özerklik için başlattığı isyan, 6 binden fazla kişinin ölümüne, yaklaşık 10 bin kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Malezya’nın girişimleriyle eski Başbakan Yingluck Şinavatra döneminde başlatılan barış görüşmelerinin 2014 yılındaki darbenin ardından kesintiye uğramasına karşın 2015'te bölgedeki şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 16 azalmıştı.
Kaynak: AA