Irak'taki Siyasi Gelişmeler

Başbakan İbadi, Yüksek Öğretim Bakanı'nın istifasını kabul etti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, dün 6 bakanın istifasını kabul etmesinin ardından, bugün de Yüksek Öğretim Bakanı'nın istifasına onay verdiği bildirildi.

Irak Devlet Televizyonu'nda yer alan haberde, Başbakan İbadi'nin, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Hüseyin eş-Şehristani'nin istifasını kabul ettiği belirtildi.

Şehristani, dünkü 6 kişinin ardından istifası kabul edilen 7'nci bakan oldu.

İbadi, dün petrol bakanı, ulaştırma bakanı, içişleri bakanı, imar ve iskan bakanı, su kaynakları bakanı ve sanayi bakanının istifasını kabul etmişti.

Petrol Bakanlığı görevini yürüten Adil Abdülmehdi ile Ulaştırma Bakanı Bakır Cebir Solak Şii Yüksek İslami Konseyi'ne bağlıyken, İmar ve İskan Bakanı Tarık Hekani, Su Kaynakları Bakanı Muhsin Şammari ve Sanayi Bakanı Muhammed Derraci'nin de Şii lider Mukteda es-Sadr'ın başını çektiği Sadr hareketinden oldukları biliniyor.

Söz konusu Bakanlar, teknokratlar hükümeti kurulmak istenmesi nedeniyle geçen nisan ayında istifalarını Başbakan İbadi'ye sunmuştu.

Bedir Hareketine bağlı İçişleri Bakanı Muhammed Salim Gabban da Bağdat'ın merkezi Karrada'da meydana gelen ve 292 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırının ardından ülkedeki güvenlik sisteminde karmaşa yaşandığını söyleyerek 5 Temmuz'da istifasını İbadi'ye sunmuştu.

İbadi, teknokratlar hükümetini halen kuramadığı için ülkede bazı çevrelerce eleştiriliyor.
Kaynak: AA