TZOB Genel Başkanı Bayraktar Soruları Yanıtladı

'(Rusya ile ilişkiler) Önümüzdeki sezon için umutluyuz. Bu sezon üreticimiz mağdur, bu da fiyatlara yansıdı. Bu, önümüzdeki yıl üretimi ve fiyatları bir miktar etkileyecek. İhracatın fiyatları biraz daha makul seviyeye getireceğine inanıyoruz' 'Ciddi manada (et) ithalat yapılmadığı takdirde üretim artmaya devam edecektir. Önümüzdeki en büyük engel ithalattır, ithalattan kesinlikle kaçmamız lazım' 'Üretici örgütlerini sadece idari ve mali yönden güçlendirmek değil, bunlara görev tanımı da yapmamız lazım. Bununla ilgili bir çalışma varmış, sonuçlarını bekliyoruz'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ile ilişkilerin olumlu yönde gelişmesinin ardından gelecek sezon için umutlu olduklarını belirterek, 'Bu sezon üreticimiz mağdur, bu da fiyatlara yansıdı. Bu, önümüzdeki yıl üretimi ve fiyatları bir miktar etkileyecek. İhracatın fiyatları biraz daha makul seviyeye getireceğine inanıyoruz.' dedi.

Bayraktar, TZOB'da ramazanda üretici ve market fiyatları arasındaki değişimi değerlendirdiği basın toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Buğday fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Bayraktar, fiyatların enflasyonun altında kaldığını söyledi. Buğdayda enflasyonun değil, maliyetlerin dikkate alındığına işaret eden Bayraktar, pirim artışı talep ettiklerini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konu üzerinde çalıştığını aktardı.

Bayraktar, kesimlik hayvan ithalatıyla ilgili bir soru üzerine de 'Ciddi manada ithalat yapılmadığı takdirde üretim artmaya devam edecektir. Önümüzdeki en büyük engel ithalattır, ithalattan kesinlikle kaçmamız lazım. Biz inanıyoruz ki çok yakın bir tarihte üretim rakamları 1,5 milyon tona çıkacaktır. Bu da arz talep dengesini büyük oranda dengeleyecektir. Fiyatlar belki de daha makul seviyelere gelecek.' diye konuştu.

İthalata karşı olduklarını vurgulayan Bayraktar, 'Günlük et tüketimimiz 3 bin tonlar civarında. 6 bin tonluk et ithalatı önemli bir rakam değil, piyasayı etkileyebilecek bir rakam değil. Özellikle üreticimize zarar verecek bir ithalata karşı çıkarız ve bununla ilgili tepkimizi koyarız. Bugün için çok ciddi bir ithalat görmüyorum.' ifadesini kullandı.

- Rusya ile ilişkiler

Bayraktar, Rusya ile düzelen ilişkilerin ardından ihracatın yeniden başlamasının ve bunun üreticiye yansımasının ne zaman olacağına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi:

'Önümüzdeki sezon için umutluyuz. Bu sezon bir miktar ürün üreticimizin elinde kaldı. Bir miktar ürüne de başka pazarlar bulmaya çalıştık ama her şeye rağmen bu yıl üreticimiz mağdur oldu. Bu, fiyatlara da yansıdı. Önümüzdeki yıl bu üretimi ve fiyatları bir miktar etkileyecek, bunu kabul etmemiz lazım. İhracatın fiyatları biraz daha makul seviyeye getireceğine inanıyoruz.'

Bayraktar, temel gıda ürünlerinde fiyatlarının düşürülmesi ve aracıların kaldırılması adına yapılabilecek çalışmalara da değinerek, bu noktada piyasanın denetlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Tarım kesiminde ekonomik örgütlenmenin önemine işaret eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Biz örgütlenmeyi, üzülerek ifade ediyorum, 100 yıldır bu ülkede beceremedik. 100 yıldır örgütler var, kooperatifler var ama bunların birkaç tanesi istisna, bugün güçlü değil. Bunlar piyasaya girip müdahale edemiyorlar. Piyasaya girip müdahale etseler hem planlama yaparlar, hem fiyat istikrarı getirir. Ama bunu yapacak bir üretici örgütü yok. Hükümetimize tavsiyemiz, şu üretici örgütlerini bu yapıya getirelim yani bunları sadece idari ve mali yönden güçlendirmek değil, bunlara görev tanımı da yapmamız lazım. Bununla ilgili bir çalışma varmış, sonuçlarını bekliyoruz.'
Kaynak: AA