E-Haciz Reel Sektörü Vurdu

Ahşap sektörü temsilcileri, maliye ve SGK’nın e-haciz uygulamasının yaşanan nakit krizi aşılana kadar kaldırılmasını istedi.

E-Haciz Reel Sektörü Vurdu
Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Paletçiler Birliği Türkiye Komitesi Başkanı, Ahşap Sanayicileri Derneği Başkan Vekili ve İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, SGK ile Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın birkaç günlük gecikmiş alacaklarını e-haciz ile tahsil etmesinin reel sektördeki krizi derinleştirdiğini söyledi.

Vergi dairesi veya SGK’nın esnaf, tüccar ve sanayicilerin şirket veya şahsi banka hesaplarına hiçbir uyarı yapmadan e-haciz uyguladığını belirten Muzaffer Balcıoğlu, dünya çapında ekonomik durgunluk yaşandığını, Türkiye’nin yakın coğrafyasında olumsuzluklar ve terör olayları nedeniyle bu durgunluktan daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Muzaffer Balcıoğlu, "Bir yandan bankalar reel sektöre çok yoğun baskı uyguluyorlar. Esnaf, tüccar ve sanayicilerimiz bu bunalımla uğraşırken, devletin kurumları olan SGK ve Maliye birkaç gün geciken ödemelerde, hiçbir uyarı yapmadan hesaplara e-haciz uyguluyor. Hesapları bloke olan firmalar açmaza giriyorlar. Banka yolu ile ödemeleri gereken cari borçlarını, kredilerini, kira ve personel maaşlarını ödeyemez hale geliyorlar” dedi.

"PİYASAYA NEFES ALDIRILMALI"

Hükümetin piyasada yaşanan sıkıntıyı çözmek için acil adımlar atmasını isteyen Muzaffer Balcıoğlu, reel sektörün bankaların kıskacından kurtarmasını ve kriz aşılana kadar Maliye ve SGK’nın e-haciz uygulamasını ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda gerekirse yasal düzenlemeler yapılmasını beklediklerini vurgulayan Balcıoğlu, Türkiye’nin son 30 yılda büyük çaplı ekonomik krizler yaşadığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Devletimiz on yıllardır üretim ve ticaret yapan ve bu sürede bir dizi ekonomik krizi aşmayı bilen işletmelere güvenmek zorundadır. Bu işletmeler uzun yıllar ayakta kaldıysa bunu piyasada itibarları olduğu için başardılar. Bu işletmelerin hiçbiri devlete borçlu kalmazlar. İşletme sahiplerinin gidecekleri başka ülke yok. Beklentimiz, Devletimiz reel sektörün üzerindeki baskıyı kaldırmasıdır. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa reel sektörün finans kaynaklarına kolayca ulaşabileceği adımları hızla atılmalıdır. İşletmelerin kredi kullanma şartları iyileştirilmelidir. Türkiye’nin yeni ekonomik düzende var olabilmesi için sanayileşme modelini seçmesi, yatırım ve teşvik sistemini yeniden revize etmesi gerekir."
Kaynak: İHA