Tayland'da Müslüman Köyü Muhtarı Ve Yardımcısı Öldürüldü

Budist isyancılar tarafından yapıldığı düşünülen saldırıda, 3 askeri personel de yaralandı.

Tayland'da, Müslümanların yaşadığı güneydeki Narathiwat bölgesinde, Budist isyancılar tarafından yapıldığı düşünülen saldırıda bir köy muhtarı ve yardımcısı öldürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen askeri bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bango Dudong köyü muhtarı Anuwa Sulong ve yardımcısı Abdulpatah Muno'nun, yerel askeri yetkililerle bir kuyuyu incelerken saldırıya uğradığını söyledi.

Saldırıda Anuwa ve Abdulpatah'ın hayatını kaybettiğini ve üç askeri personelin de yaralandığını aktaran yetkili, yararlıların bölgedeki hastanede tedavi altına alındığını belirtti.

Geçen yüzyılın başında Tayland'a bağlanmadan önce bağımsız bir sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyor.

Ülkedeki direniş, Bangkok yönetiminin 1960'larda bölgedeki İslami okullarda eğitimi kontrol altına almaya çalışması üzerine iç savaşa dönüşmüştü.

Tayland'ın Müslümanların çoğunlukta olduğu güneyindeki Pattani, Yala, Narathiwat bölgeleriyle Songkhla'nın Malayca konuşulan beş yöresinde ilk kez 1980'lerin sonunda ortaya çıkan direniş hareketi 2004 yılında yeniden alevlenmişti. Bu bölgelerde yaşanan şiddet olaylarında 2004 yılından bu yana 6 bin 500 kişi hayatını kaybetti, 11 bin kişi yaralandı.

Malezya'nın girişimleriyle eski Başbakan Yingluck Şinavatra döneminde başlatılan barış görüşmeleri, 2014 yılındaki darbenin ardından kesintiye uğramasına rağmen geçen yıl bölgede şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 16 azalmıştı.

Kaynak: AA