Samsun Tabip Odasından 'Alternatif Tıp' Açıklaması

SAMSUN – Samsun Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzun, son yıllarda alternatif tıbbı büyük kazanç kapısı gören bazı kişilerin vatandaşı kandırdığını belirtti.

Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, alternatif tıp, tamamlayıcı tıp veya benzeri diğer tabirlerin yanlış olduğunu ifade etti.

Vatandaşlara 'mucizevi' ilaç diye sunulan, aslında bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi bulunmayan ürünlerin reklamlarını yetkililerin önlemesi gerektiğini belirten Uzun, şunları kaydetti:

'Son yıllarda alternatif tıpın büyük bir kazanç kapısı olduğunu gören kimisi hekim, çoğuysa tıp dışı mesleklerden olan bazı uyanık-madrabaz kimseler, hemen her gün medyada boy göstermektedirler. Bu şahısların ünvanlarındaki Dr. titri yüzünden eğitimsiz halkın çoğu da bu kişilerin gerçekten tıp doktoru ve profesör olduklarını sandıklarından dolayı kanmaktadırlar. Bu şahıslar, halkın ayırt etmesi mümkün olamayacak, sözde bilimsel verilerle idrar kaçırmadan adet sancısına, egzamadan hepatite, kekemelikten otizme, meme büyütmeden boy uzatmaya, kanserden boyun fıtığına, kıl dönmesinden astıma, kellikten diyabete kadar akla hayale gelebilecek her şikayet veya hastalığa ‘mucizevi’ bir biçimde iyi geldiği iddia edilen fakat aslında hiçbirinin bilimsel olarak kanıtlanmış etkisi olmayan ürünlerin reklamını gayri ahlaki bir biçimde yapmaktadırlar.'

Son günlerde medya organlarında 'hacamat' tedavisiyle ilgili reklamlar gördüğü kaydeden Uzun, 'Bu kişiler, işi şifalı suyla böbrek taşlarını düşüreceklerine iddia etmeye kadar ileri götürmüşlerdir. İçine dini motiflerin de konulduğu ve halkımızı kandırmaya yönelik yanlış bilgiler içeren bu reklamların derhal durdurulması gerektiğini ve halkımızın bu gibi yanlış bilgilerle kandırılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA