Doğu Karadeniz'in İhracatında Düşüş

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: 'Sorumluluk alanımızdaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 5 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 oranında azaldı'.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki bölgelerden yılın 5 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 azaldığını belirtti.

Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-mayıs döneminde 602 milyon 599 bin 275 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 667 milyon 240 bin 864 dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, bu yılın beş ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 gerilediğini belirtti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında geçen yıla göre yüzde 5 artışla 411 milyon 65 bin 813 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 43 düşüşle 72 milyon 636 bin 803 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, yüzde 43 düşüşle 39 milyon 525 bin 350 dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

Doğu Karadeniz'den ocak-mayıs aylarında 101 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya'ya yapıldığını belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

'En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya'ya yüzde 149, Gürcistan'a yüzde 14, Fransa'ya yüzde 14 ve Polonya'ya yüzde 18 oranında artış yaşanmasına rağmen Almanya'ya yüzde 28 ve Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yüzde 80 oranında düşüş yaşanmıştır. Ülkemiz geneli ihracatımızın düşüş seyrine bağlı olarak bölge ihracatımızda da düşüş aynen devam etmekte olup küresel boyutta ekonomide yaşanan sıkıntılara bağlı olarak yaşanan bu düşüş trendinin, bölgemiz ihraç pazarlarında var olan sorunların da ilavesiyle düşüş trendi her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu noktada, özellikle geleneksel ihraç pazarlarımızda yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatçılarımızın alternatif pazarlara yönelmesinde ve teşvik edilmesinde maliyet artırıcı unsurlarda ihracatçılarımıza destek verilmesi ve finansmana erişimde bankalardan kaynaklı sorunların çözümü büyük önem arz etmektedir.'

Gürdoğan, nakliye maliyetleri konusunun önemine de değinerek, şöyle devam etti:

'Özellikle nakliye maliyetleri ve havayolu nakliyesinde ihracatçılarımıza destek verilmesi, ihracatçılarımızın alternatif pazarlara açılmasına büyük katkı sağlayacaktır. İhracatçılarımızın kredi kullanımında teminat sağlamada yaşanan sıkıntılar, ipotek verilecek gayrimenkul veya taşınmazların gerçek değerinin çok çok altında değerlemeye tabi tutulması, ihracatçılarımızın kredi kullanımı için teminat temininde sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun yanında, İran'a yönelik ambargonun kalkmış olmasına rağmen, hala ülkemizdeki bankaların ihraç bedeli dövizlerin transferinde sorun çıkarmaları, döviz transferi yapmakta kaçınmaları ihracatçılarımızın en çok şikayet konusu yaptıkları sorunların başında yer almaktadır. Bundan dolayı, bu alanlarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve bürokrasi ayağında yaşanan sorunların giderilmesi ihracatımıza sıfır maliyetle önemli katkı sağlayacaktır.'

Kaynak: AA