Harput'ta Kazı Çalışmaları

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde ağaçlandırma çalışması esnasında bulunan taş kabartmanın olduğu alanda kazı çalışması başlatıldı Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Demir: 'Yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda başlatılan sondaj çalışmalarımızda zaman zaman 8090 santimetre, zaman zaman bir metre derinlikte mimari yapı kalıntılarına rastladık'.

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesinde ağaçlandırma çalışması esnasında bulunan taş kabartmanın olduğu alanda kazı çalışması başlatıldı.

Elazığ Orman Bölge Müdürülüğü'nün geçen ay tarihi Harput Mahallesi Nevruz Ormanları mevkisinde yaptığı teraslama çalışmaları esnasında bir taş kabartma bulunması üzerine harekete geçen Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, bölgede kazı çalışması başlattı.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Bülent Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan teraslama çalışmaları sırasında bir taş kabartmanın bulunduğu bilgisinin kendilerine bildirilmesi üzerine yerinde inceleme yaptıklarını anımsattı.

Demir, ortaya çıkan 15-20 santimetre kalınlığındaki taş kabartmanın bakanlığın izinleri doğrultusunda 3 Mayıs'ta müzeye nakledildiğini, ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni doğrultusunda Elazığ Valiliğinin sağladığı finansman desteğiyle kabartmanın bulunduğu alanda acil kurtarma kazılarına başladıklarını söyledi.

Kazı çalışmasının 2 arkeolog ve 5 işçiyle yürütüldüğünü bildiren Demir, bugüne kadar yapılan çalışmalarda kabartmanın bulunduğu alan ve çevresinde birçok mimarı yapı katına rastlandığını kaydetti.

Demir, 'Yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda başlatılan sondaj çalışmalarımızda zaman zaman 80-90 santimetre, zaman zaman bir metre derinlikte mimari yapı kalıntılarına rastladık. Bu mimari yapı kalıntıları içerisinde özellikle zemin sal döşemeleri geniş yer kaplamaktadır. Yine sondaj kazılarımızda ortaya çıkardığımız yanmış kül tabakalarının yoğun bir şekilde alana hakim olduğunu görmekteyiz.' diye konuştu.

Yapılan kazılarda küçük seramik parçalarına da rastladıklarına değinen Demir, amaçlarının kabartmanın ve orada çıkan mimari yapının tarihlendirilmesine net veri oluşturabilecek bilgiler elde etmek olduğunu aktardı.

Bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalarda elde edilen taşınır ve taşınmaz kültür varlığı parçaları ve kalıntılarının müdürlükleri tarafından bilimsel bir şekilde değerlendirildiğine dikkat çeken Demir, bakanlığın uygun gördüğü bilimsel bir heyet tarafından da ayrıca değerlendirileceğini kaydetti.
Kaynak: AA