Başkan Gökçek, Gençlerle 4. Kez Bir Araya Geldi

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal ve kültürel projelerde rekorlara imza attıklarını belirterek “Çocuklara, gençlere, yaşlılara, kadınlara ve engellilere yönelik 164 projeyi aynı anda yürütüyoruz” dedi.

Başkan Gökçek, Gençlerle 4. Kez Bir Araya Geldi
“Başkan Gökçek, Gençlerle Buluşuyor, Ankara’yı Tartışıyor” programının 4. gün konusu, "Sosyal ve Kültürel Projeler" oldu” oldu.

Ankara ve çevresinden programa katılan gençlere multivizyon eşliğinde sunum yapan Başkan Gökçek, Avrupa Birliği ülkeleriyle yıllar önce yapılan bir sempozyumdan söz ederek, “15 ülkeden belediye başkanı ve belediye başkan yardımcıları geldi. Herkes sosyal ve kültürel projelerini sundu. Sözümde zerre mübalağa yok. Bizim sunduğumuz sosyal ve kültürel projelerin toplamı, tek başına onların sunduklarının toplamının iki katıydı” dedi.

Başkan Gökçek, geçmiş dönemlerde ülkelerden gelen heyetlerin soruları karşısında ezildiklerini dile getirerek, “Şimdi Allah’a ham olsun, sosyal ve kültürel projeler de dahil olmak üzere pek çok konuda yabancılar geldiğinde, biz havamızı atıyoruz. Psikolojik olarak onlar eziliyor” diyerek, günümüzde bu durumun değiştiğini, örnekler vererek anlattı.

-"MAHALLE PANAYIRLARINA HER YIL 900 BİN KİŞİ KATILIYOR"

Sunumuna Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen kültürel etkinliklerden başlayan Başkan Gökçek, Başkent Tiyatrolarından sadece 2015 yılında 44 bin kişinin faydalandığını belirterek, “Tiyatro, kukla ve çocuk tiyatrosu olarak 2015 yılı içinde 100 tiyatro oyunu, 40 çocuk oyunu sergiledi. 2015 yılında sadece Başkent Kukla Tiyatroları 16 gösteri yaptı” dedi.

Eğlence ve kutlama etkinliklerinden renkli görüntüleri katılımcılara gösteren Başkan Gökçek, gelenek haline gelen “Mahallede Şenlik Var” etkinliğine her yıl 900 bin Ankaralı’nın katıldığını belirterek, “Değişik gösteriler ve lunapark var. 90 gün sürüyor. Her gün 2 ilçemizde, ilçenin büyüklüğüne göre 2,3 veya 4 gün kalıyor. Vatandaşlar ücretsiz yararlanıyor. Her sene 900 bin Ankaralı’yı bunlardan yaralandırıyoruz. Mehter takımımız yılda en az 250 gösteri yapıyor. Kent Orkestramız pek çok konser veriyor” diye konuştu.

"BUGÜNE KADAR 3 BİN 354 ÇİFTİ EVLENDİRDİK"

Büyükşehir olarak her yıl binlerce genci evlendirdiklerini de kaydeden Başkan Gökçek, “Yıl hangi yılsa, aradan bir sıfırı çıkarıyoruz. O kadar çiftimizi evlendiriyoruz. Bu sene 2016, yani 216 çifti evlendiriyoruz. Gelinliklerini, damatlıklarını alıyoruz. Hediyelerini veriyoruz. Zaman zaman da ev eşyalarına yardımcı oluyoruz. Her yıl bunu yapıyoruz. 3 bin 354 çifti evlendirdik” dedi.

"İNSANLARI EKMEK SAHİBİ, İŞ SAHİBİ YAPIYORUZ"

Başkan Gökçek, Gazi Üniversitesi ile işbirliğiyle yürütülen meslek edindirme kurslarından söz ederek, “İnsanları ekmek sahibi, iş sahibi yapıyoruz” dedi.

BELTEK ve BELMEK kursları hakkında bilgi veren Gökçek, “BELTEK meslek kurslarından bugüne kadar 138 bin kişi yararlandı. 2015 yılında 5 bin 307 katılımcı eğitim aldı” dedi.

Sanayiye ara eleman yetiştirdiklerini belirten Başkan Gökçek, “Ben her zaman söylüyorum Ankara’da işsiz yok. Ankara’da işini beğenmeyen çok. Herkes Belediye’ye girmek istiyor” diye konuştu.

BELMEK’lerin ise kadınlara hizmet verdiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Bu, tartışmasız Türkiye’nin en büyüğü” diyerek “Bugüne kadar 251 bin hanım mezun ettik. Yani Ankara’da 5 hanımdan 1’i, BELMEK kurslarından yararlandı. Müthiş bir rakam. 31 branşta kurslarda inanılmaz el sanatı ürünleri yapıyorlar. Mesela taş bebek bir şey geliştirdiler. İnanılmaz güzel, hatta talimat verdim Ankara’da taş bebek müzesi kurmak için. Her kentin yerel giysilerini, ülkelerin yerel giysilerini taşlardan yaptıkları bebeklere giydiriyorlar” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’NİN DEĞİL, DÜNYANIN EN BÜYÜK AİLE YAŞAM MERKEZİ"

Yurt dışından heyetlerin, ziyaretleri sırasında aile yaşam merkezi ve hanım lokallerini gördükten sonra ülkelerine imrenerek gittiğinin altını çizen Başkan Gökçek, “9 tane aile yaşam merkezimiz var. 2-3 tane de halen yapılıyor. Örneğin Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nin 26 bin metrekare kapalı alanı var. Ayrıca açık alanlara da sahip. Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük aile yaşam merkezi” diye konuştu.

Bu merkezlerden her yaştan insanın yararlandığını belirten Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Aile yaşam merkezlerimizden 2015 yılında 60 bin kişi yararlandı. 2015 yılında 23 hanım lokalinden bugüne kadar 433 bin hanımefendi yararlandı. Yurt dışından heyetler geliyor, hepsi imrenerek gidiyor ve kendi ülkelerinde bunların olmadığını söylüyor. Daha hiçbir ülkede, bizde yapılan bu uygulamanın eşinin olduğunu görmedim. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki bütün belediyelere örnek oldu. Başka başka isimler konularak, bizim projelerimiz Türkiye’de örnek alındı. Bundan da gurur duyuyoruz.”

"HER YIL 165 BİN AİLEYE DESTEK VERİYORUZ"

Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal ve kültürel projelerinin içinde en çok önem verdikleri projelerden birinin “gıda ve temizlik malzemesi yardımı” olduğunu belirterek, "Bugüne kadar başımıza bir iş gelmedi ve ayakta kaldıysak, bu tip yapılan işlerden gelen dualar sayesinde olduğunu düşünüyorum" dedi.

Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü :

“Ailelere, 70 er kilogramlık 5’li paketler hazırlıyoruz. Bu 5’li paketlerle yılda 2 ila 3 kez ailelere gıda yardımı yapıyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 527 bin aileye 4 milyon 358 bin paket yardım yaptık. Yani ortalama 165 bin aileye her yıl yardım yapıyoruz. Sadece 2015 yılında 300 bin adet 5’li paketle, 166 bin aileye destek verdik.”

"16 BİN 900 DAR GELİRLİ AİLEYE EKMEK DAĞITIYORUZ "

Ayrıca muhtaç ailelere her gün günlük ekmek yardımı yaptıklarını belirten Başkan Gökçek : “Sadece 2015 yılında 16 bin 900 dar gelirli aileye ekmek dağıttık. Evde kaç kişi yaşıyorsa o kadar ekmek veriyoruz" dedi.

Başkan Gökçek, yakacak yardımı da yaptıklarını belirterek, her yıl 80 ile120 bin ton arasında değişen miktarlarda yakacak yardımı yaptıklarını söyledi.

2015 yılında 80 bin ton yakacak dağıttıklarını bildiren Gökçek, her aileye 1 ton yakacak verdiklerini kaydetti.

Başkan Gökçek, sosyal yardımlar arasında Giysi Yardım Merkezi’nin de bulunduğunu, bu merkezin acil ihtiyaçlar için kullanıldığını belirtti.

Başkan Gökçek, Ankaralı veya Suriyeli göçmenler ile Türkmen göçmenlerin, bu merkezden giydirildiğini söyledi.



Doğal afet ve yangınlardan zarar gören ailelere de Büyükşehir Belediyesi olarak yardım ettiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, evlerini yaptıklarını, eşyalarını verdiklerini söyledi.

Geleneksel olarak bot ve kaban yardımları olduğunu belirten Başkan Gökçek, “Sadece 2015 yılında 61 bin öğrenciye bot ve kaban yardımı yaptık. Yine öğrencilere çanta ve kırtasiye yardımı yapıldı” diye konuştu.

SURİYELİ VE IRAKLI TÜRKMENLERE YAPILAN YARDIMLAR

Suriyeli ve Iraklı Türkmenlere Belediye olarak yaptıkları yardımlardan da söz eden Başkan Gökçek, şunları söyledi :

“Bu yardımlar, hem Ankara’da, hem diğer illere yapılıyor. Şanlıurfa Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerini kardeş ilçe olarak kabul ettik. Bu iki kentimiz, Suriye sınırında PKK’nın cenderesi içerisinde. Buraların ayakta kalması lazım, onun için elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz. Bu da bir vatan görevi. Buraya yardımlar göndermeye devam ediyoruz. Hatay’a ramazan öncesi 10 bin paket 70’er kiloluk, yani 700 ton gıda yardımı yaptık. Iraklı Türkmenlere, Kahramanmaraş’a, 13 TIR dolusu giysi ve ev eşyası gönderdik. Ayrıca 7 TIR beyaz eşya gönderdik. Bundan dolayı da Ankaralı olarak görevimizi yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz.”

12 BİN 518 KİŞİ, ŞEFKAT EVLERİNDE MİSAFİR EDİLDİ

Başkan Gökçek, her yılın sayısı kadar çocuğa sünnet töreni yaptıklarını, her yıl ilçelerde ramazan çadırları kurarak 4 çeşit yemek verdiklerini anlattı.

Öğrenciler için büyük kolaylık olan giysi yıkama merkezlerinden da söz eden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin 5 şefkat evi bulunduğunu, buralarda Ankara’ya gelen ihtiyaç sahibi hastaların ve yakınlarının kaldığını belirterek, 2015 yılında 12 bin 518 kişinin şefkat evlerinde misafir edildiğini söyledi.



44 ENGELLİ OKULUNA, 3 ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK YARDIMI

Büyükşehir Belediyesi olarak bedensel, zihinsel, psikolojik, sosyal problemi olan, barınma imkanı olmayan, istismara açık 18 yaş üzeri kişilere barınma evi açtıklarını, Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi sayesinde engellilere evinde bakıldığını, temizlik, bakım onarım, psikososyal, sağlık, fizyoterapi hizmeti verildiğini söyledi.

Başkan Gökçek, sadece 2015 yılında 26 bin 154 engellinin,bu merkezin hizmetlerinden faydalandığını belirtti.

Başkan Gökçek, aile yaşam merkezlerinde de engellilere yönelik büyük hizmetler verildiğini, Ankara’daki engellilerin okuduğu 44 okula 3 öğün ücretsiz yemek yardımı yaptıklarını söyledi.



Başkan Gökçek ayrıca görme engelliler için dünyada bir ilk olan, Beşevler’de bulunan internet kafenin hizmetleri hakkında da bilgi vererek, buradan 2015 yılında 5 bin 651engellinin yararlandığını aktardı.

Engellileri her yaz kampa ücretsiz gönderdiklerini ifade eden Başkan Gökçek, 2015 yılında 1015 engelli kişinin bu hizmetten faydalandığını söyledi.



Engelli araçları olduğunu, gezmek isteyen engellilere yardımcı olduklarını belirten Başkan Gökçek, engellilere iş imkanı olarak da her yılbaşında kurayla simit camekanı verildiğini anlattı.

YAŞLI HİZMET MERKEZİNDEN 47 BİN YAŞLI YARARLANIYOR

Gökçek, yaşlılara yönelik hizmetler hakkında da bilgi verirken de şunları anlattı:

“Yaşlılara Hizmet Merkezi’nden, 2015 yılında 47 bin yaşlımız yararlandı. Yaşlılara Hizmet Merkezi ekiplerimiz, sağlık hizmetleri, temizlik, psikososyal hizmetler, bakım onarım hizmeti veriyor, üyelerin evinde yemek yaptırıyor, bir kısmı tatil kampına götürülüyor, Bilgi Erişim Merkezi’nden ücretsiz otobüs kartı verilen yaşlılar var.”

Başkan Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardan beri “60 yaş üzeri yaşlıları, sabah 10’dan öğleden sonra 4’e kadar, akşam üzeri de 7’den gece 12’ye kadar bedava otobüse bindiriyoruz” diye konuştu.

- SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISI 718’E DÜŞTÜ

Gökçek, Başkent’te bulunan 22 gençlik merkezinde gençlerin bilgisayar, müzik, spor, folklor, vb alanlarda çeşitli kurslar gördüklerini ve 135 bin kişinin buralardan yararlandığını söyledi.

Gökçek, 24 çocuk kulübünden de 2015 yılında 153 bin çocuğun hizmet aldığını söyledi.



Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’nin çok önemli bir proje olduğunu belirten Başkan Gökçek, bu projeyi örnek hale getirdiklerini belirterek, “Geldiğim zaman ıslah ettim. O kadar örnek hale getirdik ki UNESCO’dan ödül aldık. Ben belediye başkanı olduğumda, Ankara sokaklarında 5 bin çalışan çocuk vardı. Şehir büyüdü, ancak sokakta çalışan çocuk sayısı 718’e düştü” diye konuştu.

Başkan Gökçek, Çocuk Meclisi’nin de belediye gibi çalıştığını, toplantılar yaptığını, kararlar aldığını, bu kararları Belediye Meclisi’ne getirdiğini söyledi.

Gökçek, başarılı çocukları da her yıl yaz kamplarına gönderdiklerini anlattı.

ÇÖLYAK HASTALARINA CAFE TALEBİ

Programın ardından eski ve yeni Ankara’nın görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle sunumunu tamamlayan Başkan Gökçek, daha sonra gençlerin sorularını cevaplandırdı.

Başkan Gökçek, çölyak hastası olan çocuğu olan bir annenin, çölyak hastalarının yiyebileceği ürünlerden oluşan bir kafe açılması talebi üzerine, Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nın, çölyak hastaları için tıbbi ekmek ve un ürettiğini, bu tarz bir kafe açılabilmesi konusunu ise görüşeceğini söyledi.



Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi, Neyzen Ömer Faruk Keskin de kendi yaptığı neyi, Başkan Gökçek’e hediye etti.
Kaynak: İHA