Balıkesir'de Pide Fiyatı Belirsiz

Ramazan’a sayılı günler kala Balıkesir Fırıncılar Odası tarafından pide fiyatları açıklanmadı. Başkan Niyazi Tunç, yönetim kurulunun pide fiyatları gündemi ile henüz toplanmadığını söyledi.

Balıkesir'de Pide Fiyatı Belirsiz
Mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezi pide fiyatlarının ne olacağı konusunda süren belirsizlik vatandaşları ve fırıncıları tedirgin ediyor. Balıkesir Fırıncılar ve Unlu Mamuller İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Niyazi Tunç, pide fiyatların belli olmadığını söylerken fırın sahipleri ve vatandaşlar belirsizlikten duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Fırın sahibi Suat Par, Ramazan pidesi ile ilgili olarak fırıncıların şuana kadar kendi aralarında bir fiyat görüşmediğini ve bir birliktelik sağlayamadığını belirterek "Şehir merkezindeki ekmek fiyatlarındaki rekabetten dolayı, pide fiyatlarının fırıncıyı koruyacak gibi bir beklentimiz yok. Fiyatlar tahminime göre üç aşağı 5 yukarı aynı olacaktır. Fırıncılar arasındaki ekmek rekabeti pide fiyatlarına da yansır buda halkın ucuz pide yemesini sağlar. Şuanda Balıkesir’de perakende satılan ekmek fiyatı 75 kuruş, 3 yıl önce 1 lira fiyat alınmasına rağmen belli bir uzlaşma sağlanamadığı için o fiyata geçilebilmiş değil" dedi.

HERŞEYİN BİR MALİYETİ VAR

Bir başka fırın sahibi Talip Uludağ pide konusunda kendilerini temsil eden Fırıncılar Odası ile her hangi bir görüşmesi olmadığını ifade ederek "Ama geçen sene 300 gramı 1,5 liradan satılmıştı. Şuan normal şartlarda 1 kg ekmeğin maliyeti yaklaşık 2,5 - 3 lira civarında. Pide buna göre işçilik yönünde kullanılan çörek otu ve susam la birlikte maliyeti bir hayli yüksek olduğu için bunun üzerinde bir fiyat olması gerekiyor. Ramazan ayı boyunca kısa sürede daha fazla üretim yapabilmek için fazladan 1 kişi daha istihdam etmesi gerekir tüm fırıncı arkadaşlarımın. Bu yüzden fiyatın bunun üzerinde olması gerekiyor. Benim beklentim 300 gramın 1,5 liraya satılırsa bu sektördeki insanlar olarak bizde ekmek yemiş oluruz. Pide geçtiğimiz yıllarda haksız rekabetten dolayı düşük fiyatlara satıldı ama ürünleri kaliteli yapmadan daha ucuza satmanızın imkanı yok. Bunlar merdiven altı üretim olduğu için bunlar sizlerin bizlerin cebimizden devlete gitmeyen parayı ucuza satıyor bu arkadaşlar. Bu işin başka türlü açıklaması yok, her şeyin bir maliyeti var" şeklinde konuştu.

PİDEYE ZAM YAPILMASIN

Ramazan pidesi fiyatlarının zamlanmaması gerektiğinde hem fikir olan vatandaşlardan Resul Bayhan "Bence pide pahalı olmasın millet alabilsin, akşam eve giderken 1 ekmeği var vatandaşın hiç olmazsa onu alabilsin. Geçen sene 350 gramı 1,5 liraydı, bu sene 300 gramı 1,5 lira olsun millet evine pide götürebilsin. Çünkü ramazanda hiç evine ekmek alamayan bir insan bile bir pide götürmek ister. Çünkü onun kokusu bile yetiyor insanı mest ediyor. İnsanların alım gücü düşük fırıncılar hiç olmazsa şu mübarek ramazan ayında zam yapmasın, az kar yapsınlar herkes evine pide götürebilsin" dedi.

Esnaflık yapan Hasan Işık ise "Şuanda 75 kuruşluk ekmeği alamayacak insanlar var. Geçen sene pide 1,5 liraydı bu sene yine 1,5 - 1,75 aralığında olur bence. Ramazan ayına özel olan bu pideyi herkes yesin. Fırıncılar düşünülecek olursa normal fiyatı, fakat vatandaş açısında 4 nüfuslu bir aileyi düşündüğümüzde ekmek yerine pide alması zor olur bence. Halk tarafından düşünüldüğünde pahalı, fırıncılar açısından düşündüğünüzde normal hatta onlara göre az" şeklinde" sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA