Çocuk Ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu Açıklaması

Sakarya Üniversitesi’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu; cinsel istismara uğrayan çocuk mağdur ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor” dedi.

Çocuk Ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu Açıklaması
Kocasinan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) PDR Kulübü tarafından ‘Çocuk İstismarında İlk Görüşme Teknikleri’ konulu konferans verildi.

ERÜ Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Kocasinan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Mahmut Işıkgöz, son dönemlerde bu tür konulara sosyal medya ve basında sık sık rastlanıldığını ifade ederek, “Özellikle son dönemde sosyal medya ve basına yansımasından dolayı bu tür konularda biraz daha özen gösterilmesi konusunda hassasiyet ortaya çıkmış bulunmakta. Tabi ki bizler psikolojik danışmanlar olarak çalışmalarımızla ilgili hiçbir problemi, sıkıntıyı politize etmeden profesyonellik süreci içerisinde çözüm bulma amacıyla görevimizi yerine getirmekle mükellefiz. Bugün Sakarya Üniversitesi’nden gelen hocamız özellikle istismara uğramış çocuklarla yapılan ilk görüşmede görüşme teknikleri üzerinde bilgilerini sizinle paylaşacak” ifadelerini kullandı.

“CİNSEL İSTİSMAR HAYATIMIZIN BİR PARÇASI”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu; çocuk istismarının hayatın bir parçası olduğunu söyleyerek, “Cinsel istismar hayatımızın bir parçası. Benim için rutin bir şey, her gün çocuklarla karşı karşıyayım. Onun dışında toplumun genel bir sorunu. Ben cinsel istismar deneyimimi şöyle ifade edeyim size; Adana’da başladım 2007-2011 yılları arasında. Bana haftada 40 cinsel istismar vakası geliyordu. Bunlarla camlı odalarda görüşme yapıyorduk, kameraya alıp mahkemeye gönderiyorduk. Haftada 40 çarpı 4 yıl gibi düşünün. Eskiden bir ruh sağlığı sorusu vardı, ‘Cinsel istismara uğrayan kişinin ruh sağlığı bozulup bozulmadığı’ sorusu soruluyordu. Şimdi değiştirdiler. 3 yıl boyunca yaptığım tüm görüşmeleri ben kayda aldım ve yargıya bu şekilde gitti” diye konuştu.

“İLK GÖRÜŞME DÜZGÜN YAPILMAZSA KARŞI TARAF CEZA ALMIYOR VE DAVA BİTİYOR”

Cinsel istismara uğramış bir çocuk ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunun altını çizen Nasıroğlu, “Bu 6 yıllık deneyim şunu gösterdi bana; cinsel istismar ile ilgili yapılan görüşmelerde çok büyük sıkıntılar var. İlk görüşme çok az kişi tarafından biliniyor. Bunun çok büyük sorunları var. Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor. Davaların uzun sürmesinin ilk sebebi ilk görüşmenin yanlış yapılmış olması. Şuan yapacağınız şeyden kaçış yok. Bir şekilde mutlaka karşınıza çıkacak. Hayatınız boyunca cinsel istismar mağduru çocuklarla karşılaşmama ihtimaliniz yüzde 0. Bu görüşmeleri de mutlaka yapacaksınız” dedi.

15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük olan kız çocuklarına yapılan istismarlarda cezaların çok az olduğunu, gerçek anlamda ceza verilmesi isteniyorsa mağdurun 15 yaşından küçük olması gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “18 yaşından küçük her kişi çocuktur. Bu çok önemli. Mesela 17 yaşında bir kız çocuğu 40 yaşında birinin cinsel istismarına uğradı. Kız dedi ki ‘Ben şikayetçi değilim.’ Ne oluyor biliyor musunuz? Hiçbir şey olmuyor, dava düşüyor. Diyelim ki 17 yaşında birisi 25 yaşında birisiyle kendi isteğiyle birlikte oluyor, şikayetçi oluyor. Yine ceza düşüyor. Karşı taraf serbest kalıyor. Çünkü ceza sınırı az 2-5 yıl arası oluyor ve tutuksuz yargılanıyor. Cinsel istismar için gerçekten ceza verilmesi isteniyorsa o çocuğun 15 yaşından küçük olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“18 YAŞ ALTI ÇOCUK EVLİLİKLERİ TÜRKİYE’DEKİ EVLİLİKLERİN 3’TE BİRİNİ OLUŞTURUYOR”

18 yaş altı evlilik oranının Türkiye’de çok fazla olduğunu dile getiren Nasıroğlu, “16-18 yaş arası evliliklerin Türkiye’de yasaklanmasını istedik. Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Çocuk istismarı kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor diye düşündük. Özellikle Suriyeli mülteci çocuklarda bu çok yaygın görülüyor. 18 yaş altı çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu konferansta ayrıca, istismara uğramış mağdurlarla yapılan ilk görüşmede nelere dikkat edilmesi ve özellikle nelerin sorulması gerektiğini sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.
Kaynak: İHA