Akaryakıt Kaçakçılığına 'Akis' Darbesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından petrol piyasasına ilişkin denetim faaliyetleri kapsamında kurulan Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) ile Türkiye genelinde akaryakıt istasyonlarında yapılan analizlerde akaryakıt kaçakçılığının bitme noktasına geldiği bildirildi.

Akaryakıt Kaçakçılığına 'Akis' Darbesi
EPDK; piyasaya arz edilen akaryakıtların kalitesine yönelik risklerin ve bunlara ilişkin önlemlerin belirlenebilmesi amacıyla, akaryakıtların teknik düzenlemelerde yer alan özellik değerlerine ilişkin, dönemsel gelişmeler ile bunların coğrafi dağılımının; izlenmesi, derlenmesi, yorumlanması ve raporlanması, ilgililerin seçilen yükümlüklere uyumunun kontrol edilmesi, aykırılık tespiti halinde sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılması faaliyetlerini çerçevesinde Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi’ni (AKİS) kurdu. İşte 2015 yılı AKİS uygulaması ve sonuçlarına ilişkin bazı bilgiler ise şöyle:

"2015 yılında yaz ve kış dönemleri olmak üzere iki farklı zaman diliminde (TS EN 590 standardına göre motorin için yaz dönemi 1 Nisan-31 Ekim +/- 15 gün, TS EN 228 standardına göre benzin için yaz dönemi 1 Nisan-31 Ekim +/- 4 hafta olarak belirlenmiştir.) örnekleme, numune alma ve analiz işlemleri yapıldı.

2014 yılına ait iller bazında yurt içi akaryakıt satış bildirimleri esas alınarak her bir ilden alınması gerekli numune sayısı belirlenmiş olup, numune alınacak istasyonlar ise istasyon otomasyon sisteminde yer alan bayilik lisansı (istasyonlu) sahipleri arasından bilgisayar programı aracılığıyla basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlendi.

Numuneler örnekleme çıkan istasyonlardan Kurumumuz koordinasyonunda alınmış olup, numune analizleri Kurumumuzla sözleşme imzalamış akredite laboratuvarlarca yapıldı.

2015 yılı AKİS uygulaması kapsamında Türkiye genelinde 376 adet motorin ve 339 adet Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunesi alınarak akredite laboratuvarlarca numunelerin analizleri yaptırıldı.

Alınan Motorin ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin tamamının ulusal marker referans cihaz ölçümü sonucu geçerli çıktı.

Motorin numunelerinin yüzde 98,67 si ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin ise yüzde 100’ü teknik düzenlemelere uygun çıktı.

Teknik düzenlemelere aykırı motorin numuneleri Ankara, Karaman, Konya, Muş ve Yalova illerinden alındı. Ankara, Karaman ve Konya’dan alınan numunelerin “Damıtma” parametresi, Yalova’dan alınan numunenin “su” parametresi ve Muş’tan alınan numunenin “Soğuk Filtre Tıkanma Noktası” parametresi ilgili teknik düzenlemelere aykırı çıktı."

AKİS ilgili ayrıntılı bilgiler EPDK internet sitesinde yayımlanacak “2015 Yılı Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) Raporu”nda yer alacağı kaydedildi.

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Bugün Türkiye’de 12 bin 907 akaryakıt istasyonu var ve hepsi lisanslı. Lisanslı olan akaryakıt istasyonundan hangisi bir kuruş veya iki kuruş daha ucuz satıyorsa oradan akaryakıt alınmasını tavsiye ediyoruz. Biz de yerleşmiş bir söz vardır ’Pahalıdır vardır hikmeti ucuzdur vardır illeti’ şeklinde. Vatandaşlarımız bu sözü akaryakıt alırken kesinlikle düşünmesinler. Çünkü EPDK olarak akaryakıtın güvenliğinden sorumluyuz ve sıkı takipteyiz. Biz bunu iddia ile söylüyoruz kalite açısından hiçbir fark, hiçbir sorun yok” dedi.

AKİS ile ortaya çıkan tablonun gerçekten gurur verici olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu sonuç büyük bir emek ve mücadelenin sonucudur. Bu başarıda emeği geçen Türkiye Cumhuriyetinin tüm kurum ve kuruluşlarına, Başbakanlığımıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza, protokolcü kuruluşlara teşekkür ederiz. Artık ’kaçakçılık’ akaryakıt sektörünün gündeminden çıkmıştır” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA