Çiftçilere Gübre Uyarısı

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar, fındıkta bahar dönemi gübrelerini atacak çiftçileri geç kalmamaları konusunda uyardı.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındıkta bahar dönemi gübrelerini atacak çiftçilere geç kalmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kibar, yaptığı açıklamada, mevsim itibariyle bu yıl fındık sürgünlerinin erken uyandığını ve dönemin biraz erken geldiğini belirterek, fındıkta iki kez gübreleme yapılması gerektiğini söyledi.

Bölge çiftçilerinin iki seferde vermesi gereken azotlu gübreyi tek seferde verdiğini ve bu uygulamanın yanlış olduğunu ifade eden Oda Başkanı Kibar, 'İlk gübreleme, sürgünlerin uyanmaya başladığı ay olan Şubat ayı sonu ile Mart ayı başında yapılır. İkincisi ise, sürgünlerin büyümesinin durduğu Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarındadır.' dedi.

Çiftçilerin, bu iki gübre zamanını birleştirip Nisan ayında tek seferde gübre attığını belirten Kibar, şunları kaydetti:

'İlk gübreleme ile uzun sürgün sayıları artar ve karanfil büyümesi daha iyi olur. İkinci gübreleme ile de meyveler büyür ve gelişir. Yaprak koltuklarında bulunan tomurcuklar daha çok dişi çiçeklere dönüşür. Bu da gelecek yılın verimine etki eder. Azotlu gübrelerin verilme yerleri ocak dipleri değil dalların izdüşümünün 30-40 santimetre gerisidir. Yani bu alan ocak diplerinin uzağıdır. Verilen gübreyi 3-5 santimetre toprağa karıştırmak gübreden beklenen verimi üst seviyelere çıkaracaktır. Meyilli arazilerde, sadece ocağın üst kısmına yarım ay şeklinde gübre verilmemeli, alt kısımlarda muhakkak gübrelenmelidir.'

Kibar, toprak tahliline göre gübreleme yapmanın da önemli olduğunu ve gübrelemeyi yapamayan çiftçilerin mutlaka ilaçlama yaparken yaprak gübresi takviyesi yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA