Bakan Elitaş Açıklaması 'Son Çeyrekte Yüzde 5.7 Büyüme Gerçekleştirdik'
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. 2015 yılı orta vadeli programda yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise önemli bir başarı hikayesi yazdık. Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayının ihracat rakamlarını “Çiçek ve Çocuk” temasıyla 23 Nisan’da kapılarını ziyaretçilerine açan EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.
Toplantıya Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın yanı sıra AK Parti Antalya milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, İbrahim Aydın, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Antalya Valisi Muammer Türker, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ve ihracatçılar katıldı.
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Elitaş, Gaziantep’te meydana gelen patlamadan dolayı büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Terör saldırısı nedeniyle 1 polisin şehit olduğunu, aralarında polislerin de bulunduğu 13 kişinin yaralandığını aktaran Elitaş, “Umuyorum ve diliyorum ki bundan sonraki süreçte Türkiye artık terörle değil başarılarıyla anılan, bulunduğu coğrafyada en etkin, en kararlı, istikrarlı bir konumunda olma yolundaki iddiasına devam eder. Başka ülkelerde meydana gelen olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyüme performansını hızlı bir şekilde arttıran orta vadeli program çerçevesinde ortaya koyduğu, 2016 yılı yüzde 4.5’lük büyüme ortaya koyduğu ihracat rakamlarına ulaşan, dünyanın gelişmekte olan ülkelerinin gıpta ile takip ettiği bir ülke olarak anılacağı bir pozisyonda olmasını diliyorum” diye konuştu.
“BUGÜN FEDAKAR VE VEFAKAR İŞÇİLERİMİZİN BAYRAMINI KUTLUYORUM”
“Bakanlığa geldiğimiz günden bu yana ilk kez açıkladığımız ihracat rakamlarını bundan önceki 2015 yılı nisan ayına göre daha yüksek açıklamak isterdik” diyen Bakan Elitaş, ihracatta artışın da düşüşün de olduğunu kaydetti.
Artışı sahiplendikleri gibi düşüşü de derinlemesine inceleyeceklerini ifade eden Bakan Elitaş, “1 Mayıs’ında önemli özelliği var. Türkiye’de 1 Mayıs denildiği zaman insanların titrediği, yarın ne olacak kaygısını taşıdığı, 1 Mayıs’ın Emek ve İşçi Bayramı olduğu süre içinde AK Parti iktidarı döneminde bu bayramı resmi tatil olarak kazandırdık. Bugün fedakar ve vefakar işçilerimizin bayramını kutluyorum” dedi.
“İHRACAT YAPI TAŞI”
İhracatı bir maratona benzeten Bakan Elitaş, “Üretimin planlanması, üretilen malın hazırlanması gibi birçok durağı bir yol hikayesidir. Bu yolculukta yolun engelsiz olması, yol arkadaşlarınızın ve kullandığı araçların uygun olması elbette başarıyı getirir. Ne mutlu bize ki 2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin en başarılı yolculuğu ihracat oldu. 36 milyar dolardan 144 milyar dolara ulaşan ihracatımız ülke ekonomisinin, istihdamın, büyümenin en önemli yapı taşlarından biri haline geldi. Türkiye bu dönemde küresel ekonomi ile kenetlenmiştir. Burada en önemli başarı üreten, ürettiğini dünyanın tamamına ulaştıran, istihdam oluşturan, yılmadan usanmadan yoluna devam eden Türk ihracatçısı ve işçisidir” diye konuştu.
“DÜNYA EKONOMİSİ DURAKSAMA İÇİNDE”
İhracatın sadece bir istatistik rakamı olmadığının altını çizen Bakan Elitaş, “İhracat milletimizin kalkınma hamlesi ve gelişme heyecanıdır. İnsanımız muasır medeniyet seviyesini hak ediyor. Ortaya koyduğumuz vizyon destek ve teşviklerle daha fazla üretim ve ihracat ile büyüyen Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İlerlediğimiz yol, tümsek ve çukurları olan yol, bu yolda bazen istediğimiz hızla gidemiyoruz, bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan yağımızı çekiyoruz. Varacağımız hedef belli, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Dünya ekonomisi bir duraksama içinde, bunda petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi kürsel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi var. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ve AB ile olan ihracatımızda miktar ve rakam olarak artış olduğunu görüyoruz. Hem çevremizdeki siyasi istikrarın bozulduğu ülkelerle hem de gelirlerinin büyük bir kısmının enerji bağımlısı olduğu ülkelerle yaptığımız ihracatta olumsuzluğun varolduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“SON ÇEYREKTE YÜZDE 5.7 BÜYÜDÜK”
Rusya ile yapılan ihracatın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 58.2 azaldığını belirten Elitaş, “2015 yılını 204 yılına göre değerlendirdiğimizde yüzde 40 civarında ihracat azalması ile karşı karşıya kalmışız. Bu ülkelerdeki petrol fiyatlarının düşmesi, emtia fiyatlarının olumsuz şekilde gelişmesi, Orta Doğu ülkelerine, Körfez ülkelerine, komşularımızın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle azaldığını görüyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. 2015 yılı orta vadeli programda yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise önemli bir başarı hikayesi yazdık. Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir büyüme başarısını gösterdi” dedi.
“TÜRKİYE’NİN İHRACAT DARALMASI KÜRESEL DARALMADAN AZ”
2015 yılı itibari ile 23 AB ülkesinden daha fazla büyüdüklerini kaydeden Bakan Elitaş, “Nisan ayı kapasite kulanım oranı, mart ayına göre 1 puan artışla 2016 yılının geride bıraktığımız ayları arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Reel kesim güven endeksi 2016 yılının en yüksek seviyesinden 110.1 olarak gerçekleşti. Bu gösterge de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 artış olduğunu gözlemliyoruz. Daha önce açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla yüzde 120’ye çıkmıştır. 2015 yılı dördüncü çeyrek büyüme verileri Merkez Bankası faiz indirimleri de göz önünde bulundurulduğunda reel sektörde işlerin iyi gittiğini büyüme rakamların olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz. Küresel ekonomideki zayıf görünüm çevremizde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkileriyle 2015 yılında ihracatımızı yüzde 8.7 gerileyerek 143.9 milyar dolar oldu. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan son resmi veriler göre, 2015 yılında küresel ticaret dolar bazında 13.5 daraldı. Türkiye’nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az. Küresel daralma yüzde 13.5 iken Türkiye’nin ihracat daralması yüzde 8.7 gerçekleşmiş oldu” dedi.
“DIŞ TİCARET AÇIĞININ DÜŞMESİ YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”
Bakan Elitaş şöyle konuştu:
“2016 yılı şubat ve mart aylarında birlikte toparlanma sürecine girdik. İhracatımızdaki büyüme rakamlarını yeniden artıya geçirdik. TÜİK tarafından açıklana veriler göre mart ayındaki ihracatımız 2015 yılının mart ayına göre yüzde 2.3 artışla 12.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayının olumsuz etkisiyle ilk çeyrek ihracatımız yüzde 6.2 gerilemeyle 34.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ibre pozitife döndü. İlk çeyrekte ithalatımız ise yüzde 10.6 düşüşle 46.8 milyar dolar, dış ticaret açığımız ise yüzde 21.1 seviyesinde düştü. Dış ticaret açığının azalması bizim için, ülkemiz için olumlu bir gelişmedir. Dış ticaret açığının düşme eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74. olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 70.8’di. Bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek orta vadeli plan hedeflerimiz içinde bulunan ihracat rakamlarına ulaşırız.”
“ANTALYA 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA YAKIN”
Topyekün kalkınma için topyekün üretim ve ihracatın şart olduğunu vurgulayan Bakan Elitaş, “Bütün illerimizin ihracat seferberliğine katılarak hem yerel hem de ülke ekonomisine can vermesi bizleri memnun ediyor. 2002 yılında sadece 5 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirirken, 2015 yılında bu sayı 15 ilimize çıktı. İhracatı geniş bir tabana yaymak istiyoruz. Antalya 2002 yılında 166 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2015 yılında 943 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Antalya en çok ihracat yapan iller arasında 16 sıradadır. 2002 yılında toplamda 422 ihracatçı vardı, 95 ülkeye ihracat vardı, 2015 yılında 1134 ihracatçısı ile 158 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapar hale geldi” dedi.
“2016 YILI HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”
Bakan Elitaş sözlerini şöyle tamamladı:
“2015 yılındaki emtia fiyatlarındaki düşüşün ortalama fiyatlarda bir düşüş hala devam ediyor. 2015 yılının başında 100 diye ifade edebileceğimiz emtia fiyatları, 2015 yılı sonunda 75’ten aşağı düştü. 2016 fiyatları, 2015 yılının son dip fiyatlarıyla birlikte devam ediyor. Son fiyatlar dramatik şekilde aşağıda. Parite etkisinden kaynaklanan ihracat azalmamız durdu. Emtia fiyatları nedeniyle ortaya çıkan maliyet düşüşünden dolayı ihraç rakamlarının azalmasıyla birlikte bir toparlanma sürecine ulaşmamız önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. 2015 yılında miktar cinsinden yüzde 2 artan ihracatımız, parasal olarak döviz cinsinden yüzde 8.7 daralmıştı. Bugün bakıldığında miktar cinsinden yüzde 5.4 artan ihracatımız, nominal değerde bir azalış gösterdiğini görüyoruz. Bu çerçevede hem dolar avro paritesinin istikrar sağlaması hemde emtia fiyatlarının belirli bir şekilde dengeleye gelmesiyle birlikte 2016 yılı hedeflerine ulaşacağımızı umut ediyoruz.”
VALİ TÜRKER: “İKİ HIZLI TRENİN ANTALYA’YA GELECEK OLMASI KENTİN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI DAHA DA ARTTIRACAK”
Antalya Valisi Muammer Türker ise, Rusya ile yaşanan krizden turizm ve tarım sektörlerinin ekonomik anlamda etkilendiğini belirterek, “Bu hasarlar en az düzeyde gerçekleşiyor. Antalya’daki iş dünyasının sorunlara farklı çözüm üretmesi hayatımızı kolaylaştırıyor. Antalya toplam ihracatı 2 milyar doları biraz aşıyor. Çok büyük rakam değil. Asıl ekonomik başarısını hizmet ihracatından geliyor. Turizm başta olmak üzere tüm dünyaya hizmet satıyoruz ve cari açığı kapatacak ölçüde ciddi rakamlar elde ediyoruz. İki hızlı trenin Antalya’ya gelecek olması kentin cazibe merkezi olmasını daha da arttıracak. Serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesi büyürse Antalya, Türkiye ekonomisine daha büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Biliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yakın çevredeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın hem bölge hem de dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.
Satıcı, Rusya ile yaşanan sıkıntıyı koordineli şekilde aşmaya çalıştıklarını ve ürünlerin yüzde 50’sini alternatif pazarlarda değerlendirdiklerini kaydetti.
BAĞDATLIOĞLU: “İHRACATIMIZ 10 MİLYON DOLARDAN 100 MİLYON DOLARA ÇIKTI”
Süs Bitkileri Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da, “Antalya’nın azda krizde olduğu dönemde TİM delegelerinin burada olmasından dolayı mutluyuz. EXPO çok büyük bir yatırım. İlk EXPO onayını Ekonomi Bakanlığı ve TİM verdi. O verilen onayla ilk defa EXPO Birliği’ne yetki verildi ve başvuru yapıldı. Hayalle başlayan olay bakanlığımız tarafından büyük destek gördü. Bizim iki amacımız vardı, birincisi sektörü tanıtmaktı. İhracatımız 10 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktı. Küçük sektörüz ama dünya çapında adımız duyuldu. 52 ülke ile bağlantımız var. İkinci hedefimiz insanlara çevre bilinci vermek ve yeşil alanlarının önemini anlatmaktı” diye konuştu.
Kaynak: İHA
Toplantıya Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın yanı sıra AK Parti Antalya milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, İbrahim Aydın, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Antalya Valisi Muammer Türker, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ve ihracatçılar katıldı.
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Elitaş, Gaziantep’te meydana gelen patlamadan dolayı büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Terör saldırısı nedeniyle 1 polisin şehit olduğunu, aralarında polislerin de bulunduğu 13 kişinin yaralandığını aktaran Elitaş, “Umuyorum ve diliyorum ki bundan sonraki süreçte Türkiye artık terörle değil başarılarıyla anılan, bulunduğu coğrafyada en etkin, en kararlı, istikrarlı bir konumunda olma yolundaki iddiasına devam eder. Başka ülkelerde meydana gelen olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyüme performansını hızlı bir şekilde arttıran orta vadeli program çerçevesinde ortaya koyduğu, 2016 yılı yüzde 4.5’lük büyüme ortaya koyduğu ihracat rakamlarına ulaşan, dünyanın gelişmekte olan ülkelerinin gıpta ile takip ettiği bir ülke olarak anılacağı bir pozisyonda olmasını diliyorum” diye konuştu.
“BUGÜN FEDAKAR VE VEFAKAR İŞÇİLERİMİZİN BAYRAMINI KUTLUYORUM”
“Bakanlığa geldiğimiz günden bu yana ilk kez açıkladığımız ihracat rakamlarını bundan önceki 2015 yılı nisan ayına göre daha yüksek açıklamak isterdik” diyen Bakan Elitaş, ihracatta artışın da düşüşün de olduğunu kaydetti.
Artışı sahiplendikleri gibi düşüşü de derinlemesine inceleyeceklerini ifade eden Bakan Elitaş, “1 Mayıs’ında önemli özelliği var. Türkiye’de 1 Mayıs denildiği zaman insanların titrediği, yarın ne olacak kaygısını taşıdığı, 1 Mayıs’ın Emek ve İşçi Bayramı olduğu süre içinde AK Parti iktidarı döneminde bu bayramı resmi tatil olarak kazandırdık. Bugün fedakar ve vefakar işçilerimizin bayramını kutluyorum” dedi.
“İHRACAT YAPI TAŞI”
İhracatı bir maratona benzeten Bakan Elitaş, “Üretimin planlanması, üretilen malın hazırlanması gibi birçok durağı bir yol hikayesidir. Bu yolculukta yolun engelsiz olması, yol arkadaşlarınızın ve kullandığı araçların uygun olması elbette başarıyı getirir. Ne mutlu bize ki 2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin en başarılı yolculuğu ihracat oldu. 36 milyar dolardan 144 milyar dolara ulaşan ihracatımız ülke ekonomisinin, istihdamın, büyümenin en önemli yapı taşlarından biri haline geldi. Türkiye bu dönemde küresel ekonomi ile kenetlenmiştir. Burada en önemli başarı üreten, ürettiğini dünyanın tamamına ulaştıran, istihdam oluşturan, yılmadan usanmadan yoluna devam eden Türk ihracatçısı ve işçisidir” diye konuştu.
“DÜNYA EKONOMİSİ DURAKSAMA İÇİNDE”
İhracatın sadece bir istatistik rakamı olmadığının altını çizen Bakan Elitaş, “İhracat milletimizin kalkınma hamlesi ve gelişme heyecanıdır. İnsanımız muasır medeniyet seviyesini hak ediyor. Ortaya koyduğumuz vizyon destek ve teşviklerle daha fazla üretim ve ihracat ile büyüyen Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İlerlediğimiz yol, tümsek ve çukurları olan yol, bu yolda bazen istediğimiz hızla gidemiyoruz, bazen virajı daha iyi alabilmek için gazdan yağımızı çekiyoruz. Varacağımız hedef belli, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Dünya ekonomisi bir duraksama içinde, bunda petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş, siyasi krizler gibi kürsel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunların da etkisi var. Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ve AB ile olan ihracatımızda miktar ve rakam olarak artış olduğunu görüyoruz. Hem çevremizdeki siyasi istikrarın bozulduğu ülkelerle hem de gelirlerinin büyük bir kısmının enerji bağımlısı olduğu ülkelerle yaptığımız ihracatta olumsuzluğun varolduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“SON ÇEYREKTE YÜZDE 5.7 BÜYÜDÜK”
Rusya ile yapılan ihracatın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 58.2 azaldığını belirten Elitaş, “2015 yılını 204 yılına göre değerlendirdiğimizde yüzde 40 civarında ihracat azalması ile karşı karşıya kalmışız. Bu ülkelerdeki petrol fiyatlarının düşmesi, emtia fiyatlarının olumsuz şekilde gelişmesi, Orta Doğu ülkelerine, Körfez ülkelerine, komşularımızın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle azaldığını görüyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi ise oldukça iyi bir performans sergiliyor. 2015 yılı orta vadeli programda yer alan yüzde 4’lük büyüme hedefimizi yakaladık. Son çeyrekte ise önemli bir başarı hikayesi yazdık. Son çeyrekte yüzde 5.7 büyüme gerçekleştirdik. Böylece ekonomimiz son 25 çeyrektir büyüme başarısını gösterdi” dedi.
“TÜRKİYE’NİN İHRACAT DARALMASI KÜRESEL DARALMADAN AZ”
2015 yılı itibari ile 23 AB ülkesinden daha fazla büyüdüklerini kaydeden Bakan Elitaş, “Nisan ayı kapasite kulanım oranı, mart ayına göre 1 puan artışla 2016 yılının geride bıraktığımız ayları arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Reel kesim güven endeksi 2016 yılının en yüksek seviyesinden 110.1 olarak gerçekleşti. Bu gösterge de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 artış olduğunu gözlemliyoruz. Daha önce açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla yüzde 120’ye çıkmıştır. 2015 yılı dördüncü çeyrek büyüme verileri Merkez Bankası faiz indirimleri de göz önünde bulundurulduğunda reel sektörde işlerin iyi gittiğini büyüme rakamların olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz. Küresel ekonomideki zayıf görünüm çevremizde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkileriyle 2015 yılında ihracatımızı yüzde 8.7 gerileyerek 143.9 milyar dolar oldu. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan son resmi veriler göre, 2015 yılında küresel ticaret dolar bazında 13.5 daraldı. Türkiye’nin ihracat daralması küresel daralmadan daha az. Küresel daralma yüzde 13.5 iken Türkiye’nin ihracat daralması yüzde 8.7 gerçekleşmiş oldu” dedi.
“DIŞ TİCARET AÇIĞININ DÜŞMESİ YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”
Bakan Elitaş şöyle konuştu:
“2016 yılı şubat ve mart aylarında birlikte toparlanma sürecine girdik. İhracatımızdaki büyüme rakamlarını yeniden artıya geçirdik. TÜİK tarafından açıklana veriler göre mart ayındaki ihracatımız 2015 yılının mart ayına göre yüzde 2.3 artışla 12.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayının olumsuz etkisiyle ilk çeyrek ihracatımız yüzde 6.2 gerilemeyle 34.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ibre pozitife döndü. İlk çeyrekte ithalatımız ise yüzde 10.6 düşüşle 46.8 milyar dolar, dış ticaret açığımız ise yüzde 21.1 seviyesinde düştü. Dış ticaret açığının azalması bizim için, ülkemiz için olumlu bir gelişmedir. Dış ticaret açığının düşme eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Yine ilk çeyrekte ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 74. olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 70.8’di. Bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek orta vadeli plan hedeflerimiz içinde bulunan ihracat rakamlarına ulaşırız.”
“ANTALYA 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA YAKIN”
Topyekün kalkınma için topyekün üretim ve ihracatın şart olduğunu vurgulayan Bakan Elitaş, “Bütün illerimizin ihracat seferberliğine katılarak hem yerel hem de ülke ekonomisine can vermesi bizleri memnun ediyor. 2002 yılında sadece 5 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirirken, 2015 yılında bu sayı 15 ilimize çıktı. İhracatı geniş bir tabana yaymak istiyoruz. Antalya 2002 yılında 166 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2015 yılında 943 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Antalya en çok ihracat yapan iller arasında 16 sıradadır. 2002 yılında toplamda 422 ihracatçı vardı, 95 ülkeye ihracat vardı, 2015 yılında 1134 ihracatçısı ile 158 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapar hale geldi” dedi.
“2016 YILI HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”
Bakan Elitaş sözlerini şöyle tamamladı:
“2015 yılındaki emtia fiyatlarındaki düşüşün ortalama fiyatlarda bir düşüş hala devam ediyor. 2015 yılının başında 100 diye ifade edebileceğimiz emtia fiyatları, 2015 yılı sonunda 75’ten aşağı düştü. 2016 fiyatları, 2015 yılının son dip fiyatlarıyla birlikte devam ediyor. Son fiyatlar dramatik şekilde aşağıda. Parite etkisinden kaynaklanan ihracat azalmamız durdu. Emtia fiyatları nedeniyle ortaya çıkan maliyet düşüşünden dolayı ihraç rakamlarının azalmasıyla birlikte bir toparlanma sürecine ulaşmamız önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. 2015 yılında miktar cinsinden yüzde 2 artan ihracatımız, parasal olarak döviz cinsinden yüzde 8.7 daralmıştı. Bugün bakıldığında miktar cinsinden yüzde 5.4 artan ihracatımız, nominal değerde bir azalış gösterdiğini görüyoruz. Bu çerçevede hem dolar avro paritesinin istikrar sağlaması hemde emtia fiyatlarının belirli bir şekilde dengeleye gelmesiyle birlikte 2016 yılı hedeflerine ulaşacağımızı umut ediyoruz.”
VALİ TÜRKER: “İKİ HIZLI TRENİN ANTALYA’YA GELECEK OLMASI KENTİN CAZİBE MERKEZİ OLMASINI DAHA DA ARTTIRACAK”
Antalya Valisi Muammer Türker ise, Rusya ile yaşanan krizden turizm ve tarım sektörlerinin ekonomik anlamda etkilendiğini belirterek, “Bu hasarlar en az düzeyde gerçekleşiyor. Antalya’daki iş dünyasının sorunlara farklı çözüm üretmesi hayatımızı kolaylaştırıyor. Antalya toplam ihracatı 2 milyar doları biraz aşıyor. Çok büyük rakam değil. Asıl ekonomik başarısını hizmet ihracatından geliyor. Turizm başta olmak üzere tüm dünyaya hizmet satıyoruz ve cari açığı kapatacak ölçüde ciddi rakamlar elde ediyoruz. İki hızlı trenin Antalya’ya gelecek olması kentin cazibe merkezi olmasını daha da arttıracak. Serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesi büyürse Antalya, Türkiye ekonomisine daha büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Biliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yakın çevredeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın hem bölge hem de dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.
Satıcı, Rusya ile yaşanan sıkıntıyı koordineli şekilde aşmaya çalıştıklarını ve ürünlerin yüzde 50’sini alternatif pazarlarda değerlendirdiklerini kaydetti.
BAĞDATLIOĞLU: “İHRACATIMIZ 10 MİLYON DOLARDAN 100 MİLYON DOLARA ÇIKTI”
Süs Bitkileri Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da, “Antalya’nın azda krizde olduğu dönemde TİM delegelerinin burada olmasından dolayı mutluyuz. EXPO çok büyük bir yatırım. İlk EXPO onayını Ekonomi Bakanlığı ve TİM verdi. O verilen onayla ilk defa EXPO Birliği’ne yetki verildi ve başvuru yapıldı. Hayalle başlayan olay bakanlığımız tarafından büyük destek gördü. Bizim iki amacımız vardı, birincisi sektörü tanıtmaktı. İhracatımız 10 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktı. Küçük sektörüz ama dünya çapında adımız duyuldu. 52 ülke ile bağlantımız var. İkinci hedefimiz insanlara çevre bilinci vermek ve yeşil alanlarının önemini anlatmaktı” diye konuştu.