ABD'de Toptan Eşya Stokları Beklenenden Kötü

WASHINGTON – ABD’de şubat ayı toptan eşya stokları yüzde 0,5 azalışla beklenenden fazla geriledi ve düşüşünü 5. aya taşıdı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, şubat ayı toptan eşya stokları, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 azalarak 583,3 milyar dolara geriledi. Mayıs 2013'den bu yana en sert düşüşünü gösteren stoklara yönelik şubat beklentisi yüzde 0,2 azalış olarak belirlenmişti.

Bu arada, ocak ayına ilişkin toptan eşya stoklarındaki değişim ise yüzde 0,3 artıştan yüzde 0,2 düşüşe revize edildi. Toptan eşya stokları, böylece, düşüşünü 5 aya taşımış oldu.

Diğer taraftan, toptan eşya satışları, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 düşüşle 427,6 milyar dolara indi. Satışlar, önceki 3 ayda da gerileme kaydetmişti.

Analistler, Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) önemli bir kalemini oluşturan toptan eşya stoklarındaki düşüş eğiliminin, ilk çeyreğe ilişkin büyüme verisini olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.

Öte yandan, haftanın son işlem gününe yükselişle başlayan New York Borsası'nda endeksler, verilerin ardından alış ağırlıklı seyrini sürdürüyor.

Kaynak: AA