Lübnanlı Eski Bakan Semaha'nın Yargılanması

Terör eylemleri planladığı gerekçesiyle yargılanan eski Bakan Semaha, hakkında verilecek nihai hüküm öncesinde yeniden tutuklandı.

Lübnanlı eski Bakan Mişel Semaha'nın 'terör eylemleri planladığı' gerekçesiyle yargılandığı davanın görülmesine bugün de devam edildi.

Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre, Lübnan Askeri Mahkemesi, 'terör eylemleri planlama' suçlamasıyla yargılanan ve ocak ayında serbest bırakılan eski Bakan Semaha'nın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Mahkemede ayrıca, Semaha hakkındaki nihai kararın da 9 Nisan'da açıklanacağı belirtildi.

- Mişel Semaha'nın yargı süreci

Suriye rejimine yakınlığıyla bilinen ve kabinede, 1992-1995 yılları arasında Enformasyon Bakanlığı yapan Mişel Semaha'nın (67), evine Ağustos 2012'de düzenlenen operasyonda büyük miktarda mühimmat ele geçirilmişti. Semaha, 'Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük ile iş birliği halinde patlayıcı madde taşıdığı ve Lübnan'daki siyasi, dini isimlere suikast hazırladığı' gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Suriye'den Lübnan'a patlayıcı madde taşımak başta olmak üzere hakkındaki diğer suçlamaları kabul eden Semaha, Nisan 2015'te başlayan dava sonucu, dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak davaya bakan bir üst mahkeme kararı bozarak Semaha'nın yeniden yargılanmasına hükmetmişti.

Semaha'yı yeniden yargılayan Askeri Mahkeme, ocak ayında eski bakanın yaklaşık 100 bin dolarlık kefaletle tutuksuz yargılanması yönünde karar vermişti. Mahkeme, Semaha'ya ayrıca en az bir yıl yurt dışına çıkış yasağı, medyaya açıklama yapma ve sosyal medya yasağı getirmişti.

Lübnan'da geçen yıl Semaha’ya ait olduğu iddia edilen ve basına sızan gizli kamera kayıtlarında, eski bakanın bir istihbarat ajanına, ülkedeki milletvekilleri, din adamları ve kanaat önderlerine saldırılar gerçekleştirilmesi için para verdiği ve evinin garajında patlayıcıları teslim ettiği görülmüştü.

Mahkemenin Semaha'yı serbest bırakma kararı ülkedeki farklı görüşten siyasi çevreler tarafından tepkiyle karşılanırken, Adalet Bakanı Eşref Rifi, şubat ayındaki istifa mektubunda Semaha davasındaki karara yönelik eleştirilere geniş yer vermişti.

Kaynak: AA