Adana'da 'AR-GE Reform Paketi' Zirvesi

Ar-Ge yatırımlarının ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesini hedefleyen Ar-Ge Reform Paketi, Adana’da düzenlenen bir toplantıda ele alındı.

Adana'da 'AR-GE Reform Paketi' Zirvesi
Adana Sanayi Odası salonunda yapılan toplantıya, çok sayıda sanayici, iş adamı, bilim adamı ve davetli katıldı.

Ar-Ge Reform Paketi tanıtım toplantısının açılışında konuşan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, düzenlemelerin yeni Ar-Ge yatırımlarına, nitelikli, yüksek katma değerli üretime, büyük katkı sağlayacağı inancında olduğunu söyledi.

Devletin firmaların Ar-Ge ve tasarım kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik önemli destek verdiğini ifade eden Kıvanç, sağlanan desteklerin ve yaratılan algının da etkisiyle firmaların Ar-Ge harcamalarının yıldan yıla önemli oranda arttığını belirtti.

Ar-Ge harcamalarının Gayrisafi Milli Hasıla içindeki payının 10 yılda yüzde 0,50 seviyelerinden, bugün için yüzde 1’in üzerine çıktığına dikkat çeken Kıvanç, “Hükümetimiz tarafından çıkarılan Ar-Ge reform paketi ile bu rakamın önümüzdeki dönemlerde yüzde 3 hedefine ulaştırılması öngörülmektedir. Pek tabi ki burada en büyük görev biz sanayicilere ve üniversitelerimize düşmektedir. Mevcut düzenleme de bunun dikkate alınarak tasarım faaliyetlerinin de desteklenmesi nedeniyle Sanayi Bakanlığı nezdinde genel müdürümüze bir kez daha teşekkür etmek isteriz” dedi.

"AR-GE EKOSİSTEMİ İVME KAZANACAK"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç.Dr. İlker Murat Ar, reform paketi ile Ar-Ge’de olduğu gibi tasarım faaliyetlerinin de indirim, istisna, teşvik ve destek kapsamına alındığını, son 10 yılda gelişen Ar-Ge ekosistemine ivme kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.



Ar-Ge Reform Paketinin 1 Mart’tan itibaren uygulamaya girdiğini, yönetmeliklerin ise hazırlanmakta olduğunu ifade eden Genel Müdür İlker Murat Ar, son yılda Ar-Ge ekosisteminde ciddi değişimler olduğunu, önemli mesafe alındığını bildirdi. Gayri Safi Hasıla içindeki Ar-Ge harcamalarının payının 2023 yılında yüzde 3’e çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Ar, bu hedefe ulaşılması ve Ar-Ge ekosisteminin yeniden harekete geçirilerek ivme kazandırılması için reform zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar, reform paketinin kapsamını, “Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, nitelikli üretim yapısına geçilmesi, Ar-Ge personeli niteliğinin ve istihdamının artırılması, faaliyetlerin ticarileştirilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik destek programlarıyla ilgili koordinasyonun sağlanması hedeflenmektedir” şeklinde özetledi.

Toplantıda, Sistem Global Danışmanlık yetkilisi Hüseyin Karslıoğlu’nun “Ar-Ge ve Tasarım, Proje Ticarileştirme ve Yatırım Destekleri” konulu sunumunun ardından, ADASO Yönetim Kurulu Üyesi, Temsa Global Ar-Ge ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü İbrahim Eserce, “Ar-Ge Merkezi Örneği” olarak Temsa Ar-Ge Merkezi ve çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA