Türk Felsefesinin Duayen İsmine Fahri Doktora

BEÜ Senatosu, Türkiye akademik hayatında ilk kez 'biyoloji felsefesi' çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya fahri doktora unvanı verilmesini kararlaştırdı Rektör Prof. Dr. Özer: 'Zonguldaklı bir bilim insanının, ülkemiz ve dünyada böylesi saygın bir noktaya gelmesi hepimiz için ayrı gurur kaynağıdır'

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Senatosu, Türkiye akademik hayatında ilk kez 'biyoloji felsefesi' çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya fahri doktora unvanı verilmesi kararı aldı.

Senato toplantısında, Türkiye'de bilim felsefesi araştırmalarının merkezi bir yer edinmesini sağlayan, felsefe alanında yaptığı çalışma ve hizmetlerle tanınan Duralı'ya, fahri doktora verilmesi önerisi görüşüldü.

Senato, Türkiye akademik hayatında ilk kez 'biyoloji felsefesi' çalışmalarını başlatan Duralı'ya, fahri doktora unvanı verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.

Bilim adamına fahri doktora unvanının 'Türkiye'deki farklı üniversitelerde felsefe bölümlerinin kurulmasına önderlik etmesi, Türk düşünce hayatında etkili pek çok ismi yetiştirmesi, uluslararası felsefe camiasında Türkiye'yi başarıyla temsili, çıkardığı dergi ve yayımladığı felsefe eserleriyle felsefi kültürün etkinlik alanını artırması, özellikle Türkçe felsefe dilinin inşasında ürettiği yeni kelimeler yanında klasik Türkçenin felsefi sözcük dağarcığının felsefe diline kazandırılması yönünde gösterdiği çabalar' dolayısıyla verileceği bildirildi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, senatonun, alanında ülkeye eşsiz katkılar sağlayan kıymetli bir bilim insanına vefa ve takdir duygularını göstermek düşüncesiyle bu kararı aldığını söyledi.

Şaban Teoman Duralı'nın, kıymeti bilinmesi gereken önemli bir fikir ve ilim adamı olduğuna işaret eden Özer, Duralı'nın, bilimsel çalışmalarının yanında şahsiyetiyle de tüm akademisyenler ve toplumun bütün kesimlerine örnek gösterilebileceğini belirtti.

'Zonguldaklı bir bilim insanının ülkemizde ve dünyada böylesi saygın bir noktaya gelmesi hepimiz için ayrı gurur kaynağı durumundadır.' ifadesini kullanan Özer, şunları kaydetti:

'Teoman hocamızın, 40 yılı aşkın süredir yürüttüğü akademik, ilmi, kültürel ve düşünsel çalışmaların yanında yetiştirdiği bilim insanları, kaleme aldığı fikir yazıları ve oluşturduğu külliyatla Türk felsefesinin inşasına, uluslararası değerleri ihtiva ederken gelenekle de bağını koparmamış yerli bir felsefi düşünce biçiminin inşası ve ihyasına verdiği emekler, her türlü takdirin üzerindedir. Üniversitemiz, ülkemizin uluslararası tanınırlığına katkı yapan, medeniyet inşasına emek veren insanlarını onurlandırmayı akademik tavır ve gelenek haline getirmiştir.'

- Şaban Teoman Duralı

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 7 Şubat 1947'de doğan Şaban Teoman Duralı, Çatalağzı'nda başladığı öğrenimine Ankara'da devam etti. İstanbul Üniversitesinde Biyoloji ve Felsefe bölümlerine kaydolan Duralı, 1973'te mezun oldu. Mezun olduğu bölümde 1975'te asistanlık görevine başlayan Duralı, 1977'de doktora çalışmasını tamamladı.

Duralı, 1985'te ABD Penn State University'de tamamladığı 'Kant'tın A Priori Bilgi İstidatı' adlı çalışmasının ardından 1988'de profesör oldu.

Prof. Dr. Duralı, 1992-1993 döneminde Kuala Lumpur'da bulunan Malezya Uluslararası İslam, 1994'te ise Viyana üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesindeki misafir öğretim üyeliği görevine 1995, 1997 ve 1999'da belirli dönemlerde devam eden Duralı'nın, Türkçe ile İngilizce yayımlanan çok sayıda bilimsel makale ve kitabı bulunuyor.
Kaynak: AA