Sahibinden.Com'dan İdeal Bisiklet Alma Kılavuzu

Çocuklar için geleneksel karne hediyesi olarak görülen bisiklet, son yıllarda artık farklı yaşlardan ve sosyoekonomik gruplardan kişilerin de ilgisini çekiyor Bisiklet yollarının sayısı ve uzunluğu artıyor, özellikle trafik nedeniyle yollarda geçirilen saatler, bisikletin daha çok tercih edilmesini sağlıyor sahibinden.com: 'Yetişkinler bisiklet alırken ilk önce gövde (kadro) boyuna dikkat etmeli' 'İkinci el bisiklet alınırken öncelikle alınacak bisikletin malzemesinin durumu kontrol edilmeli'

Çocuklar için geleneksel karne hediyelerinden biri olarak görülen bisiklet, son yıllarda artık farklı yaşlardan ve sosyoekonomik gruplardan kişilerin de ilgisini çekiyor.

Sahibinden.com’dan yapılan açıklamaya göre, bisiklet yollarının sayısı ve uzunluğu artarken, özellikle trafik nedeniyle yollarda geçirilen saatler, kişilerin bisikleti tercih etmelerini sağlıyor.

sahibinden.com, hem spor yapmak hem de ulaşım aracı olarak bisiklete binmek isteyenlere bisiklet alırken dikkat edilecek konularda önemli ipuçları veriyor.

Buna göre, yetişkinlerin bisiklet alırken önce gövde (kadro) boyuna dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü doğru gövde olmayan bisikletlerde kullanıcı, bedenine büyük ya da küçük bisiklet kullandığı için istediği performansı alamıyor. Bisiklet kullanırken ve sonrasında vücudunda ağrılar hissediyor. Kadro ölçüsü sonrası, kullanıcının bütçesine göre alabileceği en hafif bisikleti alması da önem taşıyor.

Çocuk bisikleti alırken ise jant seçeneklerine dikkat edilmesi, çocukların boylarına ve bacak uzunluklarına göre bisiklet seçilmesi gerekiyor. Bacak boyunun yetişmediği bisiklette çocuklar zorlanabiliyor, vücutlarında ağrılar hissedebiliyor, yanlış jant seçimi kaza yapmalarına neden olabiliyor.

- Kask, kazalarda hayat kurtarıyor

Bisikletle beraber kask almak ve bisiklet sürerken kullanmak, kazalarda hayat kurtarıyor. Kaskın yanı sıra eldiven ve gözlük kullanımı da sürücülere daha güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanı sağlıyor.

Bisiklet alırken kullanım amacına dikkat edilmesi, bisikletin nerede, nasıl bir zeminde kullanılacağı da bisiklet alışverişi yaparken önemli konuların başında geliyor. Dağlık alanlar, toprak veya taşlı yollar için dağ bisikleti, şehir içi yollar ve asfalt zemin için 'yarış ya da yol' bisikleti öneriliyor. Şehir bisikleti de yine özellikle işe veya okula gidip gelen kişilerin tercih edebileceği, asfalta ve ufak çakıllı yollara uygun bir bisiklet türü olarak öne çıkıyor. Bunların yanı sıra 'Triatlon', 'Tamdem (iki veya üç kişilik)', 'Tur' bisikleti gibi daha özel amaçlara uygun birçok farklı bisiklet türü de bulunuyor.

Bisiklet bakımı, bisiklet malzeme ömrünü uzatıyor. Bisiklete binen herkesin mutlaka evinde zincir yağı olması gerekiyor. Çünkü sürüş sırasında zincir, gelen tozlar nedeniyle kirleniyor. Aktarıcı makaralarda da bu tozlardan dolayı yağlı tabakalar oluşuyor. Bisikleti haftalık olarak bulaşık sabunu ve süngerle çizmeden sabunlamak ve sonrasında mazot ve fırça ile bisikletin zincir ve ruble kısmını temizlemek gerekiyor. Bu işlemler sonrası, zincir yağlandığı zaman bisikletin ömrü ve kullanımı kolaylaşıyor.

Her bisiklet kullanıcısının mutlaka bisiklete özel alyana (Cıvataları çıkarıp takmaya yarayan alet) sahip olması gerekiyor. Bu sayede gidon, sele ayarı yapılabiliyor ya da gevşeyen vida anında sıkılarak rahat bir bisiklet sürüşü sağlanabiliyor. Yedek lastik ve levye taşıyarak da patlak lastikler hemen değiştirilebiliyor. Birden fazla lastik patlama riskine karşı, yama seti taşınması sürücüler için kolaylık sağlıyor.

- İkinci el bisiklet alırken nelere dikkat edilmeli

İkinci el bisiklet alınırken öncelikle alınacak bisikletin malzemesinin durumunun kontrol edilmesi, yürüyen ekipman olarak tabir edilen dişli, ayna kol, zincir gibi ürünlerin ömrünün dolmuş olmaması gerekiyor. Fren sisteminin de kontrol edilmesi fayda sağlıyor, özellikle üst model bisikletlerde arızalı bir freni değiştirmenin masrafı yüksek olabiliyor.
Kaynak: AA