BÜ'den 'Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam' Paneli

Bartın Üniversitesinde düzenlenen, “Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Bülent Çiftçi, Uyku apnesinden korunmak için uyumadan önce ağır fiziksel ve zihinsel aktiviteden kaçınılması gerektiğini belirtti.

BÜ'den 'Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam' Paneli
Bartın Üniversitesinde, “Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam” konulu bir panel düzenlendi.

Panelde sağlıksız uyku problemi olan şehirden ve öğrencilerden birçok katılımcı panelistlerden bilgi aldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan sağlık alanında çeşitli zamanlarda üniversitede etkinlikler yapıldığını belirtti.

Uyanık kalmak kadar uyumanın da çok önemli olduğunu söyleyen Rektör Kaplan, “ Genellikle belirli bir yaştan sonra sağlık problemlerimize çözüm bulmaya çalışırız oysa insanoğlu gençlik yıllarından itibaren bu konularda bilgilemelidir ve ileride çok daha sağlıklı yaşamak için tedbirlerini almak gerekiyor" dedi.

Panelde, “Uyku Apne Sendromunda Genel Önlemler ve PAP Tedavisi” konusunda konuşan Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Çiftçi, Uyku apnesi için alınabilecek genel önlemlere değindi. Çiftçi, Uyku apnesini önlemek için Yatak odasının ışık, ısı, ses yönünden optimal olması, uyuma-uyanma zamanlarını sabitlenmesi, kafein gibi uyarıcıların, alkol ve sedatiflerin kısıtlanması ve uyumadan hemen önce ağır fiziksel zihinsel aktiviteden kaçınmak gerektiğini belirtti.

Panelde Atatürk Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç. Dr. Selma Fırat, "Sağlıklı Uyku ve Uyku Apne Sendromu”, Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karaduman “Uyku Apne Sendromunda Fizik Tedavi Uygulamaları, Uyku ve Genel Vücut Ağrıları” konusunda konuştu.

Panel sonunda Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karaduman izleyicilere egzersiz yaptırdı. Panele Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Rektör Kaplan, şehirden katılımcılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA