CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdadoğlu Rize'de STK Temsilcileri İle Bir Araya Geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rize programının 2. gününde Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) temsilcileri ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdadoğlu Rize'de STK Temsilcileri İle Bir Araya Geldi
Geceyi Rize’nin Çayeli İlçesi’nde bir otelde geçiren Kılıçdaroğlu, bu sabah kaldığı otelde Rize ve Artvin ilinden gelen STK temsilcileri ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Kılıçdaroğlu, çay sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler aldı. Toplantı sonrası yapılan görüşmeleri değerlendiren Kılıçdaroğlu, kendisine anlatılan konu başlıklarını ve çözüm önerilerini paylaşarak “Rize’de çay dışında ikinci bir geçim kaynağı olmayacağı şeklinde tüm taraflar mutabık. Çay bu bakımdan Rize için ve bölge için stratejik bir üründür. Bunu devleti yönetenlerin çok iyi bilmesi gerektiği hepimizin ortak görüşüdür. Tüm birleşenler özel sektörü karşı olmadıklarını ifade ediyorlar. Ancak ÇAYKUR mutlaka yaşatılmalı. Mutabık olunan diğer bir konu; ÇAYKUR sadece çayla ilgilenmeli, piyasayı düzenlemeli ama siyasi iktidarların arpalığı konumuna gelmemeli. Kaçak çay sadece bölgemiz için değil ülkemiz içinde ciddi bir sorun. Kaçak çay bulunduğu yerde mutlaka yakılarak imha edilmelidir. Yıllık tüketilen kaçak çayın 50 bin ton olduğu ifade edildi. Bu çok ciddi bir rakam. Yasal olarak çay ithalatında yüksek gümrük vergileri var. Bu politika doğru bir politikadır. Çay nerede üretiliyorsa çay paketleme fabrikalarının da orada olması lazım. Eğer farklı alanda fabrikalar kuruluyorsa o fabrikalarda kaçak çayların paketlendiği konusunda güçlü bir kanı var” dedi.

Organik çay üretimine geçilmesinin de önemli bir konu olduğunun kendisine iletildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu “Organik çaya mutlaka geçilmeli. Hem Türkiye hem de dünyadaki çayın daha güvenle tüketilmesine yol açacaktır. Bu konuda özel bir teşvik talebi var. Bir başka konuda çayda bir taban fiyatının belirlenmesi konusudur. Belirlenecek fiyatın altında ÇAYKUR ve özel sektör çay almamalıdır. Çaydaki başka bir sorun da çay işçilerinin dört ay çalışıp 8 ay başka bir gelirlerinin olmamasıdır. Eğer çay bahçeleri yenilenecekse bu işçiler eğitilerek bu yenileme işlemlerinde çalıştırılarak 12 ay gelir elde etmeleri sağlanabilmelidir. Bir başka konu da bir çay üreticileri birliğinin kurulması konusudur. Bu birlik üyeleri ÇAYKUR’un yönetiminde de söz sahibi olmalıdır. Köyler boşaldığı için çay üreticisi çayını toplatacak işçi bulamamanın kaygısını yaşıyor. Köylerde insanların kalması için yeni teşvik politikalarının geliştirilmesi gerekiyor. Bu sağlanamayınca çay ağırlıklı olarak Gürcü işçilere toplatılmak zorunda kalınıyor. Bunların büyük bir kısmı kayıt dışı çalışıyor. Gürcü işçilere ödenen kayıt dışı paranın 125 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bölgede bir çay ihtisas borsası kurulması gerektiği konusunda tüm bileşenler ortak fikir bildirdiler. Son bir konuda çay üreticilerinin üzerinde birleştiği bir konu da yeni bir çay kanunu çıkmasıdır. Ama bu çıkarken Ankara’da bir yerlerde gizli kapılar ardında bir kanun çıkmasın. Bir oldu, bittiye gelmesin. Tüm bileşenlerin fikri alınsın ve ortak bir çay kanunu çıkartılsın. Biz bütün bu düşüncelere cani gönülden katılıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA