Bakan Ağbal'dan 'asgari ücret' açıklaması

Maliye Bakanı Ağbal, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2016 Yılı Ocak-Mart Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Ağbal'dan 'asgari ücret' açıklaması
Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Ağbal, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Yurt dışı çıkış harcının 200 liraya çıkması, iş adamlarının ise ücretsiz çıkması yönündeki önerinin hatırlatılması üzerine Ağbal, “Yurt dışı çıkış harcının daha da arttırılması yönünde teklif geldi. Burada teklif sahiplerinin temel yaklaşımı özellikle yurt içi turizm hareketliliğinin arttırılması, yurt dışına yönelik turizm hareketinin de bu yolla kontrol edilmesiydi. Şuanda turizm sektöründe yaşananlar konusunda hükümet olarak çok hassasız. Sayın Başbakanımız kapsamlı bir eylem planını açıkladı.

Biz turizm sektöründe ortaya çıkabilecek yeni gelişmeler karşısında da gereken tedbirleri alırız” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK HARCAMALARINA İLİŞKİN ÇOK HASSAS OLDUĞUMUZU İFADE ETMEM LAZIM”

SGK Başkanının sağlık harcamalarına ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, “60 milyar liralık bir harcama söz konusu ama asıl dikkat çektiği bu harcamalarda yapılan bazı usulsüzlükler. Buna yönelik nasıl tedbirler almayı düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Ağbal, 'Sağlık harcamalarına ilişkin çok hassas olduğumuzu ifade etmem lazım. Sürekli olarak sağlık harcamalarının gidişatını takip ediyoruz. SGK'nın yaptığı çalışmalar Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda sürekli değerlendiriliyor. Sağlık harcamalarında zaman zaman bu tür hadiselerin her zaman üzerine gidiliyor. SGK Başkanımız sağlık harcamalarına ilişkin olarak yapılan suiistimallere işaret etmek, toplumsal farkındalık oluşturmak ve bizleri daha dikkatli olmaya davet etmek için uyarı yapmış. Bu konularda SGK'nın gerek denetim kapasitesinin arttırılması, özel sağlık kuruluşlarında yapılan sağlık hizmeti sunumlarında muhtemel risklerin takip edilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor. 2010 yılından sonda sağlık harcamalarına ilişkin hem tedavi hem ilaçta almış olduğumuz tedbirler sağlık harcamalarının orta vadeli artış trendini önemli ölçüde aşağı çekmiştir. Sağlık harcamalarının finansmanını önemli ölçüde iyileştirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

“AB'DEN GELECEK OLAN 3 MİLYAR EURO KAYNAK KONUSUNDA BÜTÇEDE HERHANGİ BİR ÖNGÖRÜMÜZ YOK”

AB'den mülteciler için alınması gereken 3 milyar euroluk kaynağın bütçeye dahil edilip edilmediği sorusuna Ağbal, “AB'den gelecek olan 3 milyar euro kaynak konusunda bütçede herhangi bir öngörümüz yok. Böyle bir kaynağın tahminlerimizin konulmuş olması söz konusu değil. Şuanda Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu bu konuda yardımın yapılma şekli, hangi harcamaları kaynağın aktarılacağı konusunda çalışmalara devam ediyor” yanıtını verdi.

“GÜNDEME GETİRİLEN KONULARLA İLGİLİ OLARAK VERGİ DIŞI BAKIMLARDAN HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILABİLİR Mİ ÇALIŞMA BAKANLIĞI'YLA BUNLARI ÇALIŞIYORUZ”

Mesai yapan asgari ücretlilerin Temmuz ayı içerisinde gelir vergisi diliminin yükselmesi söz konusu olduğu hatırlatılarak, Maliye Bakanlığı'nın asgari ücretlilerin gelir vergisi dilimlerindeki kaybını önleyecek bir düzenleme yapıp yapmayacağı sorusu üzerine Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

“Bizim vergi sistemimiz artan oranlı bir vergi sistemidir. Artan oranlılık vergi adaletinin önemli göstergelerinden bir tanesidir. Biz asgari ücretle çalışanlarımızın ücretlerinin Ocak başında bin 300 liraya yükseltileceğini vaat ettik ve çıkardık. Vergi tarifesi ve artan oranlılık tek başına çalışanları etkileyen bir unsur değil. Bütün vergi mükelleflerini etkileyen bir olgu. Bizim burada vergi oranları üzerinden değerlendirme yapılırken sadece belirli gruba dönük değerlendirme ve tedbir düşünmemiz mümkün değil. Dolayısıyla burada Maliye Bakanlığı olarak baştan itibaren söylüyoruz. Herhangi bir şekilde vergi konularında belirli bir kesime dönük özel bir vergi düzenlemesi yapılması söz konusu olamaz. Ama zaman zaman gündeme getirilen konularla ilgili olarak vergi dışı bakımlardan herhangi bir çalışma yapılabilir mi Çalışma Bakanlığı'yla bunları çalışıyoruz. Vergi konularında sistemin özünü zedeleyecek çalışmalardan hepimizin uzak durması gerektiğini düşünüyorum.”

“BURADAKİ NÖBET DEĞİŞİMİNDEN SONRA DA İNŞALLAH MERKEZ BANKAMIZ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN DAHA DA GÜÇLENMESİNE ÖNEMLİ DESTEKLER VERECEKTİR”

Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanması ile ilgili soru üzerine Ağbal, Çetinkaya'nın atanmasının hayırlı olmasını temenni ederek, “Para politikası ekonomi politikasının en önemli bileşenlerinden bir tanesi. Sayın Başkan, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası olarak ekonomideki, kısa ve orta vadedeki gelişmeler, dünya ekonomisindeki gelişmeler, enflasyon gelişmeleri, bütün bunlar dikkate alınarak, tabi almaları gereken kararları alırlar. Maliye Bakanlığı veya ekonomi yönetimi olarak bizim buradaki temel fonksiyonumuz özellikle para politikasını güçlendirecek ihtiyatlı maliye politikalarına kararlı bir şekilde devam etmek, Merkez Bankası'nın da öteden beri para politikasında alınacak tedbirlerin tek başına yeterli olmadığını, para politikasında alınacak kararlara maliye politikasından da güçlü bir desteğin her zaman gerekli olduğunu ifade etmektedir. Onun için maliye politikası tarafındaki ihtiyatlı duruşumuz, mali disiplini kararlılıkla sürdürmemiz de gerçekten para politikasına önemli bir destek vermektedir. İnşallah yeni dönemde de para politikası ile maliye politikası arasındaki uyumu daha da güçlendirerek, ekonomi politikalarında istikrarı, sürekliliği, büyümeyi ve istihdamı destekleyen bir perspektifi beraber sürdürürüz. Buradaki nöbet değişiminden sonra da inşallah Merkez Bankamız Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesine önemli destekler verecektir. Buna yürekten inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE'NİN EKONOMİ LİGİNDE DAHA DA YUKARIYA ÇEKİLMESİ İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN NELERSE BUNLARI YAPACAĞIZ”


Cumhurbaşkanlığı hizmet binası ödenekleriyle ilgili soru üzerine Ağbal, şunları söyledi:

“Bütçede ve yatırım programında bir rakam öngörülmüşse o zaman işin detayı odur. Her kamu idaresi için ne kadar bütçede ödenek öngörülmüşse, yıl içinde ilgili kamu idaresi o öngörülen ödenek çerçevesinde harcama yapar. Burada konuşmamız gereken başka şeyler var Türkiye'nin çok büyük altyapı yatırımları yapıyor, çok önemli mega projelere imza atıyor. Burada bu meseleler dururken, bu meselelerinin göz ardı edilip çok farklı noktalarda bir arayışa girilmesini Maliye Bakanı olarak şahsen yadırgıyorum. Bugün bu işleri yapacak gücümüz de vardır, bu işlerden çok daha fazla bu ülkenin altyapısına, üretimine, yatırımına kaynak ayıracak güçlerimiz de vardır. Türkiye'nin şanına, şerefine, onuruna yakışan her işi sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Odaklanmamız gereken Türkiye'nin ekonomi liginde daha da yukarıya çekilmesi için yapmamız gereken nelerse bunları yapacağız, bunları yaparken de mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz. Meseleye bu şekilde bakılması gerektiğini düşünüyorum.”

Kaynak: İHA