Çöp Toplama Sahası Rehabilite Ediliyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 20 yıldır çöplerin depolandığı Çöp Depolama Sahası’nda rehabilitasyon çalışması başlattı. Çalışmanın tamamlanmasıyla, atıklardan sızan zararlı suların yer altı sularına karışması engellenecek, saha tamamen yeşil alan olacak, atık gazlardan elektrik enerjisi elde edilerek yeşil alanın elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Çöp Toplama Sahası Rehabilite Ediliyor
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 1996 yılından bu yana Kamışpınar Mahallesi’nde çöplerin depolandığı Çöp Depolama Sahası’nda rehabilitasyon çalışması başlattı. Merkez Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçesinin çöplerinin depolandığı Çöp Depolama Sahası’ndaki rehabilitasyon çalışması kapsamında sahanın çevresine tel örgüler çekildi, ardından iş makinelerinin sahada düzeltme çalışması start aldı.

Çalışma hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, 120 dekarlık Çöp Depolama Sahası’ndaki rehabilitasyon çalışmalarının 70 dekarlık kısımda sürdürüldüğünü bildirdi. Çalışmaların Entegre Katı Atık Yönetim Projesi kapsamında başlatıldığını belirten Kıraç, Diyarbakır il sınırları içerisinde 20 yıldır vahşi şekilde atıkların depolandığı sahanın öncelikle çevre ile ilişkisinin kesileceğini kaydetti.

Kıraç, bu kapsamda yapılan çalışmalarla neyi amaçladıklarını şöyle özetledi:

“Öncelikle sahanın çevresini tel örgülerle kapattık, iş makineleriyle çalışmaları başlattık. Ardından gövde üzerinde düzeltmeler yapılacak. Atıkların yüzeyleri tamamen geçirimsiz hale getirilecek. Geçirimsiz hale getirilmesi bizlere depolama kapandıktan sonra yağmur sularının, atıkların içinden yer altı sularının kirlenmesini önleyecek. Yağmur suları atıkların içinden geçip yer altı sularına ulaşması demek, bu suların 40 yada 50 yıl için kirlenmesi demektir. Yapacağımız geçirimsiz tabaka sayesinde yağmur sularının yer altı sularına ulaşmasını engellemiş olacağız.”

“GAZLARDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK”

Ekolojik bir yaklaşımla projeye başladıklarını ve çalışmalarını bu çerçevede sürdürdüklerini belirten Kıraç, bunun için kapattıkları çöp depolama sahasının yüzeyini de tamamen örttükten sonra alanı yeşillendirip doğaya kazandıracaklarını söyledi.

Alanda oluşan atık gazları, herhangi bir patlama riskine veya çevreye olumsuz etkilerine karşı toplayacaklarını kaydeden Kıraç, rehabilite çalışmasının ardından atık gazların elektrik enerjisine dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA