Sason'da Çilek Üretimi

Sason’da çilek üreticileri, çilek üretiminde 'Alçak Tünel Sistemi' uygulamasına başladı.

Sason’da çilek üreticileri, GAP İdaresinin desteğiyle çilek üretiminde 'Alçak Tünel Sistemi' uygulamasına başladı.

Sason Kaymakamı Tekin Dundar, GAP İdaresinin desteğiyle Yeniköy Köyü'nde alçak tünel sistemiyle kurulmuş 6 serada incelemelerde bulundu.

Çilek üreticileri, Sason Kaymakamı Dundar ve diğer ziyaretçilere, çilekte uygulanan alçak tünel sistemi ve GAP İdaresinin desteğiyle bölgede kurulan alçak tünel sistemli seralar hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Dundar, yaptığı açıklamada, çileğin özellikle kırsal alandaki üreticiler için iyi bir gelir kaynağı olduğunu, bu yıl içerisinde 57 üreticiye daha çilek bahçesi kurulacağını belirtti.

GAP İdaresi desteğiyle 8 yıl önce, tütünden çok daha değerli, daha sürekli ve insanlara daha faydalı olan çilek meyvesi üretiminin tütün üretim alanlarına alternatif olarak oluşturulduğunu dile getiren Dundar, şöyle konuştu:

'Bugüne kadar çilek üretimi bin 300 dekarlık bir alana ulaşmış ve giderek de artıyor. Bu sene yine Tarım Müdürlüğümüz'ün, Tarım Bakanlığımız vasıtasıyla desteklediği 57 çiftçimize daha çilek bahçeleri oluşturulacak. Bu üretim alanları, yaklaşık olarak bin 500 dekara ulaştırılacaktır. Çifti sayısını, üretici sayısını arttıracaktır. Bu da özellikle kırsal olan Sason için önemli bir gelir kaynağı olacaktır.'

Kaymakam Dundar'a eşlik eden Batman İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Kıyas ise, Sason köylerinde son yıllarda tütüne alternatif olarak çilek üretimin çok yaygın bir şekilde geliştiğini ve şu anda yaklaşık bin 300 dekar alanda 200’e yakın çiftçinin nehir güzergahındaki köylerde çilek üretimiyle uğraştığını söyledi.

Araziler çok küçük olduğu için çiftçilerin, tütüne alternatif olarak en karlı işin çilek üretimi olduğunu gördüğünden dolayı çileğe yöneldiğini ifade eden Kıyas, 'Bu Çilek işi buralarda artık pazarlama boyutunda da gelişti. Alçak tünel sitemine geçildi. Çiftçilerimize tarafından şu anda bir soğuk hava deposu yapılmakta. Ambalajlama işine gidilmekte. Üretilen çilekler çevre illerin dışında da artık ihracata gitmeye başladı. Organik ihracat işini yapan firmalarımız da artık buradaki çiftçilerimizle görüşmeye başladılar. Bunlar da artık buradaki pazara göz diktiler. Umudumuz o ki, gelecek yıllarda bu alanın artarak, gelir reyi de artarak, çileğin katma değerinin de artarak devam etmesidir. Çiftçilerimize başarılar diliyoruz' diye konuştu.

Sason Çilek Üreticileri Birliği (SAÇÜP) Başkanı Mahmut Doğan da, GAP İdaresinin desteğiyle alçak tünel sistemiyle kurdukları çilek seralarının verimi arttıracağını belirtti.

Doğan, 'GAP idaresinin desteğiyle Yeniköy Köyünde 6 tane sera kurduk. İnşallah ileriki zamanda daha da çoğaltmayı düşünüyoruz' dedi.
Kaynak: AA