Libya'ya Askeri Müdahale İhtimali

Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra: 'Libya'daki durumu ayrıntılı bir şekilde ele aldık ve (BM Genel Sekreteri) Ban'a, ilkesel olarak askeri müdahaleye karşı olduğumuzu, bunun ülkeyi yıkıma götüreceğini ilettik'.

Cezayir'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, Libya'ya askeri müdahaleye karşı olduğunu ilettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, Cezayir'in Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaretinin ardından resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Cezayir'e gelen Ban ile buluştu.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Lamamra, Cezayir'in, Libya'daki sorunun siyasi olarak çözülmesinden yana tavır aldığını belirterek, 'Libya'daki durumu ayrıntılı bir şekilde ele aldık ve Ban'a, ilkesel olarak askeri müdahaleye karşı olduğumuzu, bunun ülkeyi yıkıma götüreceğini ilettik' dedi.

Ban ise konuşmasında, Libya'dan savaş suçu sayılabilecek kötü haberler aldıklarını dile getirerek, 'Bölgede etkin olan tüm dış güçler, ortalığı yatıştırmak için nüfuzlarını kullanmalıdır. Siyasi çözüme varılmadığı sürece, ülkedeki insani ve güvenlik krizi, özellikle de DAEŞ'in saldırıları artacaktır' diye konuştu.

Libya sorununun siyasi olarak çözülmesi konusunda Cezayirle hemfikir olduklarını kaydeden Ban, tüm tarafları siyasi süreci hızlandırmaya çağırdı.

Fas ile Polisario Cephesi arasındaki Batı Sahra sorunu konusunda ise Ban, Batı Sahra Özel Temsilcisi Christopher Ross'dan taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması için çalışmasını isteyeceğini söyledi. Ban, Batı Sahra sorununun tarafların adil, sürekli ve herkes tarafından kabul edilebilir siyasi bir çözüme ulaşılması amacıyla gerçekleştirilen müzakerelerde ilerleme katedemediklerini aktardı.

- Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti, ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini 'Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri' olarak nitelendirmişti.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirildi.

Kaynak: AA