'Yağmura Duyarlı Fındık Tentesi' Projesi

Ünye ilçesinde düzenlenen fuarda, 'Yağmura duyarlı fındık tentesi' projesi ilgi gördü.

Ünye Mehmet Refik Güven Fen Lisesi'nde gerçekleştirilen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Fuar koordinatörü Deniz Nal Sider, gazetecilere yaptığı açıklamada, okul olarak üçüncü kez bilim fuarına katıldıklarını söyledi.

TÜBİTAK'ın yönlendirmesiyle yöresel projeleri ön planda tuttuklarını ifade eden Sider, şöyle devam etti:

'Fuardaki 30 projemizde 50 öğrenci ve 12 öğretmenimiz yer aldı. Yöresel projelerimizin yanı sıra biyoloji, matematik, felsefe, fizik ve kimya ağırlıklı fuarımızı gerçekleştirdik. Bilim fuarımızda yağmura duyarlı fındık tentesi, Van de Graff jeneratörü, engelsiz hayat, tasarruflu aydınlatma, doğal diş macunu, doğal kozmetik ürünleri, rüzgar enerjisiyle çalışan enerji kaynaklarıyla ilgili projeler yer alıyor.'

Sider, 'Yağmura duyarlı fındık tentesi” projesinin öğrencileri Alpdoğan Türkoğlu ve İbrahim Çelik tarafından kendi danışmanlığında hazırlandığını dile getirdi.

Karadeniz Bölgesinin temel geçim kaynağının fındık olduğunu belirten Sider, 'Fındık bahçeden toplandıktan sonra patoza verilerek kuruması için serilir. Hazırladığımız projede konektörler ve yağmur sensörüyle kurduğumuz düzenek ile yağmur yağdığında tente fındığın üzerini otomatik olarak kapatıyor. Yağmur durup güneş açtığında ise tente tekrar otomatik olarak açılıyor. Böylelikle fındık yağmurdan etkilenmiyor' diye konuştu.

Fuara Kaymakam Mustafa Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, okul müdürleri, öğretmen ve veliler katıldı.

Kaynak: AA