Değişen Türkiye'de Avukatlık Çalıştayı

Hukuk ve Değişim Derneği Başkanı Tuğral: 'Avukatlık mesleğinde kurumsallaşma olsun, geleneklerin nesilden nesile devamı ve aktarılması olsun diyoruz. Tabi bu, temenni ve düşünce ile olmuyor. Bunun bir yasal alt yapısının olması lazım'

Hukuk ve Değişim Derneği Başkanı Serhat Tuğral, 'Avukatlık mesleğinde kurumsallaşma olsun, geleneklerin nesilden nesile devamı ve aktarılması olsun diyoruz. Tabi bu, temenni ve düşünce ile olmuyor. Bunun bir yasal alt yapısının olması lazım.' dedi.

Tuğral, Hukuk ve Değişim Derneğince düzenlenen 'Değişen Türkiye'de Avukatlık Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, avukatlığın sorunlarının tek başına mesleki bir mesele olmadığını söyledi.

Türkiye'deki avukatlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının, yargı hizmetlerinin kalitesini yükselteceğini aktaran Tuğral, Avukatlık Kanunu'nun 1969 yılında kabul edildiğini hatırlatarak, Türk toplumunun o dönemdeki yapısı ile şimdiki arasında farklılıklar olduğuna işaret etti.

Değişen Türkiye'de avukatlığın da değişmesi kanaatini taşıdıklarını ifade eden Tuğral, şöyle devam etti:

'Avukatlık mesleğinde kurumsallaşma olsun, geleneklerin nesilden nesile devamı ve aktarılması olsun diyoruz. Tabi bu, temenni ve düşünce ile olmuyor. Bunun bir yasal alt yapısının olması lazım. Avukatlık Kanunu'nda avukatlık ortaklığı diye bir şey var ama buna bir giren pişman, bir de girmeyen pişman. Bunun gerçekten işlev çalışır şekilde düzenlenmesi halinde 80 bini aşkın avukatın bu ülkenin kaynaklarıyla üretmiş olduğu avukatlık hizmeti değeri yok olup gitmekten kurtulacak. Belki de nesiller boyu süren güven müessesi haline gelen avukatlık kurumları ülkemizde ortaya çıkacak. Dert ettiğimiz meselelerden bir tanesi budur.'

Avukatlık mesleğinin kurumsal bir yapıya kavuşturulmasını önemsediklerini anlatan Tuğral, baro seçimlerine de değinerek, Türkiye'de sağ partilere oy verenlerin toplamının yüzde 70 oranında olduğunu söyledi. Tuğral, belli barolara bakıldığında kendisini sağda konumlandırmış, sağ söylemi ifade eden kişilerin oy oranlarının yüzde 15'ler civarında bulunduğuna dikkati çekti.

Tuğral, dernek olarak baro seçimlerine ilişkin bazı çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, 'Antalya Barosunun seçmenin oy verme davranışını bilimsel metotlarla analiz etmek istiyoruz. Nasıl bir aday çıkaracağız, nasıl bir söylem, nasıl bir politika belirleyeceğiz? Bunu bilimsel verilerle ortaya koyduğumuz takdirde, daha iyi bir avukatlık hizmetinin sunulmasına vesile olacağız diye düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Çalıştayın açılışına Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, bazı milletvekilleri ve çok sayıda avukat katıldı.
Kaynak: AA