'Konu Neşet Ertaş'sa Gerisi Teferruattır'

Neşet Ertaş’ın hayatını ve sanatını anlatan 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş' belgeseli 25 Mart'ta vizyona girdi Yönetmen Duranoğlu: 'Neşet Ertaş, sadece saza ve söze hapsedilemeyecek kadar büyük bir derinliğe sahipti'.

Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Kalan Müzik işbirliğiyle hazırlanan, Neşet Ertaş’ın hayatını ve sanatını anlatan 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş ' belgeseli 25 Mart'ta vizyona girdi.

Bir yılda tamamlanan belgeselle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan belgeselin yönetmenlerinden Hacı Mehmet Duranoğlu, 'Biz belgeseli Atalay Taşdiken'le birlikte yönettik. Neşet Ertaş benim için çok şey ifade ediyor. Sadece sazı, sözü ve bütün bir hayatımıza katık ettiğimiz türküleriyle Neşet Ertaş'ı hayatımızdan çıkarın sanıyorum ortada pek bir şey kalmaz.' dedi.

'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş' belgeselinin, Neşet Ertaş'ın felsefesine, düşünce dünyasına ve bilgelik tarafına ışık tutmaya çalışan bir proje olduğunu belirten Duranoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

'Neşet Ertaş, onlarca özgün söz yazmış beste yapmış, yani türkü üretmiş biri. Biz bütün bu eserleri üreten ozanın arkasında çok büyük bir kültürün, düşünce yapısının ve felsefenin olduğunu hissediyorduk, ama onu bulup ortaya çıkarmak, insanlara sunmak gerekiyordu. Bütün amacımız, Anadolu'nun irfan kültüründen beslenmiş, kendi yaşadığı hayattan damıttığı acıları sazına sözüne dökmüş bir büyük ozanla birlikte bir büyük bilgeyi anlatmaktı.'

- 'Neşet Ertaş, sadece saza ve söze hapsedilemeyecek derinliğe sahipti'

Duranoğlu, yaklaşık otuz kadar tanıkla Neşet Ertaş'ın duygu dünyası ve felsefesine ilişkin bugüne kadar anlatmadıkları anılarının konuşulduğunu söyleyerek, 'Neşet Ertaş sadece saza ve söze hapsedilemeyecek kadar büyük bir derinliğe sahipti. Konu Neşet Ertaş'sa gerisi teferruattır. Neşet Ertaş, bu topraklar üzerindeki birbirinden farklı insanları ve düşünceleri, hangi dinden, ırktan, fikirden olursa olsun bir araya getirebilen çok önemli bir gönül harcıdır. Bugünlerde böyle insanlara daha çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Belgeselin ilk defa 52. Antalya Film Festivali'nde gösterildiğini aktaran Duranoğlu, şunları söyledi:

'Belgeselle ilgili izleyiciden çok güzel tepkiler aldık. Bu tepkilerle ilgili sizinle iki şey paylaşayım. İstanbul'da Yeşilçam sinemasında belgeseli izleyen genç bir arkadaşımız şöyle yazmış bize; 'Belgeselde anlatılan Neşet Ertaş'tan öyle etkilenmişim ki eve giderken yolumu şaşırdım.' Geçenlerde İFSAK'ta özel bir gösterim oldu. İki farklı salonda, yaklaşık kırk elli kişilik bir gruba. Belgesel bittiğinde biz de sahneye çıktık, hani sorular olur vs. diye. Atalay Taşdiken'le birlikte bekliyoruz. Belgesel bitti. İlk yirmi dakika kimse soru soramadı. Çünkü ekibin yarısı hala ağlıyordu, diğer yarısı da Neşet Ertaş etkisiyle öylece bize bakıyordu.'

- 'Atalay Taşdiken, Neşetseverlikte buluştuğumuz bir sinemacı'

Atalay Taşdiken'in filmlerinde muhakkak türkü geleneğine yer verdiğini vurgulayan Duranoğlu, 'Atalay Taşdiken, yaptığı bütün sinema filmlerinde mutlaka bir ya da iki tane Orta Anadolu Türkmen Abdal müzik geleneğinden türkü kullanan bir isimdir. Her filmine bakın, mutlaka ya bir Muharrem Ertaş, ya bir Hacı Taşan, ya bir Çekiç Ali ya da bir Neşet Ertaş türküsüyle karşılaşırsınız. Projeyi birlikte hazırladığımız ve uzunca bir süredir de birlikte çalıştığımız Atalay Taşdiken, Neşetseverlikte buluştuğumuz bir sinemacı.' ifadelerini kullandı.

Hasan Saltık, Bayram Bilge Tokel, Erol Parlak, Uğur Yücel, Can Dündar, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Erkan Mumcu, Reis Çelik, Feryal Öney, Vedat Yıldırım, Candan Murat Özcan, Sebahat Deniz, Derviş Deniz gibi isimlerle röportajların yer aldığı belgeselin yönetmenliğini Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu üstlendi.

103 Dakikalık 'Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş' belgeseli, 25 Mart’ta sinemalarda vizyona girdi.

Kaynak: AA