Feza Gazetecilik'in Taşra Matbaalarıyla FİA'ya Kayyum Atandı
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, daha önce kayyum atanan Feza Gazetecilik'in Ankara, İzmir, Adana ve Trabzon'daki matbaalarının sahibi olarak görünen firmalar ile Cihan Haber Ajansının canlı yayın araçları ve teknik malzemelerinin verildiği FİA şirketine de kayyum atadı Kayyum kararının, şüphelilerin eylem ve fikir birliği içinde hareket ederek zincirleme olarak Feza Gazetecilik AŞ’nin mallarını birbirlerine devrederek FETÖ/PDY terör örgütünün mal varlığını kaçırdıklarının tespit edilmesi nedeniyle alındığı bildirildi Soruşturmayı değerlendiren hakimlik, kararında muvazaalı sözleşmelerle şirketlerin içinin boşaltılmasının hedeflendiğine hükmederek, söz konusu firmalarda Tahsin Kaplan, Metin İlhanlı ve Sezai Şengönül'ün görev yapmasını kararlaştırdı
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 18. Mart 2016 tarihli Ankara'daki Etiler Matbaacılık ve Yayıncılık AŞ, İzmir'deki Kule Matbaacılık AŞ, Adana'daki Seyhan Matbaacılık AŞ ve Trabzon'daki Poyraz Matbaacılık AŞ ile FİA Prodüksiyon Radyo Televizyon Reklam Organizasyon İletişim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine kayyum atanması talebini değerlendirdi.
Hakimlik kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğince, 'FETÖ/PDY'nin faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması' gerekçesiyle Zaman gazetesinin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik AŞ'ye 4 Mart'ta kayyum atandığını, kayyumlar çalışmalarına devam ederken Cihan Medya Dağıtım AŞ'nin Feza Gazetecilik AŞ'den satın almış gibi gösterdiği 4 matbaanın bulunduğu, bunların da daha önce Feza Gazetecilik adına koordinatörlük yapan Mustafa Okyay, Mansur Aksakal, Ceyhun Bilgesever ve Coşkun Alemdar'a, 2015 yılının Kasım ayında uzun süreli kiraya verildiği belirtildi.
Kararda, Seyhan Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ ve Poyraz Matbaacılık Ticaret AŞ ile Cihan Medya Dağıtım AŞ arasında herhangi bir kira sözleşmesi yapılmadan matbaa adresinin bu şirketlerin kuruluş adresleri olarak gösterildiği, bu şekilde muvazaalı şirketlerle sözleşmeler yaparak Cihan Medya Dağıtım AŞ'nin içinin boşaltılmasının hedeflendiğini kaydedildi.
Feza Gazetecilik AŞ personeli tarafından kurulan Etiler Matbaacılık ve Yayıncılık AŞ'ye 124 bin liraya matbaa kiraya verildiği, Feza Gazetecilik AŞ'ye bu şirketten 2016 Ocak ayı baskı hizmetlerine karşılık aylık 447 bin 389 lira fatura kesildiği bilgisi verilen kararda, diğer şirketlerde de benzer durumların tespit edildiği ifade edildi.
Kararda, Feza Gazetecilik İzmir Baskı Tesisleri Direktörü olarak görev yapan Mansur Aksakal'ın daha sonra Kule Matbaacılık AŞ'yi kurup Cihan AŞ ile düşük fiyata sözleşme yaptığı, Seyhan Matbaacılık AŞ adına Ceyhun Bilgiseven'in ve Poyraz Matbaacılık AŞ adına Coşkun Alemdar'ın çok düşük fiyata kiralama sözleşmeleri yaptıkları halde hiç ödeme yapmadıkları vurgulandı.
- Canlı yayın araçları ve teknik malzeme kurtarıldı
Hakimlik kararında, Cihan Haber Ajansının canlı yayın araçlarıyla teknik malzemelerinin Cihan Medya Dağıtım AŞ'den başka bir firmaya aktarılmasına ilişkin şunlar kaydedildi:
'Yine Feza Gazetecilik AŞ çalışanlarına kurdurularak Cihan Medya Dağıtım AŞ mal varlıklarından bir kısmını, canlı yayın araçlarını, bir kısım teknik araçları, FİA Prodüksiyon Radyo Televizyon Reklam Organizasyon İletişim ve Ticaret Limited Şirketine satmış gibi gösterdikleri, bu satış nedeniyle herhangi bir tahsilatın yapılmadığı, toplam alacağın yaklaşık olarak 672 bin 948 lira olduğu, bu firmalardan matbaalar, sözleşme hükümlerine göre 1 Ocak 2016 tarihinden önce ‘kiralayanın 3 aylık kirayı peşin olarak yatıracaktır’ hükmü olmasına rağmen hiçbir kiracı firmanın 1 Ocak 2016 tarihinden önce kira yatırmadığının görüldüğü, şüphelilerin eylem ve fikir birliği içinde hareket ederek zincirleme olarak Feza Gazetecilik AŞ’nin mallarını birbirlerine devretmek suretiyle FETÖ/PDY terör örgütünün mal varlığını kaçırdıkları tespit edildiğinden CMK’nın 133. maddesi gereğince kayyum tayin edilmesine karar verilmesi talep edilmiştir. Yapılan inceleme neticesinde şirketlerin FETÖ/PDY terör örgütüne bağlı şekilde yayın politikası izleyerek örgütün amacına hizmet ettiği, bu sebeple CMK’nın 133. maddesinde belirtildiği şekilde ‘bir ticari şirketin faaliyeti kapsamında suç işlendiği hususu gündeme geldiğinde maddi delillerin elde edilmesi, şirket mal varlığının korunabilmesi adına kayyum tayin edilmesi yoluna gidilmesinin imkan dahilinde olduğu’ dikkate alınarak şirketlere kayyum tayin edilmesi kararı verilmiştir.'
Kararda, kayyum olarak atanan kişilerin yönetim organının tüm yetkilerine sahip olduğu hatırlatılarak, yapılan işin niteliğinin göz önünde bulundurularak kayyumlara aylık 2 bin 500 lira ek ücret verilerek İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliğine itirazı kabil olmak üzere karar verildiği belirtildi.