Biyolojik Molekül Çalışmasında Türk İmzası

Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarının tedavisi için Ege Üniversitesi ve TRPHARM'ın işbirliği ile geliştirilen ve RHP104 adı verilen biyolojik molekülün Faz 1 klinik çalışmaları başlatıldı.

Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarının tedavisi için Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ve TRPHARM şirketinin işbirliği ile geliştirilen ve RPH-104 adı verilen biyolojik molekülün Faz 1 klinik çalışmaları başlatıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ARGEFAR Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Önsel Türk ve sağlık alanında faaliyet gösteren TRPHARM şirketinin Başkanı Tuygan Göker, üniversitenin eski senato salonunda biyolojik molekül çalışmalarına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Rektör Yılmaz, dünyanın gelecekte en önemli sorunlarının sağlık, su ve çevreyle ilgili olacağını, bu çerçevede ARGEFAR Faz 1 Kliniği'nde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Ege Üniversitesi bünyesinde birden fazla ilaç geliştirme çalışması yürütüldüğünü ifade eden Candeğer Yılmaz, bölgede görülme sıklığı yüksek Ailevi Akdeniz Ateşi ve Behçet hastalıklarının tedavilerinde kullanılmak üzere bir aday molekül geliştirildiğini, bu molekülün Türkiye'deki ilk Faz 1 çalışmasını da ARGEFAR'da yapacaklarını ifade etti.

İlaç geliştirme konusunda akademik çalışmayı gerçekleştirdiklerini, ilacın ruhsatlandırılması için sürecin devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, yatırımcı firma TRPHARM ile ilacın 5-8 yıl arasında piyasaya çıkabileceğini bildirdi.

- 'Kişiye özel tedavi uygulanacak'

ARGEFAR Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel de ilaç geliştirmede uzun bir sürecin söz konusu olduğunu, ilaçların önce hayvanlarda denendiğini, güvenli ve etkili olması durumunda insanlarda Faz 1 çalışmaları başlatıldığını anlattı.

Araştırmalar kapsamında geliştirilen biyolojik ajanın spesifik bir hedefi belirlediğini ve etkisini baskıladığını dile getiren Göksel, 'O ajanla dünyada ilk Faz 1 çalışmasını gerçekleştireceğiz. Bütün ilaçlar piyasaya çıkmadan sağlıklı bireylerde güvenlik ve etki açısından araştırılıyor. Bu molekülle ilk çalışma olacak.' dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Önsel de yenilikçi tedaviler sayesinde Türkiye'de son 20 yılda ortalama yaşam süresinin 6 yıl uzadığını belirterek 'İlaç hastalığın oluş mekanizmasına doğru hareket edecek. Cilt altı enjeksiyon yöntemiyle uygulanması hedefleniyor. Kişiye özel tedavi uygulanacak.' diye konuştu.

TRPHARM Başkanı Tuygan Göker de Türkiye'nin sadece yurt dışındaki ilaç çalışmalarını takip eden ve çok uluslu klinik programlara katılmaya çalışan bir ülke olmaktan çıkacağını, TRPHARM'ın Türkiye'de biyoteknolojik ilaç üretilmesine destek vereceğini ifade etti.
Kaynak: AA