Türk Macar İş Adamları Derneği Başkanı Şahbaz Açıklaması

'Macaristan'la bugünkü dış ticaret hacmimiz 2,5 milyar (dolar) mertebelerinde, sattığımız ve aldığımız ürünler birbirine benzer'.

Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İş Adamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, 'Macaristan'la bugünkü dış ticaret hacmimiz 2,5 milyar (dolar) mertebelerinde, sattığımız ve aldığımız ürünler birbirine benzer' dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince (SASGEM), SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programda konuşan Şahbaz, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi geçmişin eskilere dayandığını söyledi.

Şahbaz, Macaristan'a ilk seferin 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç seferi olduğunu dile getirerek, 'Mohaç, Kanuni'nin 46 yıllık dünyaya hükmettiği dönemin ilk Macaristan seferi. Daha sonra Kanuni birkaç sefer daha düzenliyor Macaristan'a. Son seferi zaten 1566 yılındaki Zigetvar Kalesi seferidir ve burada şehit düşmüştür' diye konuştu.

Türkiye'nin Macarlarla 1990'lı yılların başında 101 milyon dolarlık dış ticaret hacminin olduğunu belirten Şahbaz, '1998 yılında serbest ticaret anlaşması imzalıyoruz. Bu, Macaristan'a gönderdiğimiz ve ithal ettiğimiz malların mühür vergisinden kalkmasına sebep oluyor. Macaristan'la bugünkü dış ticaret hacmimiz 2,5 milyar (dolar) mertebelerinde, sattığımız ve aldığımız ürünler birbirine benzer. Otomotiv yedek parçaları, makineler, kimyasız sanayi, elektronik ve ev aletleri, tarımsal ürünler, hayvansal ürünler, kesilmiş büyük ve küçük et' diye konuştu.

Şahbaz, Türkiye'nin Macaristan'dan yaklaşık 1,8 milyar dolarlık mal aldığını 800 milyon dolarlık da ihracat yaptığını ifade ederek, 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'ı ziyaretinde Türkiye'nin nadir ülkelerle gerçekleştirdiği Yüksek Düzeyli Strateji Anlaşması yapıldığını vurguladı.

Bu anlaşmanın içerisinde birçok konunun olduğunu anımsatan Şahbaz, 'Onlardan bir tanesi de 150 öğrencimize burs veriyor Macar Devleti. 50 lisans, 50 yüksek lisans, 30 doktora ve 20 farklı bilim alanlarında araştırma yapmak kaydıyla 150 öğrencimize burs veriyor. Aynı bursların benzerini Türkiye de veriyor' dedi.

Şahbaz(dolar) ayrıca, Yunus Emre Enstitüsü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Macaristan'da çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA