Mimar Sinan Bilim Olimpiyatları Kumluca'da Başladı

Kumluca Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi ve Kumluca Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle Mimar Sinan Ortaokulu tarafından bu yıl ilk defa 'Mimar Sinan Bilim Olimpiyatları' (MİSİBO) düzenlendi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen MİSİBO'ya, Kemer, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinden öğrenciler katıldı. Olimpiyatların açılışında, Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlham Aliyev'in söyleşisi gerçekleştirildi.

Mimar Sinan Ortaokulu konferans salonundaki söyleşide konuşan Prof. Dr. Aliyev, kendisinin test sistemini ilk defa Azerbaycan'dan Türkiye'ye geldiğinde gördüğünü belirterek bu sistemin yanlış olduğunu savundu.

Test sisteminde öğrencinin zamanla yarıştığına değinen Aliyev, 'Öğrenci problemin daha ne olduğunu öğrenmeden sorunun doğru cevabını bulmak zorunda kalıyor. Öğrenciye beş soru sorulsa, üç müfredattan, iki de dışarıdan hazırlanmış soru olacak şekilde, öğrenci müfredattan olan soruyu çözer, diğer iki soru da onun yeteneğini gösterir' dedi.

Aliyev, Türkiye'de çocukların olimpiyatlara hazırlanmak için altıncı sınıflardan seçildiğini, beşinci sınıftan itibaren başlansa daha iyi olacağını kaydetti. Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bakın çocuklarımız ilkokulda gördüğü matematikle sosyal hayatını devam ettirebilir. Ama ortaokul ve sonraki eğitim hayatında matematik problemi çözmesine gerek yok. Yani klasik matematik okuyabilirler. Modern matematik okumalarına bununla zaman harcamalarına, zihinlerini meşgul etmeye gerek yok. Hangi öğrenci matematik eğilimli bunlar tespit edilip öğrencilerimiz buna göre eğitilirse ülkemizden daha çok bilim adamı çıkar. Yüce Allah hiçbir millete daha üstün zeka vermemiştir. Adaletli bir şekilde dağıtılmıştır. Yeter ki çocuklarımızın yeteneklerini iyi tespit edelim. Onları iyi bir şekilde yetiştirelim. Herkes profesör olabilir, profesör olmak çok ayrıcalıklı bir şey değildir. Bakın son yıllarda üniversitelerde fizik bölümleri boşalmaya başladı. Biyoloji ve kimya bölümlerinde az öğrenci kaldı. Bunlar iyi değil, çünkü bu bölümler bilimin temel bölümleridir. Japonya, temel eğitimleri bıraktı, pratik yani uygulamayla meşgul olmaya başladı. 1960'lı yıllarda bunun yanlış olduğunu gördü. Hızla temel bilimlere geri döndü ve yanlışı telafi etti. Bilim durmuyor, gelişiyor. Temel bilgi olmadan direkt uygulamaya geçemezsiniz.'

MİSİBO kapsamında Prof. Dr. Hüseyin Sümbül ve Prof. Dr. Cengiz Sayın da öğrencilerle söyleşi yapacak.

Kumluca Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Girgin, bu yıl ilk defa düzenledikleri Mimar Sinan Bilim Olimpiyatlarındaki amaçlarının, öğrenciler için temel bilimlerden matematik ve fen bilimlerine olan ilgilerini artırmak olduğunu söyledi.

Olimpiyatlar, 5 Mart'ta sona erecek.

Kaynak: AA