MHP'de Kongre Tartışmaları
Eski TBMM Başkanı İzgi: 'Paralel yapının MHP’ye sızma girişimi ile ilgili bazı duyumlar alıyoruz' MHP'li eski bakan Zeybek: 'Devlet Bahçeli dışındaki adaylardan herhangi birisini kurayla seçseniz MHP oyları patlar ama doğru bir seçim olursa da MHP iktidara gelir ve gelmeli' MHP eski milletvekili Türker: 'MHP'nin fikirleri Türk milleti tarafından kabul görmüyorsa bu fikrin yanlış olduğundan dolayı değil, bu fikrin temsil noktasında başarısız olan; MHP'nin misyonuna uygun davranmayan Devlet Bahçeli'nin bizatihi kendisidir' MHP eski MYK üyesi Koyuncuoğlu: 'Devlet Bahçeli'nin korunması, bunların (muhaliflerin) gelmesinden daha iyidir' MHP kurucularından Şemsek: 'Olağanüstü kongre bir an önce toplanmalı ve kongrede doğru bir çözüm üretilmeli'.
CÜNEYT ATEŞ - Milliyetçi Hareket Partisinde hem genel merkez hem muhalif kanat birbiri ardına hamle yaparken, bir dönem partide ve ülkücü harekette etkili olan isimler, gelişmeleri kaygıyla izliyor.
Eski TBMM Başkanı Ömer İzgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Paralel Devlet Yapılanması'nın partiye sızma girişiminde bulunduğuna dair duyumlar aldıklarını söyledi.
Bu tür yapılanmaların MHP içerisinde kendisine yer bulmasının ülkücü hareket için uygun olamayacağını ifade eden İzgi, şunları anlattı:
'Bazı emareleri ortaya koyanlar oluyor bana da söylüyorlar ‘bakın şu, şu, şu böyle, paralel yapının MHP’deki bu dalgalanmada rolü var, içlerinden aday da çıkarırlar, çıkarıyorlar da daha da çıkaracaklar’ diyenler var. Böyle duyumlar alıyoruz. Bunu genel merkez de açıkladı. Bizim düşüncemize uygun düşünce değil. MHP’nin varlık sebebine ters ve zıt bir düşüncenin MHP’ye sızması hareketidir.
Bu doğruysa Türk milletine yapılmış en büyük ihanetlerden biri olur. MHP’nin varlık sebebi, bu saatten sonra hele CHP’nin eski geleneksel omurgasının dışına çıktığı bir dönemde Türkiye için var olması gereken bir siyasi partidir. Bu parti belki son kaledir. Bu parti de çökerse Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceği karanlıklar içerisine gider, kurtuluş mümkün olmaz. MHP’nin, böyle bir yapılanma isteği varsa ona derhal yolları kapaması lazım.
Bu gibi yapılar kendilerine çok zayıf ve sığ kişileri seçer ve ondan sonra bir kere yerleştiklerinde kendileri dışında başka düşüncelere acımasızca karşı koyarlar ve kendi düşüncelerin egemenliklerini girdikleri, aldıkları yere hakim kılmaya çalışırlar.'
İzgi ayrıca MHP'nin iyi yönetilmediğini savunarak, bundan dolayı girilen seçimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. İzgi, partide 'ülkücü ruh'a sahip kişiler olmasaydı başarısızlığın çok daha vahim yerlere gidebileceğini anlattı.
- 'İntihar ettiriyor'
Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ise MHP'de yaşananlardan Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi sorumlu tuttu.
'Devlet Bahçeli MHP'yi intihar ettiriyor' diyen Zeybek, 'Olacak şey mi, yani böyle bir şey olabilir mi? Yaptıkları son hareketler; muhalif bütün teşkilatları ortadan kaldırmak, yok etmek. Burada dikkat edilecek şey, yönetimi feshetmiyor delegeleri de feshediyor. Böyle bir şey hukuka aykırıdır ama yapıyorlar' değerlendirmesinde bulundu. Zeybek, şöyle devam etti:
'Bu, demokrasiye, ülküdaşlığa, insanlığa, kardeşliğe, hakka, adalete aykırı. Böyle bir tutum toplumun gözü önünde gerçekleşiyor. Bunun çözümü; demokrasi içerisinde olağanüstü kongre toplanır. MHP'yi intihar ettiriyor ama daha önce yavaş yavaş zehirleyerek intihar ettiriyordu şimdi bu hızlandı. Devlet Bahçeli dışındaki adaylardan herhangi birisini kurayla seçseniz MHP oyları patlar ama doğru bir seçim olursa da MHP iktidara gelir ve gelmeli. Türkiye'de her şey denendi ama Türk milliyetçiliğinin iktidarı denenmedi. Şu anda ihtiyaç ona.'
Zeybek, 7 Haziran seçimlerinde 'seçilme, kazanma şansı hiç olmadığı halde sırf partiye destek amacıyla' Tunceli 2. sıradan milletvekili adayı olmak istediğini belirterek, 'AKP'ye bakın Demokrat Parti eski genel başkanlarını alabildiği kadar alıyor, bir başka partinin genel başkanını alıyor, genel başkan yardımcısı yapıyor kendisine. Devlet Bahçeli, Ülkü Ocaklarının kurucusunu, ilk Gençlik Kolları Genel Başkanını, Gün Sazak'ın müsteşarını, Tunceli 2. sıra için de uygun görmüyor. Bahçeli, aday adaylığımı bile kabul etmedi' diye konuştu.
- 'HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edilecekti'
Eski milletvekili ve eski genel başkan adaylarından Mesut Türker ise 'O kadar doluyum ki... MHP'de artık her şey o kadar birbirine karıştı ki ideolojik bir hareket olan partimizde ilke, kural, prensip hiçbir şeyin kalmadığını görüp kahroluyoruz' ifadelerini kullandı.
Muhalefet soyunan bazı kişilerin daha önce genel merkeze hiç eleştiri getirmediğini savunan Türker, şunları kaydetti:
'Bahçeli'nin ilk demeciydi; 'Doğru Yol Partisi ile Fazilet Partisi dinlensin' deyip Bülent Ecevit'in başbakanlığını da ilan ederek MHP'deki ve Türk siyasi hayatındaki kırılmayı o dönemde başlattı. MHP'de olumsuzlukların ve başarısızlıkların başladığı tarih, o demeçle beraber olmuştur. Bu başarısızlık DSP-MHP-ANAP döneminden bu tarafa başlayıp en son noktaya kadar geldi. O noktaya gelince de taban taşıyamaz oldu.
Bazı aday arkadaşları da görüyorum, maalesef bir eli yağda bir eli balda milletvekilliği, bakanlık, başkanvekilliği yapıp, bütün yanlışlara hiç tavır koymadan, hiç bir şey söylemeden... Bugün bakıyoruz arkadaşlar o kadar rahat davranıyorlar ki sanki MHP'deki başarısızlık bu son seçimle çıktı. HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edecektik?
Türk tarihinden, kültüründen ve İslam'dan kaynaklanan bir fikir sistemi savunan MHP'nin fikirleri Türk milleti tarafından kabul görmüyorsa bu fikrin yanlış olduğundan dolayı değil, bu fikrin temsil noktasında başarısız olan MHP'nin misyonuna uygun davranmayan Devlet Bahçeli'nin bizatihi kendisidir.'
Türker, MHP'nin savunduğu fikirlerin tüm Türk milletinin kabul edeceği projeler olduğunu anlatarak, 'Yarım asırlık bir hareket bu noktaya gelmişse bu fikirler yanlıştır diyecek bir Türk vatandaşı çıkabilir mi? Bizim hangi fikrimiz Türk milletine yanlış geliyor. Demek ki yanlışlık MHP'nin yönetiminden kaynaklanıyor. Başarısızlık fikrimizden değil, Devlet Bahçeli'dendir. Tek seçici, tek karar verici kendisidir' dedi.
Türker, vaktinde Bahçeli'nin yanlışlarına tavır koymayanların şimdi çıkıp bunu seslendirmelerini samimi bulmadığını ifade etti.
Mesut Türker, 'İlke, prensip, ülkücü ahlak kuralları içerisinde siyasi akış yürümediği için şimdi ülkücü arkadaşlarımız o kadar sıkıntı içerisinde ki... Hem bu dava hem de ülkücüler bunu hak etmiyordu. Bu yönetim hareketi maalesef bu noktaya getirdi' görüşünü dile getirdi.
Türker, her şey ülkücü prensip ve ahlak kuralları içerisinde ilerlerse daha önce olduğu gibi yine genel başkanlığa aday olabileceğini söyledi.
- 'Bahçeli, korunmalı'
MHP eski MYK üyesi ve Aydınlık Türkiye Partisi kurucularından Mehmet Vakıf Koyuncuoğlu ise muhaliflerin partiye yaklaşımını beğenmediğini ifade ederek, Devlet Bahçeli'nin korunması gerektiğini söyledi.
Muhaliflerin tutumunun ideolojik bir tavır, memleket meselelerine, Türk milliyetçiliğine Türk-İslam ülküsüne sahip çıkmak gibi bir anlam içermediğini savunan Koyuncuoğlu, aksine muhaliflerin genel merkezin bütün politikalarına biat ettiklerini ileri sürdü.
'Mesela geçen akşam Ümit Özdağ, Özcan Yeniçeri, Yusuf Halaçoğlu, orada eleştirilerini gayet açık söylüyorlar. Peki siz ne yapıyordunuz? Bunların bir kere yakınmaları inandırıcı değil doğru da değil. Bunlar, Bahçeli'nin azatlı köleleri' diyen Koyuncuoğlu, şunları kaydetti:
'Biri milletvekili adayı olamamış, öteki ben öyle öne çıkmayı sevmem demiş, Meral Akşener'i çizmiş aday etmemiş vesaire şimdi bu gerekçelerle 'muhalifim' diye ortaya çıkmak Türk-İslam ülküsü fikir hareketinde Milliyetçi Hareket Partisi'ni bir yere götürmez. Dolayısıyla Devlet Bahçeli'nin korunması, bunların gelmesinden daha iyidir.
Meral Akşener hanım, Çiller'İn İçişleri Bakanı, rejimle bir problemi olmayan, bir ideolojik Türkiye perspektifi çizemeyen biri. Sinan Oğan da Meral Akşener'den çok farklı değil. Ülkücülüğü bildiğini ve ülkücü olduğunu zannetmiyorum. Koray Aydın, fikir sistemi itibarıyla ülkücüdür. Bilir, yakındır en azından, içimizden. Onun da bu işlere niye böyle bulaştığını, her zaman ki gibi mi bulaştı yoksa ciddi bir tavrı var mı onu da bilmiyorum açıkçası. 'Ülkücülük' diyorlar, 'ülkücü irade' diyorlar ama onların anladığı ülkücülük ile benim anladığım ülkücülük aynı şey değil.'
Teşkilatların kapatılmasının doğru bir tavır olarak görmediğini belirten Koyuncuoğlu, 'Kendilerine sadık atama usulüyle getirdikleri il başkanı görevden alınmış, alınmamış çok da önemli değil' dedi.
- 'Olağanüstü Kurultay yapılmalı'
12 Eylül sonrası bugünkü Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurulmasında yer alan, genel sekreterlik ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan MHP Kurucular Kurulu üyesi Muharrem Şemsek'e göre kongre bir an önce yapılmalı.
Genel merkezin başarısızlığı yüzünden partinin bugün sıkıntılı bir süreç yaşadığını anlatan Şemsek, MHP'nin Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olabilmesi için içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten bir an önce kurtulması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA
Eski TBMM Başkanı Ömer İzgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Paralel Devlet Yapılanması'nın partiye sızma girişiminde bulunduğuna dair duyumlar aldıklarını söyledi.
Bu tür yapılanmaların MHP içerisinde kendisine yer bulmasının ülkücü hareket için uygun olamayacağını ifade eden İzgi, şunları anlattı:
'Bazı emareleri ortaya koyanlar oluyor bana da söylüyorlar ‘bakın şu, şu, şu böyle, paralel yapının MHP’deki bu dalgalanmada rolü var, içlerinden aday da çıkarırlar, çıkarıyorlar da daha da çıkaracaklar’ diyenler var. Böyle duyumlar alıyoruz. Bunu genel merkez de açıkladı. Bizim düşüncemize uygun düşünce değil. MHP’nin varlık sebebine ters ve zıt bir düşüncenin MHP’ye sızması hareketidir.
Bu doğruysa Türk milletine yapılmış en büyük ihanetlerden biri olur. MHP’nin varlık sebebi, bu saatten sonra hele CHP’nin eski geleneksel omurgasının dışına çıktığı bir dönemde Türkiye için var olması gereken bir siyasi partidir. Bu parti belki son kaledir. Bu parti de çökerse Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceği karanlıklar içerisine gider, kurtuluş mümkün olmaz. MHP’nin, böyle bir yapılanma isteği varsa ona derhal yolları kapaması lazım.
Bu gibi yapılar kendilerine çok zayıf ve sığ kişileri seçer ve ondan sonra bir kere yerleştiklerinde kendileri dışında başka düşüncelere acımasızca karşı koyarlar ve kendi düşüncelerin egemenliklerini girdikleri, aldıkları yere hakim kılmaya çalışırlar.'
İzgi ayrıca MHP'nin iyi yönetilmediğini savunarak, bundan dolayı girilen seçimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. İzgi, partide 'ülkücü ruh'a sahip kişiler olmasaydı başarısızlığın çok daha vahim yerlere gidebileceğini anlattı.
- 'İntihar ettiriyor'
Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ise MHP'de yaşananlardan Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi sorumlu tuttu.
'Devlet Bahçeli MHP'yi intihar ettiriyor' diyen Zeybek, 'Olacak şey mi, yani böyle bir şey olabilir mi? Yaptıkları son hareketler; muhalif bütün teşkilatları ortadan kaldırmak, yok etmek. Burada dikkat edilecek şey, yönetimi feshetmiyor delegeleri de feshediyor. Böyle bir şey hukuka aykırıdır ama yapıyorlar' değerlendirmesinde bulundu. Zeybek, şöyle devam etti:
'Bu, demokrasiye, ülküdaşlığa, insanlığa, kardeşliğe, hakka, adalete aykırı. Böyle bir tutum toplumun gözü önünde gerçekleşiyor. Bunun çözümü; demokrasi içerisinde olağanüstü kongre toplanır. MHP'yi intihar ettiriyor ama daha önce yavaş yavaş zehirleyerek intihar ettiriyordu şimdi bu hızlandı. Devlet Bahçeli dışındaki adaylardan herhangi birisini kurayla seçseniz MHP oyları patlar ama doğru bir seçim olursa da MHP iktidara gelir ve gelmeli. Türkiye'de her şey denendi ama Türk milliyetçiliğinin iktidarı denenmedi. Şu anda ihtiyaç ona.'
Zeybek, 7 Haziran seçimlerinde 'seçilme, kazanma şansı hiç olmadığı halde sırf partiye destek amacıyla' Tunceli 2. sıradan milletvekili adayı olmak istediğini belirterek, 'AKP'ye bakın Demokrat Parti eski genel başkanlarını alabildiği kadar alıyor, bir başka partinin genel başkanını alıyor, genel başkan yardımcısı yapıyor kendisine. Devlet Bahçeli, Ülkü Ocaklarının kurucusunu, ilk Gençlik Kolları Genel Başkanını, Gün Sazak'ın müsteşarını, Tunceli 2. sıra için de uygun görmüyor. Bahçeli, aday adaylığımı bile kabul etmedi' diye konuştu.
- 'HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edilecekti'
Eski milletvekili ve eski genel başkan adaylarından Mesut Türker ise 'O kadar doluyum ki... MHP'de artık her şey o kadar birbirine karıştı ki ideolojik bir hareket olan partimizde ilke, kural, prensip hiçbir şeyin kalmadığını görüp kahroluyoruz' ifadelerini kullandı.
Muhalefet soyunan bazı kişilerin daha önce genel merkeze hiç eleştiri getirmediğini savunan Türker, şunları kaydetti:
'Bahçeli'nin ilk demeciydi; 'Doğru Yol Partisi ile Fazilet Partisi dinlensin' deyip Bülent Ecevit'in başbakanlığını da ilan ederek MHP'deki ve Türk siyasi hayatındaki kırılmayı o dönemde başlattı. MHP'de olumsuzlukların ve başarısızlıkların başladığı tarih, o demeçle beraber olmuştur. Bu başarısızlık DSP-MHP-ANAP döneminden bu tarafa başlayıp en son noktaya kadar geldi. O noktaya gelince de taban taşıyamaz oldu.
Bazı aday arkadaşları da görüyorum, maalesef bir eli yağda bir eli balda milletvekilliği, bakanlık, başkanvekilliği yapıp, bütün yanlışlara hiç tavır koymadan, hiç bir şey söylemeden... Bugün bakıyoruz arkadaşlar o kadar rahat davranıyorlar ki sanki MHP'deki başarısızlık bu son seçimle çıktı. HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edecektik?
Türk tarihinden, kültüründen ve İslam'dan kaynaklanan bir fikir sistemi savunan MHP'nin fikirleri Türk milleti tarafından kabul görmüyorsa bu fikrin yanlış olduğundan dolayı değil, bu fikrin temsil noktasında başarısız olan MHP'nin misyonuna uygun davranmayan Devlet Bahçeli'nin bizatihi kendisidir.'
Türker, MHP'nin savunduğu fikirlerin tüm Türk milletinin kabul edeceği projeler olduğunu anlatarak, 'Yarım asırlık bir hareket bu noktaya gelmişse bu fikirler yanlıştır diyecek bir Türk vatandaşı çıkabilir mi? Bizim hangi fikrimiz Türk milletine yanlış geliyor. Demek ki yanlışlık MHP'nin yönetiminden kaynaklanıyor. Başarısızlık fikrimizden değil, Devlet Bahçeli'dendir. Tek seçici, tek karar verici kendisidir' dedi.
Türker, vaktinde Bahçeli'nin yanlışlarına tavır koymayanların şimdi çıkıp bunu seslendirmelerini samimi bulmadığını ifade etti.
Mesut Türker, 'İlke, prensip, ülkücü ahlak kuralları içerisinde siyasi akış yürümediği için şimdi ülkücü arkadaşlarımız o kadar sıkıntı içerisinde ki... Hem bu dava hem de ülkücüler bunu hak etmiyordu. Bu yönetim hareketi maalesef bu noktaya getirdi' görüşünü dile getirdi.
Türker, her şey ülkücü prensip ve ahlak kuralları içerisinde ilerlerse daha önce olduğu gibi yine genel başkanlığa aday olabileceğini söyledi.
- 'Bahçeli, korunmalı'
MHP eski MYK üyesi ve Aydınlık Türkiye Partisi kurucularından Mehmet Vakıf Koyuncuoğlu ise muhaliflerin partiye yaklaşımını beğenmediğini ifade ederek, Devlet Bahçeli'nin korunması gerektiğini söyledi.
Muhaliflerin tutumunun ideolojik bir tavır, memleket meselelerine, Türk milliyetçiliğine Türk-İslam ülküsüne sahip çıkmak gibi bir anlam içermediğini savunan Koyuncuoğlu, aksine muhaliflerin genel merkezin bütün politikalarına biat ettiklerini ileri sürdü.
'Mesela geçen akşam Ümit Özdağ, Özcan Yeniçeri, Yusuf Halaçoğlu, orada eleştirilerini gayet açık söylüyorlar. Peki siz ne yapıyordunuz? Bunların bir kere yakınmaları inandırıcı değil doğru da değil. Bunlar, Bahçeli'nin azatlı köleleri' diyen Koyuncuoğlu, şunları kaydetti:
'Biri milletvekili adayı olamamış, öteki ben öyle öne çıkmayı sevmem demiş, Meral Akşener'i çizmiş aday etmemiş vesaire şimdi bu gerekçelerle 'muhalifim' diye ortaya çıkmak Türk-İslam ülküsü fikir hareketinde Milliyetçi Hareket Partisi'ni bir yere götürmez. Dolayısıyla Devlet Bahçeli'nin korunması, bunların gelmesinden daha iyidir.
Meral Akşener hanım, Çiller'İn İçişleri Bakanı, rejimle bir problemi olmayan, bir ideolojik Türkiye perspektifi çizemeyen biri. Sinan Oğan da Meral Akşener'den çok farklı değil. Ülkücülüğü bildiğini ve ülkücü olduğunu zannetmiyorum. Koray Aydın, fikir sistemi itibarıyla ülkücüdür. Bilir, yakındır en azından, içimizden. Onun da bu işlere niye böyle bulaştığını, her zaman ki gibi mi bulaştı yoksa ciddi bir tavrı var mı onu da bilmiyorum açıkçası. 'Ülkücülük' diyorlar, 'ülkücü irade' diyorlar ama onların anladığı ülkücülük ile benim anladığım ülkücülük aynı şey değil.'
Teşkilatların kapatılmasının doğru bir tavır olarak görmediğini belirten Koyuncuoğlu, 'Kendilerine sadık atama usulüyle getirdikleri il başkanı görevden alınmış, alınmamış çok da önemli değil' dedi.
- 'Olağanüstü Kurultay yapılmalı'
12 Eylül sonrası bugünkü Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurulmasında yer alan, genel sekreterlik ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan MHP Kurucular Kurulu üyesi Muharrem Şemsek'e göre kongre bir an önce yapılmalı.
Genel merkezin başarısızlığı yüzünden partinin bugün sıkıntılı bir süreç yaşadığını anlatan Şemsek, MHP'nin Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olabilmesi için içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten bir an önce kurtulması gerektiğini vurguladı.