Irak'ta Sadr'ın 'Sivil İtaatsizlik' Eylemi Çağrısı

Şii dini lider Sadr'ın çağrısı üzerine Bağdat'taki Yeşil Bölge girişlerinde yapılacak sivil itaatsizlik eylemine katılacakların silah taşımaması ve güvenlik güçleriyle sürtüşmeye girmemesi istendi.

Irak'ta Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine önümüzdeki cuma hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge girişlerinde reform talebiyle yapılacak 'sivil itaatsizlik' eylemine katılacakların güvenlik güçleriyle sürtüşme yaşamaması ve bölgeye silahla girmemesi talimatı verildi.

Sadr'ın eylemle ilgili kurduğu komisyon tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, 'Eyleme katılmak isteyenler isimlerini yarından itibaren yazdırabilir. Bu eylem Irak halkının tüm ırk ve mezhebine mensup olanlara açıktır. Eylemin ayrıca barışçıl olduğu ve herhangi bir silah taşınmayacağını vurguluyoruz' ifadesine yer verildi.

Eyleme katılacak olanların güvenlik güçleriyle herhangi bir sürtüşmeye girmemesi uyarısında bulunulan açıklamada, Irak bayrakları dışında hiçbir poster veya bayrak taşınmaması gerektiği belirtildi.

Başkent Bağdat'ta Sadr yanlısı binlerce kişi, 4 Mart'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'nin girişlerinde reform talebiyle gösteri düzenlemişti. Sadr, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat'ta Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yapmış ve bunun için 45 gün süre verdiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA