Sivil Savunma 'İKAS' İle Güçlendiriliyor

AFAD'ın 3 yıllık pilot uygulamasını tamamladığı İkaz ve Alarm Sistemi, meteorolojik afet, hava saldırıları, kimyasal tehdit gibi sivil savunma tehlikelerine karşı vatandaşları sosyal medya, akıllı cihaz uygulaması, hücresel mesaj ve medya üzerinden uyaracak Sistemin 5 kentte daha uygulanması için son aşamaya gelindi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), 3 yıllık pilot uygulamasını tamamladığı Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi (İKAS) ile vatandaşlar, sivil savunma tehlikelerine karşı sosyal medya, akıllı cihaz uygulaması, hücresel mesaj ve medya üzerinden uyarılacak.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, sivil savunmanın güçlendirilmesi için sirenlerin ötesinde bir uyarı sistemi olan İKAS'ı ülke geneline yayma çalışmalarına başlandı.

Afet ve acil durumlara ilişkin uyarıların halka ve kurumlara hızla ulaştırılması amacıyla geliştirilen ve mevcut sivil savunma faaliyetlerini yeni bir döneme taşıyacak sistem, Türkiye'nin entegre bir afet-acil durum uyarı altyapısına kavuşmasını sağlayacak.

Siren sistemlerini de kapsayan İKAS, hava taarruzları ile kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditlere, baraj taşkınları, orman yangınları ve çevre kirlenmelerine karşı halkın uyarılması amacıyla kullanılacak.

İkaz ve alarmın yanı sıra haber alma-yayma ve mesajlı uyarı sistemlerine sahip olan İKAS'a ilişkin çalışmalar, pilot il Zonguldak'ta tamamlandı. 81 kentte ses dağılım analizleri ve alarm sistemlerinin kurulacağı noktalar için etüt çalışmaları sürdürülen İKAS'ın 5 ilde daha uygulanmasında son aşamaya gelindi.

- İKAS nasıl çalışıyor

Sistemin, 12 ilde daha devreye alınma çalışması sürüyor. Sistem, haber kaynağı kurumlardan alınan verilerin, AFAD il müdürlüklerine çevrim içi olarak AFAD Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi (KGHS) üzerinden aktarılmasıyla çalışmaya başlıyor.

AFAD il müdürlüğüne gelen bilgiye göre, sirenler ve anons sistemleri devreye giriyor. İkaz ve alarm bilgisi, hücresel mesaj olarak vatandaşların cep telefonlarına ve SMS mesajı olarak görevlilere ulaştırılıyor, sosyal medyada paylaşılıyor ve İKAS akıllı cihaz uygulaması üzerinden halka ulaşıyor.

Uygulamanın kullanıcıları, 'afet bildir' butonuyla akıllı cihazlar üzerinden konum bilgilerini, fotoğraf ve video da ekleyerek AFAD merkezine iletebiliyor. Ayrıca medya kuruluşlarına iletilecek uyarılar sayesinde vatandaşlar medya kanalıyla da uyarılıyor.
Kaynak: AA