Varis, Lenfödem, Damar Tıkanıklıkları Tedavisinde En Etkin Yöntem Açıklaması Damar Haritalama

Prof. Dr. Ahmet Akgül, toplum sağlığının en büyük sorunlarından biri olan, bacaklarda görülen varis, lenfödem ve damar tıkanıklıkları hastalıklarının artık sorun olmaktan çıktığını söyledi. Akgül, “Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan bacak ağrıları ve şişlikle ilerleyen bu kardeş hastalıklar toplumda hem sağlık sorunu hem de ekonomik sorun olarak yerini korumakta” dedi.

Varis, Lenfödem, Damar Tıkanıklıkları Tedavisinde En Etkin Yöntem Açıklaması Damar Haritalama
Prof. Dr. Ahmet Akgül, varis, lenfödem ve damar tıkanıklıkları tedavisinde yeni bir başarıya imza attıklarını belirterek, “Damar Haritalama olarak adlandırılan yeni yöntemle kendi geliştirdiğimiz özel yazılımlarla Renkli Doppler Ultrason cihazı ile hasta ayakta dururken bacağındaki tüm damar, varis, lenf sisteminin haritası çıkarılmaktayız. Damar yaşını ölçen, damardaki değişimleri kaydeden, daha sonra damarda tıkanma veya bozulma riskini ortaya koyan bir sistem. Böylece özellikle genç bayan hastaları etkileyen varisi olan bir hastada varise neden olan durumlar tek tek ortaya çıkarılmakta. Varis damarındaki kapakçıkların sayısı, yetmezlik derecesi, fazladan bir damar olup olmadığı, varis içinde pıhtı olup olmadığı, varis tedavisi acaba yeterli olmuş mu gibi birçok soruya cevap bulunmakta. Aynı şekilde daha çok ileri yaşta ve sigara içen erkekleri etkileyen bacak atardamarı tıkanıklığı ve damar sertliği ile ilgili en ince ayrıntılar, bacak neden tıkanmış, tıkanıklık nerede, damar tedaviye uygunmu, ameliyat başarılı olabilir mi, ameliyat yapıldıysa başarılı olmuş mu, tekrar eder mi gibi sorular aydınlatılmakta. Bir türlü yüzü gülmeyen hasta grubu olan Lenfödem hastaları da unutulmamış. Hastada niye bacak şişliği var, lenf damarları nasıl çalışıyor, niye lenf damarları tıkanmış, nasıl açılır, ameliyat çözüm mü, ameliyat sonrası başarı var mı, lenf masajı işe yarar mı gibi sorular tedaviden önce cevaplanmakta.” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Akgül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hangi yaşta olursa olsun damar hastalıkları toplumumuzun çoğunu etkilemekte. Genç bayanlar estetik nedenli veya ağrı ve şişliklerden şikayetçi olup bacaklarında varislerden yakınmaktalar. Yaşı birazcık ilerlemiş erkekler de ise daha çok damarlarda sertlik, kireçlenme ve tıkanma şikayetleri olmakta. Hatta her yaşta görülen ve her iki cinsiyette de sıklıkla rastlanan lenf damarlarında tıkanıklıklarla seyreden lenfödem hastaları var. Şimdiye kadar tüm dünyada ve ülkemizde damar tedavileri hep hastalığı görünen damarlar üzerinedir. Yani hastada varis varsa varisi tedavi edelim, atardamar tıkanıklığı varsa o damara baypass yapalım, lenfödem varsa lenfödem masajı yapalım gibi. Hiçbir zaman her 3 damar sistemin de aynı ağın yansıması olduğu dikkate alınmıyor. İşte biz alıyoruz. Bunu bir örnekle tarif edeyim: Hasta yıllardır varis hastalığı çekmekte ve sonunda karar veriyor ve varis ameliyatı oluyor. Ama korktuğu başına geliyor ve varis tekrarlıyor. Peki neden? İşte biz hem bu sorulara cevap veriyoruz hem de hastanın varis ameliyatı öncesi damarlarını haritalayarak tüm damar sistemindeki sorunları çözüyoruz ve varis tedavisi sonrası varis tekrarlamıyor. Aynı şekilde tekrarlayan varisleri de kalıcı olarak tedavi ediyoruz. Niye kalıcı dedim? Çünkü hastanın bacağındaki her 3 damar sistemindeki sorunu çözüyoruz bu teknikle. Böylece hem varis hem lenfödem hem de damar tıkanıklıkları kalıcı şekilde tedavi edilebiliyor. Her yaş ve cinste herkese uygulanabiliyor hatta hamilelere bile. Hastaya acı vermiyor, radyasyon içermiyor, ses dalgalarını kullanıyor. Özel yazılımlarla güçlendirilmiş bu cihaz, bir radar cihazı gibi dokulara ses dalgalan gönderiyor ve ses dalgaları dokuların yoğunluğuna göre geri yansıtıyor. Yansıyan bu ses dalgaları cihazın özel bilgisayar tarafından görüntülere çevrilir. Yani hareket eden cisimlerin yansıyan ses dalgalarından elde edilen bilgilere göre görüntü elde edilir. Hareket eden cisimler kan hücreleri olduğu için, akan kan hücrelerinin hızı ve yönü özel bilgisayar tarafından yine iki boyutlu, ancak kanın akış yönüne göre renklendirilmiş canlı görüntülere dönüştürülür. Bu özel sistem, damarlar hakkında fizyolojik ve anatomik bilgi edinebilinir. Basit, rahat uygulanabilen, radyasyon riski içermeyen ve hem damarın iç kısmını, kapakçıkları hem de damar duvarını gösterebilen değerli bir tanı yöntemidir. Varis hastalığında reflü sonucu oluşan varislerin çoğu fizik muayene ile tespit edilebilinir. Ancak kapak yetmezliği sonucu varise neden olan ven veya venler, yani olayın temel nedeni çıplak gözle veya elle yapılan muayene ile anlaşılamaz. Bu venlerin anatomisini, morfolojisini, içinden geçen akımın özelliklerini, kapaklardaki kaçağın durumunu bize görüntüleyebilir.

Varis tedavisine başlamadan önce mutlaka yaptırılmalıdır. Örneğin köpük, skleroterapi, iğne tedavilerinden önce de mutlaka yaptırılması gereken bir işlemdir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için venöz hastalığı olan hastalar bu cihaz ile incelenmeli, hastalıklı damarların haritası çıkarılmalı ve tedavi bu haritaya göre yapılmalıdır. Damar haritalama, mutlaka deneyimli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Varis ameliyatı sonra tekrar varis oluşmasının esas nedeni, yanlış haritalandırmadır. Değerlendirmede, tüm bacak venöz sisteminin, derin, yüzeyel ve perforatör venelerin çapı, anatomik seyri, dallanması ve varyasyonların anatomik özelikleri, Safeno femoral bileşke (SFB) ve Safeno popliteal bileşke’deki (SPB) akım yönleri, ven lümenleri ve duvar yapısı, kapak fonksiyonları, venlerde obstrüksiyon, arteryal dolaşım incelemeye alınır.”
Kaynak: İHA