2015 Türk Sinemasının Altın Yılı Oldu

Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Oyuncu Doç. Dr. Adnan Tönel, 2015 yılının Türk Sineması için Altın yılı olduğunu söyledi. Gösterime giren yerli film sayısı 35 yıl sonra ilk defa 100’ü geçti.

2015 Türk Sinemasının Altın Yılı Oldu
2014 yılının 109 filmin gösterime girmesi ve seyirci rekoru kırılması, Türk Sinemasını ne ölçüde verimli bir yıl geçirdiğini belirten Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Oyuncu Doç. Dr. Adnan Tönel, 2015 yılının Türk Sineması için Altın yılı olduğunu söyledi.



Geçen yıl 100’e aşkın yerli filmin çekildiğini belirten Tönel, “Bu sayı bugünden geleceği görebilmek adına önemli bir gösterge. Ülkemizde neredeyse

herkeste bir film çekme tutkusu başladı, bunu çok önemsiyorum. Elbette dijital imkanların bunda da payı yüksek. Çekilen yerli yapım filmlerin sayısının bu yıl da 150’ yi geçeceği tahmin ediyorum. Çünkü sektörün ayakları çok güçlü, dizi filmlerden iyi besleniyor sinemamız. Dizi filmlerin genç yönetmenlerinin boşluk bulur bulmaz kendi uzun metrajlı filmlerini çekmeye soyunmaları bunun güçlü sinyalleri. Filmlerde ve dizilerde, oyunculuk eğitim alıp kendini geliştiren ve oyunculuk yapan kişiler daha çok fırsat bulmaya başladılar. Bu da kaliteli işlerin ortaya çıkmasında oldukça önemli bir etken” dedi.

“SİNEMA BİR FİLM ENDÜSTRİSİDİR”

2015 yılında Türk sinemasının başaralı yapımlar ortaya koyduğunu belirten Tönel, “ Sinema bir film endüstrisidir. Tabi belli başlı çarkları var. 2015 yılında başarılı olunmasının nedeni önce cesaret, inanç ve özgür düşünce sonra elbette para. Bütçen varsa iyi film çekmeye yaklaşırsın. Ama sadece yaklaşırsın çekersin demek çok iddialı olur. Az bütçeyle de duygusu çok büyük filmler çekildi, festivallerde ödüller aldı ve bizi şaşırttılar. Bir de Yönetmen-yapımcılar var ki onlar da en ekonomik yanıyla altından kalkıyorlar bu sürecin ve başarılı da oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Dizi sektörü ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tönel, Dizi sektörün sinemayı beslediğini belirterek, “Dizilerde kimseyi zorla çalıştırmıyorlar sette. Koşullar önceden belli. Bence abartıldığı kadar sıkıntılı bir durumda değil setlerdeki koşullar. Eskiden daha zordu örneğin, Pembe Patikler dizisinde oynarken, kameranın aküsünün dolmasını beklediğimizi hatırlıyorum Halil Ergün ile. Şimdi bunlara çok gülüyoruz çünkü teknik imkanlar o kadar çoğaldı ki. Biz oyuncu bulamayınca yemek servisini yapan şoföre rol yazıldığını gören bir jenerasyonuz ama şimdi şimdi setlerde her şey mükemmel” diye konuştu.

Kaynak: İHA