TİKA'dan Yabancı Polislere Eğitim Desteği

TİKA, Kazakistan, BosnaHersek, Filistin, Karadağ, Makedonya ve Fildişi Sahili gibi ülkelerde çok sayıda polise eğitim desteği verdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında 2015'te, 10'dan fazla ülkede polislere eğitim verdi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, eğitim projeleri kapsamında aralarında Kazakistan, Özbekistan, Bosna-Hersek, Filistin, Karadağ, Makedonya ve Fildişi Sahili de dahil 10'un üzerinde ülkedeki çok sayıda polise eğitim desteği sağlandı.

Kurum, bazı ülkelerin emniyet personeline teknik ekipman yardımı da yaptı.

Proje çerçevesinde, emniyet teşkilatı mensuplarının tecrübelerini karşılıklı paylaşması, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme ve iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi ve uygulamalı eğitimler verildi.

Projedeki eğitimlerde ayrıca, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması, bölgesel güvenlik sorunlarında koordineli ve eşgüdüm halinde mücadele anlayışının geliştirilmesi ve Türkiye’nin güvenlik işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin polislik alanında yaşanan gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması gibi konular ele alındı.

Yabancı polis memurlarına, trafik, organize suçlarla mücadele, istihbarat, güvenli sürüş teknikleri, uyuşturucu suçu soruşturmaları ve adli balistik gibi konularda da kurslar düzenlendi.

TİKA ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde, 2007–2008 döneminde pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan ile başlayan Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi, 2008–2009'da Kazakistan, Türkmenistan, Moğolistan ve Filistin, 2010'da Bosna-Hersek, 2011'de Azerbaycan ve Özbekistan, 2012'de Makedonya ve Tunus, 2013'te Karadağ, Maldivler, Güney Sudan ve Libya, 2014 yılında da Moldova ile devam etti.

Kaynak: AA