'MH17'nin Düşürülmesinde Sorumluluk Putin'de'

Araştırma platformu Bellingcat, Ukrayna'da Rus yapımı füzeyle vurulan Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinin sorumluluğunun Rusya Devlet Başkanı Putin'de olduğunu açıkladı.

Araştırma platformu Bellingcat, Ukrayna'da Rus yapımı füzeyle vurulan Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının düşürülmesinin sorumluluğunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de olduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli 'Bellingcat' adlı sivil araştırma platformunun dün yayımladığı rapora göre, uçağı vuran füze sistemi Ukrayna’ya “üst düzey” onayla sevk edildi.

Raporda sosyal medyadaki paylaşımlara, uydu fotoğraflarına ve görüntülere dayanılarak BUK füze sisteminin izi sürülüyor.

Rapor, BUK 3x2 adlı fırlatma sisteminin Rusya’daki Kursk askeri üssünden Ukrayna sınırı yakınındaki Milerovo’ya kadar 53. Uçaksavar Füze Tugayı’na bağlı bir konvoyla hareketini belgeliyor.

Uçağın düşürülmesinden bir ay kadar önceye, 23-24 Haziran’a ait fotoğraf ve görüntüler, BUK 3x2’nin başka füze fırlatıcıları ve radar cihazı ile nakledildiğini gösteriyor.

- 'Sorumlu Putin'

“BUK 3x2’yi ateşleyenin Rus askerleri mi, ayrılıkçılar mı olduğuna dair kanıt yok” ifadesinin kullanıldığı raporda, “Bununla birlikte füze sisteminin karmaşıklığı göz önüne alınınca, Rus ordusunun bunu ayrılıkçılara herhangi bir kılavuzluk veya personel olmaksızın nakletmiş olması pek muhtemel değil” denilidi.

Raporda, “MH17’nin Rus ordusunun temin ettiği ve muhtemelen kullandığı bir silah ile düşürülmesinin sorumluluğu nihayetinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu’ya ve Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanı olarak Başkan Vladimir Putin’e aittir” tespitine yer verildi.

- Uçaktaki 298 kişi ölmüştü

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014'te düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerin 196'sı Hollanda vatandaşıydı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin (OVV), ABD, İngiltere, Malezya, Avustralya, Rusya ve Ukraynalı uzmanların desteğiyle kazaya ilişkin yaptığı araştırmanın sonunda hazırladığı nihai raporda, uçağın Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğu bildirilmişti.

Raporda, Ukrayna'nın doğusunda yerden fırlatılan füzenin kokpitin sol tarafına isabet ettiğine yer verilirken, söz konusu füzenin kim ya da kimler tarafından ateşlendiği konusunda ise bilgi verilmemişti.

- Bilgiler savcılıkta

Bellingcat'ın kurucusu İngiliz gazeteci Eliot Higgins daha önce de elde ettiği bilgileri kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hollanda'daki savcılığa verdiğini açıklamıştı.

Higgins'e göre, uçağı düşüren füzenin fırlatıldığı birlikte 100 asker olmasına karşın, olaya karışanların sayısı 20 kadardı.

Savcılık da kendilerine ulaştırılan isim ve fotoğrafların da yer aldığı söz konusu raporun ciddiyetle inceleneceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA