Irak Petrol Bakanı Abülmehdi'den İstifa Açıklaması

Abülmehdi: 'Bakanlıktan istifamı 6 ay önce Başbakan İbadi'ye sundum ama henüz bir yanıt almış değilim'.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdülmehdi, istifasını 6 ay önce Başbakan Haydar el-İbadi'ye sunduğunu bildirdi.

Abdülmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, mevki ve makam çatışmalarından uzak durmak için istifa etmek istediğini belirterek, 'Bakanlıktan istifamı 6 ay önce Başbakan İbadi'ye sundum ama henüz bir yanıt almış değilim' ifadesini kullandı.

İlk reform paketinin açıklandığı 6 ay önceki durumun hala değişmediğini savunan Abdülmehdi, şöyle devam etti:

'Ülkedeki idari ve hükümet kriziyle güçler arası kriz ve devlet müesseselerinde yöntem ve çalışmadaki şeffafsızlık krizi yaşanıyor. Tüm bunlara yol açan Kanun Devleti (Nuri Maliki'nin başını çektiği koalisyon), siyasi grupları hükümetteki Bakanlarının istifasını İbadi'ye sunmaya zorluyor.'

Şii din adamı Ammar el-Hekim'in lideri olduğu Yüksek İslami Konseyinin önde gelenlerinden olan Petrol Bakanı Abdülmehdi, Maliki hükümeti döneminde Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Irak Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Hüseyin eş-Şehristani (Şii) de bakanlık görevinden istifa dilekçesini Başbakan İbadi'nin tasarrufu altına bıraktığını açıklamıştı.

Irak'ta Başbakan İbadi, yolsuzlukla mücadele kapsamında ilk reform paketini 9 Ağustos 2015 tarihinde açıklamıştı. İbadi, reform adımları sürecinde ülkedeki Şii dini otorite Ali es-Sistani ve geniş halk kitlesi tarafından desteklenmişti. İbadi'nin gördüğü bu desteğin Sistani'nin her Cuma okunan siyasi mesajlarına son vermesi ve reformları hayata geçirmede geciktiği gerekçesiyle özellikle her Cuma yolsuzlukla mücadele için sokağa dökülen vatandaşların tepkisiyle karşılaşması sonucu kaybettiği ifade ediliyor.

İbadi'nin tüm bunlara karşı yapacağı beklenen kabine revizyonuyla kuracağını öne sürdüğü 'teknokrat hükümeti' ilan etmesi bekleniyor.
Kaynak: AA