Teknoloji Sanatkarları İşsiz Bıraktı
Mardin’de yarım asırdır takunya üreten Şeyhmus Sara, kaybolmaya yüz tutan mesleğini yaşatmak için mücadele verse de takunyaların artık sadece süs eşyası olarak kullanıldığını söyledi.

TAKUNYA GİYMEK İNSAN VÜCUDUNA YARARLI"
Takunyanın Güneydoğu’da başta Mardin, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt illerinde hala kullanıldığını anlatan Şeyhmus Usta, “Sağlık açısından yararlı olduğunu biliniyor. Takunya giyenlerin vücudunda oluşan olumsuz elektriği dışarı atıyor. Hatta takunyalar mantar ve bakteri oluşumunu engelliyor. Eskiden her evde, her genç kızın çeyiz sandığında mutlaka özenle işlenmiş takunya bulunurdu. Günümüzde ise maalesef artık süs eşyası olarak vitrinlerde sergileniyor” diye konuştu.
Şeyhmus usta, eskiden takunyanın nakışları hafif olanları evlenme çağındaki kızlara, ağır işlemeli olanları nişanlı kızlara, işlemeleri çok ağır olanlar ise yeni gelinlere layık görüldüğünü söyledi.
"GELİNLER İÇİN GÜMÜŞ İŞLEMELİ TAKUNYA YAPILIRDI"
Eskiden gelinler için gümüş işlemeli takunya yaptıklarını dile getiren Şeyhmus usta, “Her gelin muhakkak bir takunya alırdı. Şimdi kimse buna değer vermiyor. Söğüt ve ceviz ağaçlarından yapılan takunyalar eskiden el ile işlenir, öyle yapardık. Şimdi ise makinayla yapıyoruz. İşçilik azaldı meslek de yok olma aşamasına geldi” şeklinde konuştu.
"PLASTİK TERLİK MESLEĞİ BİTİRDİ"
Plastik terliklerin mesleklerini bitirdiğini belirten Şehmus usta, “Eskiden dedelerimiz, babalarımız, yani atalarımız takunya alır camilere bağışlardı ve böylece bir hayra vesile olurlardı. Bu gelenek günümüze kadar ulaştı ancak camilerde takunya terliklerin yerini plastik terlikler alınca hem mesleğimiz bitti hem de bu gelenek tarihe karıştı” dedi.
Devletten destek beklediğini dile getiren Şeyhmus usta, “Mesleğin bitmemesi için devletin bize yardım etmesi lazım. Eğer destek alamazsam; gelecek sene bu mesleği bırakmak zorunda kalacağım. Ne yazık ki meslekte yok olup gidecek” diye konuştu.
