'İran'ın En Büyük İş Ortaklarından Biri Olacağız'

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu: 'İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. Biz de konuyla ilgili olarak üyelerimizle sıkı bir hazırlık sürecindeyiz' 'TAYSAD, otomotiv alanında İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacak' 'Ülkemizin kilogram başına ihracatı 1,44 avro seviyesindeyken tedarik sanayimizin yaptığı ihracat kilogram başına 4,82 avro. 2012'de 4,65 avro olan bu değerin 4 yıl içerisinde şekilde yaklaşık yüzde 4 arttığını görüyoruz'

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, 'İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. TAYSAD, otomotiv alanında İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacak' dedi.

Dernek tarafından düzenlenen basın sohbet toplantısında konuşan Dudaroğlu, ambargonun kalktığı İran'ın her sektör gibi kendilerini de iştahlandırdığını söyledi.

TAYSAD üyelerinin ihracatında önemli potansiyel barındıran İran'daki paydaş kurumları olan İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) temsilcileriyle kısa süre önce bir araya geldiklerini anımsatan Dudaroğlu, bu buluşmada gelecekteki olası iş birliklerinin değerlendirildiğini anlattı.

Dudaroğlu, İran'a uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte 29 Şubat-1 Mart tarihlerinde ilk kez uluslararası bir katılımla gerçekleşecek İran Uluslararası Otomotiv Endüstrisi Konferansına davet edildikleri bilgisini verdi.

Bu konferansta TAYSAD sözcülerinin de konuşmacı olarak yer alacağını dile getiren Dudaroğlu, üyelerini katılmaları için teşvik ettikleri bu organizasyonun ikili görüşmelerle de destekleneceğini ifade etti.

Dudaroğlu, 'İranlı paydaşlarımız, otomotiv parça tedariki konusunda en büyük ortakları olarak yanlarında yer almamızı bekliyorlar. Biz de konuyla ilgili olarak üyelerimizle birlikte sıkı bir hazırlık sürecindeyiz. TAYSAD, otomotiv alanında İran'ın en büyük iş ortaklarından biri olacak' diye konuştu.

Halihazırda Türkiye'nin İran ile olan dış ticaret verilerine bakıldığında otomotiv sektörünün dış ticaret fazlası verdiğini belirten Dudaroğlu, 2015 sonu itibarıyla otomotiv sanayisinin GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) bazındaki ihracatı 219 milyon dolar iken, ithalatımızın 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Buna karşılık toplam ülke ihracatımız ise 3,6 milyar dolara karşılık, 6 milyar dolar ithalat göze çarpıyor' ifadelerini kullandı.

Dudaroğlu, Türkiye'nin teknolojik açıdan İran'ın çok önünde olduğunu ifade etti.

Ambargonun yaşandığı bir dönemde tedarik sanayisi ihracatının 219 milyon dolar olduğunu yineleyen Dudaroğlu, ambargonun kalktığını, taşların yerine oturmaya başladığını, en kısa sürede bu rakamın 2 katına çıkması gerektiğini bildirdi.

- 'Katma değer üretmede öncüyüz'

Dudaroğlu, ihracatta lokomotif güç rolünü üstlenen otomotiv sektörü içindeki Türk tedarik sanayisinin katma değer üretmede de öncü rol üstlendiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

'TAYSAD üyeleri, 2012 ile 2015 yılları arasında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarımlar da dâhil olmak üzere toplamda 973 tescil sayısına ulaştı. Türk tedarik sanayi dünya pazarlarında rekabet gücünü kuvvetlendiren bir gelişim süreci içinde. Verilere baktığımızda ülkemizin kilogram başına ihracatı 1,44 avro seviyesinde. Ama otomotiv tedarik sanayimizin yaptığı ihracatta bu rakam kilogram başına 4,82 avro dolaylarında. 2012 yılında 4,65 avro olan bu değerin 4 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde yaklaşık yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu inovasyon ve katma değer üretimine odaklanmanın getirdiği bir fayda. Yeni teknolojiler geliştirilmesi konusunda TAYSAD üyelerinin katkı üretmeye devam edeceğine ve pek çok sektöre öncülük edeceğine olan inancımız tam.'

- 'Üyelerimiz son 4 yılda patent tescillerini 3'e katladı'

Dudaroğlu, dernek üyelerinin katma değer üretimi konusunda ciddi mesafe kaydettiğinin altını çizerek, 2012'de 11 firma 24 patent tescili alırken geçen yıl 33 firmanın 79 patent tesciline ulaştığını aktardı.

Yani patent üretimi konusunda üyelerinin 3 kat büyüme gerçekleştirdiğini dile getiren Dudaroğlu, 'Üyelerimizin Ar-Ge çalışmalarını destekleyen bir politikayı benimsememizin faydalarını her geçen yıl daha da net görüyoruz. Çünkü, 2012 yılında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili alan toplam firma sayımız 57 iken, 2015’te bu rakam 87'ye ulaştı' dedi.

- 'Yeni pazar çalışmalarına ağırlık veriyoruz'

Dudaroğlu, tedarik sanayinin 2016 yılının ilk ayındaki performansını da değerlendirdi.

Otomotiv sanayisinin ocak ayında ihracat sıralamasında tüm sektörler arasında ilk sırada yer aldığını belirten Dudaroğlu, ancak ihracattaki parite kaynaklı kaybın sürdüğünü ve tedarik sanayi ihracatının yüzde 5 azaldığını aktardı.

Dudaroğlu, 'Verilere baktığımızda, 2015 Ocak ayında 702,6 milyon dolar olan tedarik sanayi ihracatımız bu yılın aynı döneminde 668,9 milyon dolara geriledi. İhracattaki bu yavaşlamanın aşılması mümkün. Yeni pazar çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Aynı doğrultuda Ar-Ge ve kritik teknoloji çalışmalarımıza da durmaksızın devam edeceğiz' diye konuştu.
Kaynak: AA