İsrail İle AB Arasında Uzlaşı

Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin etiketlenmesi kararının ardından AB ile İsrail ilişkilerinde yaşanan kriz aşıldı.

Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin etiketlenmesi kararının ardından AB ile İsrail ilişkilerinde yaklaşık 3 aydır devam eden sorunun çözüldüğü bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde 'Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin etiketlenmesi konusundaki kararın ardından iki taraf arasındaki ilişkilerin önemini konuştukları' belirtildi.

Mogherini'nin 'son dönemde yaşanan saldırılar karşısında İsrail halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını ve İsrail'in güvenliğini önemsediklerini' söylediği aktarılan açıklamada, 'Netanyahu ve Mogherini (AB ve İsrail arasındaki) ilişkilerin güven ve karşılıklı saygı çerçevesinde yürütülmesinde anlaşmışlardır. Bu da Ortadoğu barış sürecinin ilerlemesine yardımcı olacaktır. Taraflar, AB-İsrail Ortaklık Konseyini yakın gelecekte toplama kararı aldı' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Mogherini'nin, İsrail'in boykot edilmesini savunan BDS hareketine (Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi) şiddetle karşı olduklarını dile getirdiği kaydedildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson da AB-İsrail ilişkilerinin, Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin etiketlenmesi konusunda krizin yaşandığı tarih olan 11 Kasım 2015 öncesindeki normal seyrine geri döndüğüne işaret ederek, 'AB ve İsrail, iyi ve yakın ilişkilere geri döndü' ifadesini kullandı.

Daha önce AB, İsrail'in, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerde 'İsrail malı' etiketi kullanılmasını engelleyen bir karar almış, bu karar İsrail'in sert tepkisine neden olmuştu. AB'nin söz konusu kararının ardından İsrail, 'Birliğin barış görüşmesindeki rolünü' askıya aldığını duyurmuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu Kasım 2015'te, İsrail'in, işgal altında tuttuğu 1967 sınırları içindeki Filistin topraklarında bulunan gayrimeşru yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerde 'İsrail malı' etiketi kullanılmasını engelleyen bir karar almıştı. Bu karara göre, yerleşim yerleri, Golan Tepeleri veya Doğu Kudüs menşeli ürünlere 'İsrail malı' etiketi vurulamıyor.
Kaynak: AA