Beyoğlu'nda Semt Konakları 80 Bin Kişiye Hizmet Veriyor

Beyoğlu Belediyesinin, halkın yaşam kalitesini artırmak ve mahalle kültürünü yaşatmak amacıyla ilçenin 14 farklı bölgesinde açtığı Semt Konakları’ndan yılda yaklaşık 80 bin kişi faydalanıyor. Semt Konakları’nın ihtiyaçlar doğrultusunda açılan mekanlar olduğunu söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Mahallelinin ihtiyacını mahallede karşılayacak bir mekanizma kurmak kaçınılmazdı. Biz de Beyoğlu Belediyesi olarak insanların ihtiyaçlarını mahallede, yerinde çözme fikriyle bu işi geliştirdik" dedi.

Beyoğlu'nda Semt Konakları 80 Bin Kişiye Hizmet Veriyor
Beyoğlu Belediyesi, ilçenin 14 farklı noktasında açtığı Semt Konakları ile halkın kişisel ve kültürel gelişimine katkı sunmaya devam ediyor. Beyoğlu halkının yaşam kalitesini artırmak ve mahalle kültürünü yaşatmak amacıyla kurulan merkezlerde; eğitimden sağlığa, sosyal yardımlaşmadan kültür hizmetlerine kadar birçok alanda hizmet veriliyor. Toplumun her kesimini kapsayan hizmetlerden yılda yaklaşık 80 bin kişi faydalanıyor.

Alev Ofluoğlu Çıksalın Semt Konağı’nı ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, hizmetleri yerinde inceledi. Daha sonra Semt Konağı yöneticileri ve kursiyerlerle bir araya gelen Başkan Demircan, talep ve önerileri dinledi. Semt konaklarında verilen ücretsiz kurslardan duydukları memnuniyeti dile getiren kursiyerler de Başkan Demircan’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

"İhtiyaçları yerinde çözme fikriyle bu işi geliştirdik"

Semt Konakları’nın önemine vurgu yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Çok uzun konuşulması gereken bir konu olan mahalle kavramı Osmanlı’dan bugüne elimizde var. Mahalleyi inşa ederken camisiyle, tekkesiyle, medresesiyle, çeşmesiyle bizim geleneğimize uygun, insanların topluca yaşayabilecekleri alanlar göz önünde bulundurulmalı. Çünkü insanların ihtiyaçlarını mahallelerinde çözme düşüncesi hep vardı. Ama şehir hayatı, göçler hızlı büyüdüğü için mahalleleri mahalle formatından çıkartan mahalle merkezindeki hizmetin eksikliğindendi. İşte yeniden o mahalle kavramına dönebilmek adına mahallelinin ihtiyacını mahallede karşılayacak bir mekanizma kurmak kaçınılmazdı. Yani tarih de kentten ibarettir. İnsanların ihtiyacını belirleyicidir. Biz de Beyoğlu Belediyesi olarak insanların o medeni ihtiyaçlarını mahallede yerinde çözme fikriyle bu işi geliştirdik" dedi.



"Herkes için ücretsiz eğitim imkanları sunuluyor"

Beyoğlu Belediyesi ’yaşam boyu eğitim’ sloganından hareketle Semt Konakları’nda ilk öğretim öğrencilerinden ev hanımlarına kadar herkes için ücretsiz eğitim imkanları sunuyor. Eğitim faaliyetleri arasında herhangi bir meslek eğitimi almamış ya da yeni bir meslek dalında eğitim almak isteyen genç ve yetişkinlere yönelik Meslek Edindirme Programları, özellikle ev hanımlarının yeteneklerini geliştirdikleri ve ürettiklerini sergileyip satma imkanı buldukları Kişisel Gelişim Eğitimleri, öğrencilerin okul eğitimlerine destek amaçlı düzenlenen Etüd çalışmaları, semt sakinlerini başta sağlık olmak üzere pek çok konuda bilgilendiren Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Hizmetleri ve 3-6 arası yaş grubu çocuklara yönelik ücretsiz hizmet veren Anaokulları bulunuyor.

Sağlıkta hızlı ve kaliteli hizmet

Semt Konakları, bünyesinde bulunan sağlık ocakları ve çeşitli sağlık vakıflarıyla birlikte yürüttüğü projelerle bölge halkının sağlık hizmetlerinden hızlı ve kaliteli yararlanmasına da olanak sağlıyor. Sağlık alanında bölge halkına sunulan hizmetler arasında; halkın basit sağlık sorunlarının giderilmesine yönelik tıbbi rehberlik, binlerce vatandaşın yararlandığı şeker, tansiyon ve kalp taramaları ile çeşitli sağlık vakıflarıyla birlikte organize edilen ücretsiz Mamografi, Kemik ve Sinir Testleri yer alıyor.

İhtiyaç sahiplerine yardım eli uzatılıyor

Semt Konaklarının en önemli faaliyet alanlarından birisi de sosyal yardım hizmetleri oluyor. Semt Konakları bünyesinde faaliyet gösteren birimler, bölgedeki ihtiyaç sahiplerinin tespiti ve ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda hassasiyetle çalışıyor. Semt Konakları bünyesinde bulunan aşevlerinde her gün ihtiyaç sahibi birey ve ailelere sıcak yemek servisi yapılırken, çamaşırhane ve duşlar ile de imkanı kısıtlı bireylere hizmet veriliyor.

Halkın sosyal ve kültürel öğelerden yararlanması sağlanıyor

Semt Konakları’nda bölge halkına yönelik pek çok sosyal ve kültürel etkinlik de düzenleniyor. Festivallerden konserlere, gezilerden sinema ve tiyatro etkinliklerine kadar bir çok alanda düzenlenen organizasyonlara özellikle kadın ve çocukların katılımı sağlanarak, kent yaşamının gerektirdiği sosyal ve kültürel öğelerden yararlanmaları sağlanıyor.
Kaynak: İHA