GRAFİKLİ - Lübnan'da Yeni Hükümet

Ulusal birlik hükümetinde mecliste 5 sandalyesi bulunan Hristiyan Ketaib Partisi dışındaki tüm gruplar yer aldı.

Lübnan'da yaklaşık bir buçuk ay süren çetin siyasi pazarlıklardan sonra Saad Hariri başbakanlığında dün kurulan, 30 sandalyeli ulusal birlik hükümetinde kendi rızasıyla muhalefette kalmak isteyen 5 sandalyeli Hristiyan Ketaib Partisi dışındaki tüm gruplar yer aldı.

Lübnan'ın çok dinli ve mezhepli yapısında yer alan Sünni, Şii, Dürzi ve Hristiyan taraflar yeni kabinede yer alırken hükümeti oluşturan grupların sandalye dağılımları şöyle şekillendi:

Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın partisi Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi hükümette 'Cumhurbaşkanı Avn'ın 3 sandalye kotasıyla birlikte' toplam 8 sandalye ile temsil edildi.

Başbakan Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi ise hükümette kendisi dahil 7 koltukla temsil edilirken Suriye rejimi ve Hizbullah karşıtı tutumuyla bilinen Samir Caca liderliğindeki Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi 4 bakanlık elde etti.

Meclis Başkanı Nebih Berri'nin partisi Şii Emel Hareketi 3 bakanlık alırken, Hizbullah 2 bakanlıkla kabinedeki yerini aldı.

Dürzi lider Velid Canbolat'ın partisi İlerlemeci Sosyalist Hareketi hükümete 2 bakanlık ile ortak olurken mecliste daha az milletvekili sayısına sahip partilerden eski Cumhurbaşkanı adayı Süleyman Franci'nin partisi Hristiyan Marada Hareketi, Dürzi lider Emir Talal Arslan'ın Demokrasi Partisi, Suriye Nasyonel Sosyalist Partisi ve Ermeni Taşnak Partisi 1'er bakanlık ile temsil edildi.

- Hükümeti bekleyen sorunlar

Hükümeti bekleyen öncelikli dosyaların başında Haziran 2017 'de yapılması planlanan genel seçimlerin olduğunu belirten Başbakan Hariri, '1960 yasası' olarak bilinen seçim sisteminde değişikliğe gidilmesi, Suriye'deki iç savaşın etkilerinden Lübnan'ı uzak tutarak ülkenin güvenliğinin sağlanması ve mülteci krizinin çözülmesi için çalışacaklarını ifade etti. Hariri, yeni hükümeti kamuoyuna duyurduktan sonra yaptığı açıklamada, kurulan yeni kabinenin 'seçim hükümeti' olduğunu beyan etti.

Hükümetten çözüm bekleyen meselelerin başında, seçime katılan partiler ya da adaylar arasında en çok oyu alanın seçimi kazandığı 'çoğunluk sistemi' yerine nisbi temsilli seçim sisteminin getirilmesi ile Suriyeli mülteci krizi ve buna bağlı olarak Lübnan'ın güvenliğinin sağlanması geliyor.

Suriye’deki iç savaşa müdahil olmaktan kaçınan ancak Hizbullah’ın Şii milisler üzerinden Beşşar Esed rejimi yanında saf tutması ile kendini sorunun içinde bulan 5 milyonluk Lübnan'da 1,5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan, kendi nüfusuna oranla en fazla mülteciyi barındıran ülke olma özelliği taşıyor.

Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, dün, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı.

Lübnan'da beş yılda bir yapılması gereken genel seçimler en son 2009'da yapılmış, 2014'te sağlanan ittifakla yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak meclis bu tarihten itibaren yaklaşık iki buçuk yıl boyunca, bir türlü Cumhurbaşkanını seçememiş ve bunun üzerine meclis görev süresini 3 kez uzatmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA