Çeşmeli Denizci Ve Balıkçılar Deniz Patlıcanının Avlanmasına Karşı

İzmir’in Çeşme ilçesindeki denizci ve balıkçılar, deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasına tepki göstererek, "Çeşme denizi ve turizmi ciddi yara alır" dedi.

Çeşmeli Denizci Ve Balıkçılar Deniz Patlıcanının Avlanmasına Karşı
Çeşme ilçesinde, deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasının tepki olarak bir araya gelen denizci ve balıkçılar, deniz patlıcanı avcılığına karşı tepkilerini göstermek için basın toplantısı düzenledi.

Cumhuriyet Meydanında toplanan denizci ve balıkçılar, endişelerini dile getirdi.

Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, Çeşme Yarımadasında kaçak deniz avcılığı ve deniz patlıcanı ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu vurguladı. Porsuk, "Deniz patlıcanı deniz dibindeki organizmaları yediği için denizlerimizin temiz kalmasını ve deniz renginin korunmasını sağlamaktadır. Deniz patlıcanı toplayıcıları daha kolay olması için gece dalış yapmaktadır. Bilindiği gibi gece dalış yapmak uluslararası denizcilik kanunlarına göre yasaktır. Yeterince denetim yapılmaması ve Çeşme Körfezinin bu avcılığa kapatılmamasından dolayı Çeşme denizleri talan edilmektedir. Patlıcan toplayıcıları gece dalış yaptığı için deniz dibindeki ahtapotları, balıkları ve tarihi eserleri toplamaktadır. Bu yüzden Çeşme Turizmi ve Çeşme denizleri için kayıp sayılacak etkenler doğurmaktadır" dedi.



"350 kilogram deniz kumunu temizliyor"

Porsuk, şöyle devam etti:

"Tek bir deniz patlıcanı günde 350 kilogram deniz kumunu temizliyor. Deniz dibini ağır metallerden arındırıyor. Deniz patlıcanı avcıları, Çeşme denizini karış karış taramakta ve doğanın bizlere turizm cenneti olarak armağan ettiği Çeşme denizinin dibini alt üst etmektedirler. Ayrıca, deniz dibi ortamının ekolojik dengesini tarumar etmekte ve kıyılarımızda yerli ve geçici balık türlerinin azalmasına yol açmaktadır. Böyle bir ortamda, denizi temizleyen doğal varlıkların işlevlerine son verilmekte ve böylelikle de Çeşme denizi ve turizmi ciddi yara almaktadır. Deniz patlıcanlarının yok edilmesi, denizi temizleyen çok önemli bir faktörün yok edilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca deniz dibinin tahrip edilmesi, balıkçılarımızın geçimlerinin kundaklanması demektir. Balıkçılarımızın mağduriyetini önlemek, bu korkunç çevre katliamına son vermek ve sesimizi duyurmak için bugün burada toplandık. Bu hususlar göz önüne alınarak, kotası bile konmayan deniz patlıcanının Çeşme Körfezinden toplanmasının yasaklanmasını; Çeşme Körfezini korumak için bu avcılığa dur denilmesini istiyoruz."

Açıklamaya, Çeşme Denizciler Derneği yönetici ve üyeleri, Çeşme, Ilıca, Dalyan ve Ildır Su Ürünleri Kooperatifleri üyeleri, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, İzmir Deniz Ticaret Odası (İDTO) Sektör Temsilcisi Köksal Hantal ile CHP, AK Parti ve MHP Çeşme ilçe yöneticileri de katıldı.

Kaynak: İHA