Fas İle Nijerya Arasındaki Doğalgaz Anlaşması

Anlaşma kapsamında ilk çalışma toplantısı Kazablanka'da yapıldı.

Fas ile Nijerya arasında imzalanan doğalgaz boru hattı anlaşmasına ilişkin ilk çalışma toplantısı Fas'ın Kazablabka kentinde gerçekleştirildi.

Fas Kralı 6. Muhammed’in başkanlığındaki toplantıya, Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran ve Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin Özel Temsilcisi Ahmet Ebubekir Er-Rifai'nin de bulunduğu iki ülkeden birçok yetkili katıldı.

Kazablanka Kraliyet Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya ilişkin Kraliyet Basın Ofisinden yapılan açıklamada, 'Bölgede enerji ihtiyacını önemli bir ölçüde giderecek olan Fas-Nijerya Doğalgaz Boru Hattı büyük bir stratejik ortaklığın ürünüdür. Projeye ilişkin somut adımlar atılmak üzere gerçekleştirilen ilk toplantıda teknik fizibilite çalışmaları ele alındı.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bölgesel kalkınmaya büyük ivme kazandıracak projenin, enerjide dışa bağımlılığı azaltacağı ve Avrupa pazarıyla rekabet etmeyi hedeflediği belirtildi.

Projenin geçen ay Marakeş'te düzenlenen 22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP22) yapılan görüşmelerle temelinin atıldığı kaydedilen açıklamada, bunun Nijerya'dan Fas'a ve Batı Afrika ülkelerine doğalgaz ulaşımını sağlayacak stratejik bir adım olduğu vurgulandı.

Kral 6. Muhammed, resmi temasları kapsamında 2 Aralık'ta bir araya geldiği Nijerya Devlet Başkanı Buhari ile doğalgaz anlaşmasının yanı sıra iki ülke arasında tarım, sanayi, balıkçılık, havacılık ve yenilenebilir enerji alanları başta olmak üzere birçok iş birliği anlaşmasını imzalamıştı.
Kaynak: AA