Kocaeli'de KOBİ'lere 70 Milyon TL'lik Cansuyu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başlattığı ‘Nefes Kredisi’ projesi kapsamında Kocaeli’de sanayi ve ticaret odaları tarafından KOBİ’lere 70 milyon TL’lik kredi desteği verilecek.

Kocaeli'de KOBİ'lere 70 Milyon TL'lik Cansuyu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) başlattığı ‘Nefes Kredisi’ projesi kapsamında Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) üyesi olan KOBİ’lere 70 milyon TL kredi desteği sağlanacak. Yıllık yüzde 9,90 faiz oranıyla verilecek olan kredinin limiti ise işletme başına KOTO üyeleri için 50 bin, KSO üyeleri için de 150 bin TL olacak. Verilecek olan destek kredilerinin tanıtımı için KSO tesislerinde basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen törene KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Semih Barış, KTO Başkanı Sibel Moralı ve banka temsilcileri katıldı.

Toplantıda yapılacak olan ’Nefes Kredisi’ hakkında bilgiler veren KSO Başkanı ayhan Zeytinoğlu, 1 yıl vadeli ve yıllık yüzde 9,90 faiz oranıyla kullandırılacak olan krediye KOTO ve KSO faaliyet belgesi alan KOBİ’lerin başvurabileceğini söyledi.

Zeytinoğlu, KOTO üyeleri için 50 bin, KSO üyeleri için ise 150 bin TL limitli krediye başvuruların 12 Aralık 2016 Pazartesi günü itibariyle başladığını ifade etti.

Başvuruların bankaların kredi değerlendirme kriterleri esas alınarak değerlendirileceğini de belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bankalar, krediye başvuranlardan 250 TL’lik dosya masrafı talep edilecek. KSO olarak 5 milyon TL nefes kredisi mevduat hesabımıza eşit tutarda olmak kaydıyla Denizbank ve Ziraat Bankası’ndan açtırdık. Yatırılan bu kaynak kapsamında, üyelerimize toplam 50 milyon TL’lik finansman sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda oda üyelerine firma başına projenin üst limiti olan azami 150 bin TL olmak üzere yıllık 9,90 faiz oranı ile 1 yıl vadeli, aylık eşit taksit ödemeli kedi kullandırılacak. Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda banka tarafından 250 TL komisyon ve KGF adına kefalet üzerinden binde 5 kefalet tahsil edilecek. Kalan yüzde 15’lik kısım firma tarafında banka ile yapılacak görüşmeler doğrultusunda teminatlandırılacaktır” dedi.

ÖNEMLİ BİR KAYNAK OLACAK

Sözlerine İstanbul’daki terör saldırısında şehit olanları anarak başlayan KOTO Başkanı Semih Barış ise,

“Ülkemizdeki ekonomik durgunluğun aşılması bağlamında faiz indirimine gidilip yatırımcının önünün açılması gerekmektedir. Çatı kuruluşumuz olan TOBB önderliğinde Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirilen ve ilk 3 aylık dilimde 80 bin KOBİ’ye ulaşılmasını hedeflediğimiz Nefes Kredisi zor günler geçiren ekonomimize önemli bir kaynak oluşturacaktır. Mevcut durumda yıllık yüzde 15­18 bandında faiz oranıyla kredi kullanan KOBİ’ler için proje kapsamında aylık yüzde 0,83, yıllık yüzde 9,90 oranında faizle 5 milyar TL kredi sağlanacak. TOBB önderliğindeki projeye, 365 oda ve borsamız doğrudan kaynak sağlamış, sonrasında ise Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu devreye girmiştir. Dar boğazda olan KOBİ’er teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. İnşallah bir nebze de olsa bir nefes kredisi adı altında üyelerimize, KOBİ’lere dağıtılacak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’nın Dolar bozdurma çağrısını desteklediklerini de söyleyen Barış, “Özellikle TL’nin ihracattaki payının artması gerekliliğine inanıyoruz. Baktığımızda TL’nin ihracattaki payı son 10 yılda yüzde 1,5’ten yüzde 6 seviyesine kadar yükseldi. Tabi bunun en önemli nedeni 27 çeyrekten bu yana kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisinin büyümesidir. Yerel para birimi üzerinden başta Rusya, İran, Çin ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere yapacağımız ticaret, dış ticaret açığının finansmanında ülkemize ciddi avantajlar sağlayacaktır. Bunun yanında Merkez Bankası’nın da stratejik ülkelerin merkez bankalarıyla anlaşma yoluna giderek, bu konuda üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyoruz. Kocaeli’deki iş ve ekonomi çevrelerini, ticari işlemlerini TL ile yapmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra banka temsilcilerinin kredi hakkında detaylı bilgiler vermesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA