Altunyaldız, 5. Rüzgar Enerjisi Kongresi Ve 9. Uluslararası Enerji Kongresine Katıldı

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, 5. Rüzgar Enerjisi Kongresi ve 9. Uluslararası Enerji Kongresine katıldı.

Altunyaldız, 5. Rüzgar Enerjisi Kongresi Ve 9. Uluslararası Enerji Kongresine Katıldı
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliğince 5.’si düzenlenen Rüzgar Enerjisi Kongresinde konuşan Altunyaldız, enerji sektöründe önemli paradigma değişikliklerinin yaşandığını ifade etti.

Artık kamunun özel sektörle birlikte hareket ettiğini dile getiren Altunyaldız, "Birlikte yürüyoruz, sorunlarımızı birlikte çözüyoruz. Bu şekilde sadece geçen sene 1000 MW’lık ilave kurulu güç rüzgar enerjisine eklendi. Bu çalışma anlayışına devam edeceğiz" dedi.

Türkiye’nin enerji alanındaki 2023 hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirten Altunyaldız, "Şu an 78 bin MW kurulu güce ulaştık. Amacımız 120 bin MW’a ulaşmak, 48 bin MW’lık rüzgar enerjisi potansiyelinin 20 bin MW’ını 2023 yılına kadar gerçekleştirmek istiyoruz. Bu hedefimize beraber çalışarak ulaşacağız." diye konuştu.

“Enerji endüstrisini desteklemeye devam edeceğiz”

9. Uluslararası Enerji Kongresine de katılan Altunyaldız, üç hususa dikkat çekti. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması bakımından yerli ve milli enerji kaynaklarının desteklenmesinin hükümetin en önemli önceliği olduğunu vurgulayan Altunyaldız, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin Aralık ayı içerisinde yapılacağını, yerli üretim şartına bağlı projenin dünyanın en büyük güneş enerji santrali tesisi olduğunu vurguladı. Altunyaldız, makina, ekipman ve teçhizatın Türkiye’de üretilmesi böylelikle Türkiye’de enerji endüstrisinin kurulması gerektiğini vurgulayarak, "Enerji endüstrisini de yerli ekipman üretimini de teşvikle, Ar-Ge yatırımlarının desteklenmesiyle, beşinci bölge destekleriyle, kurumlar vergisi indirimleriyle, stopaj desteği ve vergi indirimleriyle desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye nükleerden vazgeçemez”

COP21 hedefleri doğrultusunda nükleer enerjinin önemini vurgulayan Altunyaldız, nükleer enerji olmadan bu hedeflere ulaşılamayacağını vurgulayarak, “Nükleer sera gazı atmosfere girmiyor, havayı kirletmiyor. Üstelik maliyetleri de kıyaslanabilir düzeyde. Sonuç olarak küresel ısınmayı 2 C0 de tutmak ve enerji çeşitliliğini sağlamak isteniyorsa nükleer enerji bunun dışında tutulamaz. Türkiye’de halihazırda iki nükleer santral için düğmeye basıldı. Akkuyu Santrali ile ilgili önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak. Bu projede yatırımcı Rusya ve yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bunun teknoloji, altyapı, inşaat ve ekipmanı yaklaşık 10 yıllık hedefimiz 2023’te ilk reaktörün devreye alınmasıdır. Bölgenin en önemli ülkesi olarak Türkiye nükleerden vazgeçemez” şeklinde konuştu.

Türkiye, Avrupa’daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahip"

Türkiye’nin, ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin dörtte üçüne sahip bölge ülkeleriyle, Avrupa’daki tüketici pazarları arasında jeo-stratejik bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Altunyaldız, “Bu ayrıcalıklı doğal köprü konumu, Türkiye’ye enerji güvenliği bağlamında fırsatlar sağlarken sorumluluklar da yüklemekte. Biz enerji ticareti merkezi olma yolunda TANAP ve Türk Akımı projeleri ile çok önemli iki adım attık. Artık Türkiye’nin enerji alanında bölgesinde lider ülke olma kararlılığının önünde hiçbir güç kuvvet duramaz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından fuar açılışını gerçekleştiren Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile fuara katılan firmaların stantlarını ziyaret etti.
Kaynak: İHA