2. Global Satshow Sona Erdi

Bu yıl 'Smart Connections' temasıyla İstanbul'da düzenlenen 2. Global Satshow sona erdi.

Anadolu Ajansı'nın 'Global İletişim Ortağı' olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator's Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI'nın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow bugün kapılarını kapattı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve 2 gün süren etkinlikte 'uzay teknolojileri, yayıncılık sektörü, uydu endüstrisi, mobil iletişim ve 5G, uydu operatörleri ile nesnelerin interneti' başlıklı konular tartışıldı.

70 firmanın katıldığı 2. Global Satshow kapsamında 320 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. 3 bin profesyonel ziyaretçinin geldiği etkinlik kapsamında düzenlenen 6 oturumu yaklaşık 2 bin 500 kişi izledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2. Global Satshow'un açılışında, TÜRKSAT 6A'yı 2019'da tamamlayacaklarını belirterek, 'Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY'ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır.' dedi.

Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül ise teklif değerlendirmelerinin devam ettiğini, Türksat 5A'yı ve Türksat 5B'yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflediklerini kaydetti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da Türkiye'nin son 10 yılda siyasi istikrarın getirdiği imkanları kullanarak bütün sektörlerde dikkate değer bir atılım yaptığına işaret ederek, 'Fakat burada kalamayız. Bu kazanımları zemin kabul ederek ikinci bir kalkınma hamlesiyle bir üst gelir düzeyine çıkmamız gerekiyor. Bu sıçrama için yüksek teknolojili üretime geçmekten başka bir yol yok.' ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka ise uluslararası uzay endüstrisine ürün ve hizmet sağlayarak, aranılan bir ülke olmak adına gerekli adımları atma yolunda ilerlediklerini dile getirdi.

Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri Başkan Yardımcısı Nicolas Chamussy da yaklaşık 900 farklı uydunun aynı platform üzerinde çalışabildiği bir sistem geliştirdikleri bilgisini verdi.

Mars One Projesi Üst Yöneticisi (CEO) Bas Lansdorp ise birkaç yıl önce ilk iş başvurularını alırken 200 bin insanın web siteleri üzerinden Mars One Projesi'nde çalışmak için başvurduğunu belirterek, 'Bu sanırım uzun yıllardır bir iş için yapılan en yüksek başvuru seviyesi ve tüm zamanların en popüler işi olabilir.' diye konuştu.

ABS Uydu Üst Operasyon Yöneticisi (COO) Muhammed Youssif da uydu fırlatmanın, yörüngede bir lokasyon bulabilmenin Manhattan'da şehir merkezinde bir şey inşa etmeye çalışmak gibi olduğunu belirterek, 'Çünkü arazi yok, yörüngelerde yer yok artık. Yeni bir uydu için yörüngede yer belirlemek 3-5 yılınızı alıyor.' dedi.

Etkinlikte Anadolu Ajansı'nın 15 Temmuz fotoğraflarından oluşan 'Milli İradenin Yükselişi' sergisi de katılımcılarla buluştu.

Kaynak: AA